Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΡΑΣΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΑΦΟΥ!!!

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ είναι ένα μεγάλο, χορταστικό βιβλίο, 670 πυκνογραμμένων σελίδων ιστορίας, πολιτικής, περιπέτειας, έρωτα και μυστηρίου. Είναι ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα εποχής που εξελίσσεται περί τα μέσα του 19ου αιώνα.
Το βιβλίο καλύπτει τον βίο και την πολιτεία του Μανουήλ Ντρέτου για περίπου είκοσι χρόνια. Μέσα σ’ αυτά παρακολουθούμε το ταξίδι του ήρωα από την σκλαβωμένη Ήπειρο στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, τη φοίτησή του στο Εθνικό Κολέγιο και την έλξη του για την τυπογραφία και την τέχνη του στοιχειοχαράκτη.
Τον παρακολουθούμε να εμπλέκεται με τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστροουγγαρίας και να αρχίζει ένα ταξίδι στη Μεσευρώπη, στα πλαίσια αποστολών που του ανατίθενται.
Με το πρόσχημα αυτών των αποστολών ταξιδεύουμε και εμείς από το Βουκουρέστι στην Πέστη, τη Βιέννη, τη Βενετία, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη, ερχόμενοι σε επαφή με την ιστορία των χωρών, των πόλεων και με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα καθεστώτα, τη θρησκεία, την πολιτική, τους κατοίκους, τα ήθη, τα επαναστατικά κινήματα της εποχής.
Ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου η ‘συμμετοχή’ ιστορικών προσώπων στη δράση του ήρωα, όπως η συνάντηση και συνομιλία του με τον αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ τον Α΄ και με τον Τσάρο Νικόλαο τον Α’

Τις περιπέτειες του ήρωα, που θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με τον μυθολογικό Οδυσσέα τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον μέχρι που γυρνάει στη δική του Ιθάκη , τα Γιάννενα, με τη δική του Πηνελόπη, την Ολιβέρα. Η οποία σαν γυναίκα ευαίσθητη και ερωτευμένη έχει τη δυνατότητα, μόνο με την αγάπη και την πίστη της σ’αυτόν να τον απαλλάξει από τα αμαρτήματα του.

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ είναι ένα βιβλίο με εξαιρετικά πρωτότυπο θέμα που δεν έχουμε συναντήσει στην ελληνική λογοτεχνία. Το θέμα της τυπογραφίας και της στοιχειοχάραξης που έφερε σε επαφή τους Ευρωπαίους, αλλά και τους υπόδουλους Έλληνες με τα μεγάλα πνεύματα του νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Για τη συγγραφή του έγινε σε βάθος έρευνα της εποχής και των συνθηκών που επικρατούσαν σε όλα τα κράτη που ‘συμμετέχουν’ στην εξέλιξη της ιστορίας.
Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας Σίμος Κερασίδης είναι απλή και ουσιαστική, συμπαγής και συμπυκνωμένη πολλές φορές, εξαιρετικά προσαρμοσμένη στην εποχή που αφηγείται.

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ είναι ένα ταξίδι στα σκλαβωμένα Γιάννινα, στα χιόνια της Πετρούπολης, στην ομίχλη του Λονδίνου, τα βρώμικα σοκάκια του Παρισιού, στο υγρό Βουκουρέστι, στην επαναστατημένη Πέστη, τη μεγαλοπρεπή Βιέννη, στα γεμάτα μυστήριο και σκιές κανάλια της Βενετίας.
Είναι μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, πολιτικές ίντριγκες, τέχνη, φιλοδοξίες και τον έρωτα που δεν μπορείς να τον αποφύγεις ποτέ.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία; 

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου