Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΨΕΜΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ




 ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 
για το "ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΨΕΜΑ"
από τις εκδόσεις Ωκεανός.







   


Η αληθινή ιστορία ενός ιερέα που θαυμάζω πολύ, μου έδωσε την πρώτη ύλη για το καινούργιο μου βιβλίο «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΨΕΜΑ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΩΚΕΑΝΟΣ». Είναι ένας ιερέας εναλλακτικός, αλλιώτικος, που όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε και να συναναστρεφόμαστε. Έτσι γεννήθηκε ο παπά- Γιάννης, ο ήρωάς μου! Όπως ο αληθινός, έτσι κι αυτός, ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Το προσπάθησε πολύ, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Αφοσιώθηκε στην ιεροσύνη και στο ποίμνιό του και βοήθησε πολλούς συνανθρώπους του να βγουν απ’ το τέλμα της ανέχειας, της κατάθλιψης και της μιζέριας! Τους έδωσε φτερά και τους άνοιξε δρόμους να περπατήσουν με προορισμό τα όνειρα και την ευτυχία τους! Τον αγάπησαν πολύ και τους αγάπησε κι αυτός άλλο τόσο.
     Ύστερα... κατέφθασε η μυθοπλασία και μου’κανε πάλι πλήση εγγεφάλου! Μ’ έσειρε από δω, μ’ έσειρε από κει... Στο τέλος, τα κατάφερε όπως κάθε φορά να με πλανέψει και να την ακολουθήσω άβουλα και βουβά. Κι όλ’ αυτά επειδή πάλι βρήκα δέλεαρ στις κουβέντες της και στις εικόνες που ξετύλιγε μπροστά μου! Ένα δέλεαρ που δεν μ’ άφηνε σε ησυχία! Έτσι... ο παπά Γιάννης μπλέχτηκε σε περιπέτειες, πολέμησε εχθρούς, προσπάθησε να γλυτώσει από συμπληγάδες, γνώρισε τον απαγορευμένο έρωτα που του πήρε τα μυαλά! Και το σπουδαιότερο... κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ένα ψέμα που ναι μεν τού πρόσφερε την ευτυχία στο πιάτο, αλλά τού άλλαξε άρδην τη ζωή με το... έτσι θέλω! Κι όταν ένας άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα ψέμα, έστω κι αν του χαρίζει στιγμές ευτυχισμένες, δεν μπορεί παρά να το αντιμετωπίσει τελικά σαν ψέμα και να πληγωθεί αφάνταστα, αφού το άκουσε από ένα αγαπημένο στόμα! «Ευλογημένο ψέμα» λοιπόν στα βιβλιοπωλεία... και εσείς καλείστε, αν έχετε τη διάθεση, να εξερευνήσετε τον κόσμο του και να διεισδήσετε στην κόλαση ή στον παράδεισό του!

Ένα απόσπασμα...
«Είναι στο χέρι σου, παιδί μου, η ζωή σου, μα κάμε τ’ αδύνατα δυνατά για να περπατούνε στον ίδιο δρόμο η ψυχή με το σαρκίο σου...»
Λόγια του παπα-Θωμά, του ιερέα της ενορίας που ανήκε ο Γιάννης, ήταν ετούτες οι πάνσοφες φράσεις κι είχαν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια μέσα του! Κι έκανε ακριβώς αυτό. Κράταγε χορτάτα και τα δυο, και την ψυχή και το κορμί του, και τα καμάρωνε να περπατούν χέρι-χέρι στον δρόμο της ζωής του. Έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι που κηρύχτηκε ο...πόλεμος εντός του, που τα χώρισε και τα κατάντησε εχθρούς. Τώρα το κορμί του ποθούσε να ντυθεί άμφια ίδια μ’αυτά του παπα-Θωμά, μα η ψυχή του διψούσε για τραγούδι. Είχε φωνή δυνατή και μελωδική. Όποιος τον άκουγε να τραγουδά παρατούσε ό,τι έκανε και αφοσιωνόταν στις νότες και στα λόγια που έβγαιναν απ’το στόμα του αβίαστα, κελαρυστά, σαν να το έκανε απ’ την κούνια του ακόμη. Πρότυπό του, ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης! Όπου κι αν βρισκόταν σιγοψιθύριζε τα τραγούδια που είχε ερμηνεύσει το είδωλό του, κι ένιωθε να αμαρτάνει και λίγο, αφού είχε φτάσει να πιστεύει σε είδωλα.
Από μικρός ήταν παπαδάκι.Το δεξί χέρι του παπα Θωμά! Κάθε γιορτή και σκόλη φόραγε άμφια κι ένιωθε υπερήφανος κρατώντας τα εξαπτέρυγα. Έψελνε από μέσα του όσα τροπάρια χάιδευαν τα τρυφερά του αυτάκια κι όταν επέστρεφε στο σπίτι, τα σιγομουρμούραγε και ευφραινόταν μέχρι τα βάθη του είναι του! Τον άκουγε η κυρα-Θοδώρα, η μάνα του, και χαμογέλαγε ικανοποιημένη που το βλαστάρι της ακολουθούσε τον δρόμο του Θεού. Ήταν γυναίκα της Εκκλησίας, και μάλιστα είχε υπερβεί κατά πολύ τα όρια που πρέπει να’χει ένας θρησκευόμενος για να μη γίνει μπούμερανγκ η πίστη του και τον χτυπήσει κατακούτελα. Έβλεπε τον Θεό σαν φόβητρο, σαν ένα εκδικητικό ον που αν δεν του έκανες τα χατίρια, έριχνε στην καμπούρα σου χίλια δυο βάσανα! Κι ήταν σίγουρη πως όταν θα έκλεινες τα μάτια σου και θ’ άφηνες γειά στον μάταιο τούτο κόσμο, ο...δυνάστης Θεός θα συνέχιζε να σ’εκδικείται στέλνοντάς σε στην κόλαση να βράζεις αιώνια παρέα με άλλους κολασμένους στα καζάνια του διαβόλου. Ήθελε να ’χει το μέσον η καλή σου για να εξασφαλίσει θέση στον παράδεισο, λες και ο Θεός ανακατεύεται σε ρουσφέτια κι άλλα τέτοια. Και ποιός καταλληλότερος απ’τον γυιό της για να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στον Μεγαλοδύναμο και στην αφεντιά της; Θα τον έκανε παππά και θα ’χε ήσυχο το κεφάλι της. Τον είχε τρελάνει με τις νουθεσίες και τις προτροπές της πως αυτό έπρεπε να κάνει, και κείνος δεν ήθελε και πολύ για να πειστεί. Αυτή η ιδέα είχε σφηνωθεί στο μυαλό του από τα παιδικάτα του,
κι ήταν σίγουρος πως ανακολουθούσε τον δρόμο του Θεού, θα υπηρετούσε το λειτούργημα του ιερωμένου σωστά και με τη συνδρομή της ψυχής του. Μα αυτή η άτιμη, άλλα του έβγαζε στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό κι αναιρούσε τα παλιά της σχέδια για ιεροσύνη. Κι όσο κι αν προσπαθούσε να της αντισταθεί δεν τα κατάφερνε. Έτσι, ο Γιάννης της Εκκλησίας πόθησε να γίνει ο Γιάννης του τραγουδιού.»

Μακάρι το «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΨΕΜΑ» να δώσει και σε σας την ίδια χαρά που έδωσε και σε μένα όταν το έγραφα!
Εύχομαι καλές γιορτές! Υγεία και ευτυχία για όλους!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Η ιστορία ενός ανθρώπου που επιθυμούσε να γίνει τραγουδιστής.
            Όμως, σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, η ίδια η μοίρα, μ’ έναν παράξενο τρόπο, τον επιλέγει να γίνει ιερέας. Χάνει την αγάπη τραγικά κι αναγκάζεται να βιώσει έναν γάμο συμβιβασμού για να μπορέσει να χειροτονηθεί. Ο Γιάννης γίνεται ένας εντελώς εναλλακτικός ιερέας, που βρίσκεται πάντα κοντά στις χαρές και στις πίκρες των ανθρώπων της ενορίας του κι όχι μόνο. Αγαπιέται πολύ απ’ το ποίμνιό του, που τον υποστηρίζει και τον υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια.
            Το ξεκίνημα και η πορεία του στην ιεροσύνη εξελίσσονται με αναπάντεχες εναλλαγές, που διαφοροποιούν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και οδηγούν τον παπα-Γιάννη μπροστά σε ανατροπές που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητά του. Στην παρ’ ολίγον απώλεια της επαφής του με την πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, εμφανίζεται ένας άνθρωπος που μόλις έχει ξεφύγει από την άβυσσο της κατάθλιψης. Η Μαρία θα δει σαν θείο δώρο
τη συνάντησή της με τον παπα-Γιάννη και θα τον φέρει κοντά της μ’ ένα απροσδόκητο και ευφάνταστο ψέμα... Όμως, όταν μια επιλογή στηρίζεται σ’ ένα ψέμα, έστω κι ευλογημένο, που σώζει και σκορπά ευτυχία, αργά ή γρήγορα οι ίδιες οι περιστάσεις, καμμιά φορά κι η τύχη, θα ανασύρουν στο φως την αλήθεια! Και τότε... είναι μοιραίο τα πράγματα να πάρουν εντελώς ανεξέλεγκτη τροπή.
            Ένας άνδρας ανάμεσα σε μια αλήθεια σκληρή κι ένα ψέμα ευλογημένο! Τί θα διαλέξει;
            Μια γυναίκα που απαρνιέται την πραγματικότητα και μπλέκεται στα δίχτυα του απόλυτου έρωτα. Θα μπορέσει να βρει διέξοδο; Ένα παιδί που βιώνει την εγκατάλειψη στους τέσσερεις τοίχους ενός ορφανοτροφείου. Θα αγαπηθεί κάποτε όπως αξίζει να αγαπιέται πάντα ένα παιδί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου