Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


 ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ 

για το "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ"

από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.








Σμύρνη 1922 και 2021. Μια καμένη πόλη κάτω από τη σημερινή μεγαλούπολη. Στο βάθος της Ιστορίας, σε όχι απύθμενο βάθος, χωμένο το παρελθόν κάτω από πολυκατοικίες, λεωφόρους και πάρκα. Παλιά κτίσματα, προ του ’22, μισοβυθισμένα σε μια πολιτεία που λες κι αναδύθηκε από το καμένο παρελθόν της, από μπαζώματα της Καταστροφής που δεν απομακρύνθηκαν. Ο κόλπος της Σμύρνης ίδιος, ο ήλιος ακόμα συνεχίζει το παιχνίδι του στολίζοντας με ασημένιες και χρυσές κλωστές τη σμυρνέικη θάλασσα, στο βορρά το όρος Σίπυλος σχεδόν ίδιο (με εξαίρεση την πυκνοκτισμένη σημερινή πλαγιά του στο τέως Κορδελιό), στο νότο το φρούριο ακόμα στη θέση του πάνω στο λόφο.

Πόσο ίδια μα πόσο αλλαγμένα!

Σε αυτό το δίκτυ δρόμων και διαδρομών, με μπλεγμένο το χτες και το σήμερα, μια σύγχρονη γυναίκα, η Ελληνοβρετανίδα Πένι Σάρεϊ, κατά το πρώτο ταξίδι επιστροφής της στον τόπο καταγωγής της περιηγείται και ψάχνει το αόρατο. Αυτό που δεν μπορεί να υπάρχει, αφού ξέρει πως κάηκαν τα πάντα της οικογένειάς της κατά τη Μεγάλη Φωτιά του 1922. Κυκλοφορεί στην τωρινή πόλη φορτωμένη με παλιές φωτογραφίες και χάρτες, με την τσάντα της γεμάτη ενθύμια από τη Σμύρνη και με το κλειδί του πατρογονικού σπιτιού. Ένα άτυχο κλειδί, ορφανό αφού δεν έχει πόρτα να ανοίξει. Αυτή τη γυναίκα βλέπουν οι διερχόμενοι. Εκείνο που δεν παρατηρούν είναι το υπέρογκα βαρύ εσωτερικό φορτίο της, από μνήμες, πίκρες κι ανθρώπινες ιστορίες με κακό τέλος.

Η Σμύρνη την περίμενε! Θα το διαπιστώσει, έκπληκτη, κατά την παραμονή της. Ο πατρογονικός τόπος, εκεί όπου άφησε το νεανικό ανέμελο χαμόγελό της η γιαγιά της η Πηνελόπη, ανέμενε την απόγονο, την Πένι, επί 99 χρόνια. Στη γυναίκα αυτή που είναι δεκτική να ακούει να βλέπει να οσμίζεται, και τολμηρή να αγγίζει, ισχυρή ώστε να σηκώνει ανατροπές, η Ιστορία αναγνώρισε μια επίμονη κυνηγό της Αλήθειας και χάρηκε. Της χαρίστηκε. Την οδήγησε, σιωπηλά, χωρίς κομπασμούς, σε ίχνη και σημάδια, ήχους κάτω από λέξεις, χνάρια από καιρό φευγάτες πατημασιές… Αντικατοπτρισμοί και ψευδαισθήσεις μαγικά αποδεικνυόντουσαν χειροπιαστά.

Στο Ιζμίρ, η κεντρική ηρωίδα του «Η επιστροφή της Πηνελόπης» ήρθε σε επαφή με απογόνους λεβαντίνικων οικογενειών που δεν έφυγαν το ’22 κι έχουν να αφηγηθούν πρώτο χέρι τα της Καταστροφής αλλά και τι απέγινε η ρημαγμένη πόλη όταν έμεινε χωρίς τους Έλληνες της. Το 8ήμερο ταξίδι της θα λήξει την κατάλληλη μέρα, όταν η ηρωίδα παραδέχεται πως δεν μπορεί να δεχτεί νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις και ανατρεπτικά γεγονότα, ούτε κι άλλα συναισθήματα πλούσια και χυμώδη σαν βαρυφορτωμένα κλήματα. Όταν δεν αρκεί ο εαυτός της για να υποδεχτεί κι άλλη Ιστορία.

Στο ταξί που θα την οδηγήσει πάλι στο αεροδρόμιο, για να επιστρέψει στην Αθήνα, θα γνωρίζει ήδη, βαθιά και καταλυτικά, πως δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος!


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ, Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Σµύρνη έναν αιώνα µετά την Καταστροφή µεταφέροντας στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύµια από τη ζωή των προγόνων της στη χαµένη πολιτεία: τα τροµακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναµνήσεις τους από τα προηγούµενα σµυρνέικα χρόνια της ακµής και της ξεγνοιασιάς. Μαζί, φέρνει µαρτυρίες προσφύγων, ιστορικές γνώσεις… και έναν σωρό παλιούς χάρτες!
Επιστρέφει το κλειδί της κατοικίας Σάρεϊ που κάηκε το ’22. Δεν έχει πλέον πόρτα ν’ ανοίξει.
Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατηµασιές, τα βλέµµατα που ακούµπησαν σε τοίχους σµυρνέικων σπιτιών που ακόµη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της µαρτυρήσει µε τις πνοές του αέρα, τους ήχους που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήµατα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συµβούν απρόσµενες αποκαλύψεις. Στη Σµύρνη η Πένι θα γνωρίσει ανθρώπους που πρόθυµα θα τη βοηθήσουν να πλησιάσει κι άλλο την Αλήθεια.
Θα αναχωρήσει οκτώ µέρες µετά, µε τη βεβαιότητα πως η παλιά Σµύρνη ανέµενε την επιστροφή της απογόνου! Και µε τη γοητευτική διαπίστωση πως το ταξίδι αυτό, µαγικά, αόρατα και άηχα, έβαλε σε τάξη τις ιστορίες και τα αισθήµατα που της κληροδοτήθηκαν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελλάδα (Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και στην Αγγλία (μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία). Εργάστηκε στη διαφήμιση και, μετά, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου