Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΨΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΣΑ


 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΨΑΤΗ

για το ΠΑΡΣΑ.






Η  “Πάρσα” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για αναγνώστες που λατρεύουν να διαβάζουν για μεγαλοπρεπείς, σφοδρούς έρωτες.

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά το 387 π.Χ. όταν ένα χαρισματικό κορίτσι από την Επίδαυρο, η Δάειρα, σπουδάζει φαρμακολογία στην Κωπαΐδα. Όταν μεγαλώσει, θα ταξιδέψει στην πρώτη πρωτεύουσα των Αχαιμενιδών, την Περσέπολη ή Πάρσα στην αρχαία περσική γλώσσα, ώστε να υπηρετήσει, με τις γνώσεις της στα βότανα και τα δηλητήρια, τον Μεγάλο Βασιλέα Αρταξέρξη. Παράλληλα, θα γνωρίσει τον Σένααρ, έναν νεαρό αριστοκράτη Ασσύριο.

Το πεπρωμένο της Δάειρας, όμως, θα την οδηγήσει σ’ ένα λάθος κι αυτό με τη σειρά του, σε μια έκρηξη που θα αλλάξει τη ζωή των ηρώων, αλλά και την ιστορία της ίδιας της περσικής αυτοκρατορίας. Στα είκοσι χρόνια που εκτυλίσσεται η πλοκή του βιβλίου παράλληλα με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, οι ήρωες μάς ψιθυρίζουν παιγνιδιάρικα: “γύρισε κι άλλη σελίδα, και θα σου αποκαλύψω πώς αγαπούσαν τότε που ο έρωτας δεν ήταν ντροπή αλλά ανάγκη, έλα, και θα δείξω ότι ο πόλεμος είναι ο πατέρας των πάντων”.

Όπως λέω συχνά, το δίπολο “Έρωτας/Πόλεμος” είναι που κινεί την ιστορία, και εμένα φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της συγγραφικής μου πορείας, μαζί με το εξίσου δύσκολο “Έρωτας/Θάνατος”.

 

Κοίταξε τα κλειστά μάτια της αγαπημένης του. Ήταν περίεργο να μη βλέπει το γαλάζιο χρώμα τους. Έμοιαζαν ήρεμα, αλλά τους έλειπε η ζωή. Για μια στιγμή φοβήθηκε· ποιος, αυτός, που είχε τόσο εύκολο τον θάνατο όταν τον πρόσφερε με τις διαταγές του στους άλλους. Αισθάνθηκε πως αυτό το κλείσιμο των βλεφάρων της ήταν μόνιμο. Θέλησε να την ακουμπήσει, να την αγκαλιάσει και να την υγράνει με τα φιλιά του για να την ξυπνήσει, μα προτίμησε να υποταχθεί στις σκέψεις του και να αφήσει το μυαλό του να ταξιδέψει στα χρόνια που είχε ζήσει μαζί της...

 

Η “Πάρσα”, όσο την έγραφα, ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε: πώς μπορεί να συνυπάρξει μία εκτεταμένη ακριβής μελέτη της ιστορίας μαζί με μία ζωντανή μυθοπλασία γεμάτη ανατροπές κι έναν έρωτα που ακροβατεί από το μίσος στη λατρεία, και λέω κερδήθηκε, επειδή μπήκε στις καρδιές των αναγνωστών, που με τη σειρά τους λάτρεψαν τους ήρωες. Η Δάειρα ή Ντάρια είναι μια γεμάτη αυτοπεποίθηση νεαρή Ελληνίδα που ερωτεύεται τον Πέρση Βασιλέα των Βασιλέων, Αρταξέρξη. Ο Αρταξέρξης είναι ο κινητήριος μοχλός μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, παντοδύναμος και κυριολεκτικά ανελέητος. Μπορείτε, νομίζω, να φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν αυτοί οι δύο ήρωες βρεθούν αντιμέτωποι στον πόλεμο και στον έρωτα.

 

Κοιμόταν σαν μωρό, ανυποψίαστη ότι εκείνος παρατηρούσε την ηρεμία του προσώπου της και μύριζε κάθε ανάσα που έβγαινε από μέσα της. Απορούσε πώς της είχε κάνει τόσα πολλά δίχως αυτά να της σκληρύνουν το πρόσωπο.  Ήταν αγωνίστρια, μητέρα και παιδί ταυτόχρονα. Δυνατός αετός και συνάμα, ευαίσθητη γαζέλα. Ήταν η Ντάρια, η δική του Ντάρια.

 

 

Το να γράφεις για έναν τόσο σφοδρό έρωτα, σαφώς και σε επηρεάζει. Αξέχαστα θα μου μείνουν εκείνα τα βράδια, συνήθως κατά τις τρεις ή τέσσερεις το ξημέρωμα, όπου η φλόγα να συνεχίσω να γράφω ώστε να φτάσω στο τέλος της ιστορίας με έκαιγε ολόκληρη. Άλλωστε, όπως έχω πει και στο παρελθόν, η Πάρσα δεν ξεκίνησε για να γίνει ένα ακόμη βιβλίο, αλλά για να ελευθερώσω δύο ήρωες που έχουν να παλέψουν, όχι μόνο ο ένας τον άλλον, μα και τους εαυτούς τους.  Δεν ξέχασα ποτέ πως είχα να κάνω με δύο εχθρούς, αλλά όταν η Ουράνια Αφροδίτη διατάζει οι θνητοί υπακούν…

 

Ο πραγματικός έρωτας είναι θηλυκή υπόθεση, σκέφτηκε ο Αρταξέρξης. Τώρα που την κοιτούσε ασάλευτος και μέσα στη μεγαλοσύνη της εξουσίας του, αισθανόταν άβολα. Δεν ήταν η κούραση και το μούδιασμα που είχε αρχίσει να νοιώθει στο χέρι του, όσο στήριζε για ώρα το κεφάλι του με την παλάμη του πιο ψηλά από το πρόσωπό της, αλλά οι τύψεις που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην καρδιά του. Ήταν θλιμμένος. Του είχε προσφέρει τα καλύτερα, τα πιο γόνιμα χρόνια της ζωής της, μένοντας στην αφάνεια κι εκείνος της στέρησε οποιαδήποτε ιδιότητα θα μπορούσε να έχει οπουδήποτε αλλού. Του είχε προσφέρει μέχρι και το όνομά της. Ντάρια την αποκαλούσαν όλοι… Κι όμως, εκείνη παρέμενε κοντά του, αόρατη μα πάντα φανερή, ευάλωτη και τόσο ισχυρή, μια σάρκινη θεά, μια αιθέρια γυναίκα που ήταν δική του.



Η Ουράνια Αφροδίτη. Ντάρια, μια Ελληνίδα θεραπεύτρια.

Η Πόλη. Πάρσα. Το κέντρο μιας αυτοκρατορίας.

Ο Βασιλέας των Βασιλέων. Αρταξέρξης ο Μνήμων, ένας σοφός βάρβαρος.

Ο έρωτας που ζουν δείχνει να είναι ικανός να ενώσει την Ανατολή με τη Δύση.

 

Η ιστορία της Δάειρας ξεκινά το 387 π.Χ., όταν το κορίτσι με τα παράξενα μαλλιά μαθητεύει στη σχολή φαρμακοποιίας της Κωπαΐδας.

Η αποστολή της είναι να ταξιδέψει στην Περσέπολη, όπου θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Μεγάλο Βασιλέα της Περσίας.

Εκεί θα συναντήσει το πεπρωμένο της, θα ζήσει τον έρωτα, τις συνωμοσίες, τον θάνατο και θα έρθει αντιμέτωπη με τη μοίρα της Περσικής αυτοκρατορίας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κατάγομαι από τη Νότια Εύβοια και κατοικώ στον Πειραιά.

Αν και σπούδασα Ανθοκομία/Αρχιτεκτονική τοπίου, ερευνώ από μικρή την κοινωνική ανθρωπογεωγραφία και τους πολιτισμούς των ανθρώπων δια μέσου της Ιστορίας.

Μελετώ και συγκεντρώνω λαογραφικές αφηγήσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου μας. Γράφω περιηγητικά κείμενα και ασχολούμαι με την ερασιτεχνική αστρονομία. Μου αρέσουν τα  κάστρα, οι γρίφοι, τα παζλ και το μπιλιάρδο· γενικώς, λατρεύω την στρατηγική που προέρχεται από τη γνώση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χορεύω σαν παιδί, αφού ζω απλά και δωρικά την όμορφη, απαιτητική καθημερινότητά μου.

Επιλέγω να ασχολούμαι με πολλά είδη λογοτεχνίας, επειδή θέλω τον εαυτό μου ελεύθερο να εκφράζεται μέσα από περισσότερα του ενός είδη, όπως ο ηθοποιός στα διαφορετικά έργα που καλείται να αποδώσει στη σκηνή.

Για τις ανάγκες μελέτης των έργων που γράφω, εμβαθύνω στις μητρικές γλώσσες των πολιτισμών που ερευνώ.

Τα βιβλία που έχω γράψει είναι πολλά και οι ιδέες δεν σταματούν ποτέ. Αυτά τα λίγα που μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει, είναι:

1.     Οι γεύσεις της Νέμεσης - 2009

2.     Έμπονυ Βάργκας - Νυχτερινοί ψίθυροι -2012

3.     Έμπονυ Βάργκας - Σκοτεινό Κάλεσμα -2017

4.     Πάρσα -2019

5.     Χίλιες και Μία Γάτες ~ από τη Σεχραγάτ -2020

Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει και το                                                

6.      “Αιώνια μαζί σου”, μια σύγχρονη, μεταφυσική ιστορία έρωτα που μας φέρνει στις σελίδες του τις δοξασίες και τις παραδόσεις της Σκοτίας.

 

Μπορείτε να με βρείτε εδώ

1.     Προσωπικό προφίλ FB  https://www.facebook.com/constance.lapsati

2.     Προσωπική σελίδα FB https://www.facebook.com/theArt.of.Writing.by.Constance.Lapsati

3.     Ιστολόγιο http://konstantinalapsati.blogspot.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου