Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΙΣΚΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ


ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΥ

για το "ΙΣΚΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ"

από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.








Αγαπημένε μου αναγνώστη,

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όταν κοιτάζεις το είδωλό σου στον καθρέφτη, αν είναι αληθινό αυτό που βλέπεις ή μια αλλοίωση της πραγματικότητας; Έχεις κάτσει να σκεφτείς ότι το μυαλό του ανθρώπου έχει αμέτρητες δυνατότητες και μια απ’ αυτές είναι να βλέπει την πραγματικότητα σε ένα καθρέφτη, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα κάθε φορά; Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο καθρέφτης είναι παραμορφωτικός; Τι γίνεται όταν αυτός ο καθρέφτης δείχνει μόνο σκιές κι όχι είδωλα; Μπορεί η σκιά του κακού να κατοικεί μόνο μέσα σε έναν καθρέφτη; Ή μήπως… μέσα σου;…

Το βιβλίο «Ίσκιος στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες» είναι αυτό ακριβώς που λέει. Δείχνει την δύναμη της μνήμης να στοιχειώνει το παρόν και να αλλοιώνει το μέλλον. Είναι ο φόβος στο απρόσμενο. Η λαχτάρα της αγάπης. Όχι τόσο ν’ αγαπήσεις αλλά να αγαπηθείς. Είναι ο καθρέφτης της ψυχής που φανερώνει τα μυστικά που έχεις μέσα σου. Είναι μια βαθιά εξομολόγηση, μα όχι στους άλλους αλλά στον ίδιο σου τον εαυτό. Έναν εαυτό που μόλις γνώρισες. Κατοικούσε χρόνια μέσα σου. Μα μια αφορμή χρειαζόταν… Μια αφορμή για να σου συστηθεί.

Είναι μια ιστορία που χάριν μιας αναδρομής στο παρελθόν, θα ξυπνήσει εφιάλτες στο παρόν. Μέλλον θα υπάρξει; Είναι τόσο θολή η εικόνα του κι η αλήθεια του κρύβεται μέσα στον καθρέφτη.

Το βιβλίο «Ίσκιος στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες» δεν είναι μια ιστορία τρόμου. Παρουσιάζει την ζωή μιας οικογένειας στο χτες και στο πώς μπορεί να επηρεάσει το σήμερα. Είναι μια ιστορία αγάπης. Μιας αγάπης που μπορεί να διαστρεβλωθεί η έννοιά της μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου. Τι είναι αλήθεια η αγάπη; Υπάρχουν όρια; Μπορεί να αγαπάει κανείς ακόμα κι όταν….

Μα όχι. Δεν θα σας πω άλλα για να μην μαρτυρήσω τα μυστικά του βιβλίου.

Η έμπνευσή του γεννήθηκε μέσα από την εξιστόρηση μιας αληθινής ιστορίας. Της ιστορίας της οικογένειας που θα γνωρίσετε μέσα στο βιβλίο. Σοκαρίστηκα με την δύναμή της και μόλις την άκουσα είπα από μέσα μου «αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα δυνατό βιβλίο». Συνδυάζει λοιπόν μυθοπλασία και πραγματικότητα. Ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και στο μεταφυσικό στοιχείο.

Υπάρχουν οι πραγματικοί ήρωες, εκείνοι της οικογένειας. Κι εκείνοι που «γεννήθηκαν» μέσα στα πλαίσια της φαντασίας. Μια ηρωίδα και οι φίλοι της. Οι ζωές τους συνδέονται με μια διάφανη κλωστή. Μια διάφανη κλωστή τόσο δυνατή στις αντοχές του χρόνου, μα τόσο εύθραυστη μόλις τα γρανάζια του μυαλού γυρίσουν αντίστροφα.

Τα συναισθήματά μου κατά την συγγραφή της ιστορίας ήταν αμείλικτα έντονα. Έγινα ένα με τους ήρωες, αφού όλοι οι ήρωες έχουν κομμάτια δικά μου. Έζησα μαζί τους σε μια άλλη διάσταση. Έκλαψα, γέλασα, αναρωτήθηκα, αγάπησα… μα πάνω απ’ όλα έμεινα άναυδη με την δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και πώς μπορεί το μυαλό να δει μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα την αγάπη.

Εκεί βρίσκεται η δύναμη αυτού του βιβλίου.

Κι όπως αναφέρω μέσα στις σελίδες του μια φράση του Κούσνερ «Ο καθρέφτης δεν αλλάζει ποτέ. Αλλά όποιος κοιτά μέσα σ’ αυτόν, βλέπει κάθε φορά κάτι διαφορετικό…».

Το μυστικό υπάρχει μέσα σε μια φράση μου που με αυτήν ξεκινώ την ιστορία… «Η ουσία του πράγματος είναι, όταν κοιτάζεις στον καθρέφτη, να μπορείς να αντέξεις την αλήθεια… Μπορείς όμως;»

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Υδροπλάνο που πίστεψαν σ’ αυτό το βιβλίο και το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορώ παρά να νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.

Κι όσο για σένα, φίλε μου αναγνώστη, αν δεν σε έπεισα να διαβάσεις το βιβλίο μου με όλα όσα σου εκμυστηρεύτηκα πιο πάνω, τότε θα παίξω το τελευταίο μου χαρτί…

Στάσου μπροστά στον καθρέφτη σου και κοίταξε τον εαυτό σου μέσα σ’ αυτόν. Αν δεις μια σκιά να κρύβεται πίσω σου, τότε σου προτείνω να ανατρέξεις στις σελίδες του βιβλίου για να βρεις τον εαυτό σου και να γνωρίσεις την πραγματικότητα. Γιατί εκεί βρίσκεται η ίδια σκιά… Η δική σου σκιά… Στον «Ίσκιο στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

Με … όλες τις μορφές της αγάπης… σου στέλνω την εκτίμησή μου,

Μαρία Δαμιανάκου

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

2005. Μια κρύα νύχτα του χειμώνα η Τζένη δέχεται την επίσκεψη των τριών κολλητών της φίλων. Περνούσαν όμορφα, όταν ένας απ’ αυτούς προτείνει να διηγηθούν ιστορίες τρόμου. Πρώτος ο ίδιος αφηγείται μια ιστορία για ένα «στοιχειωμένο σπίτι», το οποίο δεν είναι άλλο από εκείνο που βρίσκονταν ήδη, το σπίτι της Τζένης. «Όλα ξεκίνησαν μέσα σ’ αυτό εδώ το σπίτι το 1955, όταν ο Δημήτρης και η Άννα…» Αρχικά, ήταν μια ιστορία αγάπης. Και μετά… Μετά, άλλαξαν όλα. Η καταδίκη, ο εγκλεισμός σε ψυχιατρική κλινική κι ένα αβέβαιο μέλλον οδηγούν στην παράνοια. Πώς μια αναδρομή στο παρελθόν ξυπνάει φαντάσματα, γεννά εμμονές και δημιουργεί νέους εφιάλτες; Ποιες σκιές κρύβονται στο γυαλί ενός καθρέφτη; Τι θα συμβεί όταν ο καθρέφτης ραγίσει;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρία Δαμιανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει σπουδάσει πληροφορική. Έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς, γιατί, όπως
λέει, το καλύτερο σχολείο είναι η ίδια η ζωή κι όταν βρεθείς σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, μαθαίνεις τα μυστικά της. Ως ανήσυχο πνεύμα, ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, ενώ η αγάπη της για τα σκυλιά την οδήγησε στη δημιουργία ενός online περιοδικού που αφορά τον κόσμο των σκύλων και των «ανθρώπων» τους. Ακολουθεί πιστά τα χόμπι της που γυμνάζουν και ψυχαγωγούν τον νου, όπως το διάβασμα, τη μουσική, τις ταινίες αλλά κι αυτά που γυμνάζουν το σώμα και το «διασκεδάζουν» ταυτόχρονα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τένις. Παράλληλα, η δημιουργικότητά της εκφράζεται μέσα από διάφορες χειροποίητες κατασκευές και φυσικά, μέσα από τη συγγραφή. Η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση της. Από την παιδική της ηλικία, οι σκέψεις της γίνονταν
ιστορίες με ήρωες τα συναισθήματα. Εκφράζεται μέσα από έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος γεννιέται στις σελίδες που έγραφε. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν, ενώ κάποια έργα της έχουν διακριθεί. Τα μυθιστορήματά της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής και αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι πολύ ζωντανές, ωμές, κυνικές περιγραφές και οι πολλές ανατροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Οι ιστορίες είναι πάντα ολύπλευρες και έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό, ψυχολογικό θρίλερ. Ταυτόχρονα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τένις. Παράλληλα, η δημιουργικότητά της εκφράζεται μέσα από διάφορες χειροποίητες κατασκευές και φυσικά, μέσα από τη συγγραφή. Η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση της. Από την παιδική της ηλικία, οι σκέψεις της γίνονταν ιστορίες με ήρωες τα συναισθήματα. Εκφράζεται μέσα από έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος γεννιέται στις σελίδες που έγραφε. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν, ενώ κάποια έργα της έχουν διακριθεί. Τα μυθιστορήματά της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής και αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι
οι πολύ ζωντανές, ωμές, κυνικές περιγραφές και οι πολλές ανατροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Οι ιστορίες είναι πάντα πολύπλευρες και έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ ναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό, ψυχολογικό θρίλερ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου