Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ-CLARE POOLEY-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ και λάτρεψα "Το πράσινο σημειωματάριο"  ΑΦΟΥ!!!
Ένα βιβλίο που με κέρδισε από το εξώφυλλο-οπισθόφυλλο και απόλαυσα την  επίσκεψη μου στο καφέ της Μόνικας που απεικονίζεται σ'αυτά και πρωταγωνιστεί στο βιβλίο!!!

Ένα πράσινο σημειωματάριο που θα βρει η Μόνικα σε ένα τραπέζι του καφέ της θα αλλάξει τη ζωή της, και τη ζωή των ηρώων. "Το πείραμα της αυθεντικότητας" θα διαβάσει στο εξώφυλλο και τις παρακάτω αράδες στην πρώτη σελίδα όταν θα το ξεφυλλίσει μήπως βρει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του:
"Πόσο καλά ξέρεις τους ανθρώπους που ζουν δίπλα σου ; Πόσο καλά σε ξέρουν εκείνοι;...
Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους.Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια; Εκείνο το πράγμα που σε καθορίζει , που κάνει όλα όσα σε χαρακτηρίζουν να βγάζουν νόημα;...
Ίσως τίποτα. Ή μπορεί η αφήγηση της ιστορίας σου να σου αλλάξει τη ζωή, ή τη ζωή ενός ανθρώπου που δεν έχεις γνωρίσει ακόμη.
Αυτό θέλω να μάθω." (σελ.10).

Στη δεύτερη σελίδα ο Τζούλιαν Τζέσοπ, καταθέτει τις δικές του αλήθειες και προκαλεί όποιον βρει το πράσινο σημειωματάριο να κάνει το ίδιο, να καταθέσει την δική του αλήθεια.
Ο Τζούλιαν είναι ένας καλλιτέχνης, εβδομήντα εννιά ετών (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται),έζησε μια έντονη κοινωνική ζωή αλλά αυτό άλλαξε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του Μέρι και τώρα είναι ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, όπως χαρακτηριστικά γράφει.
Δίνει το ελεύθερο σ'όποιον βρει το πράσινο σημειωματάριο του, να το πετάξει στην ανακύκλωση ή να καταθέσει τις δικές του αλήθειες κι ίσως αυτή η εμπειρία να του φανεί καθαρτική όπως στον ίδιο.

Το πείραμα του Τζούλιαν θα αλλάξει τη ζωή του, τη ζωή της Μόνικας καθώς και τη ζωή τεσσάρων ακόμη ανθρώπων που θα βρουν το σημειωματάριο και θα θελήσουν να καταθέσουν τις δικές τους αλήθειες!!!

Με γραφή απλή, που ρέει η συγγραφέας με πήρε απ'το χέρι, με μετέφερε μαγικά στο ζεστό, γεμάτο θαλπωρή αυτό καφέ στο Φούλαμ του Λονδίνου (τι δεν θα 'δείνα να το επισκεφτώ ή να έχω ένα παρόμοιο βιβλιοκαφέ με διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις 😍), αισθάνθηκα μέλος της παρέας της Μόνικα, του Τζούλιαν και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών του βιβλίου. Διάβασα της αλήθειες του καθενός  και χάρηκα που πέτυχε το πείραμα του  και άλλαξε η ζωή όλων χάρη στο πράσινο σημειωματάριο του!!!
Ένα σημειωματάριο που μέσα από τις σελίδες του, η συγγραφέας μέσω των ηρώων της θίγει σοβαρά ζητήματα όπως η μοναξιά, η επιλόχεια κατάθλιψη, ο εθισμός, οι διαπροσωπικές σχέσεις (φιλικές, ερωτικές, συζυγικές), η αποδοχή της διαφορετικότητας κ.α. και επιβεβαιώνει πόσο πολύπλοκες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Πόσο εύκολα κρίνουμε τους άλλους, χωρίς να γνωρίζουμε τις "αλήθειες" της ζωής τους, πώς οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση πως η ζωή των άλλων είναι καλύτερη από τη δική τους , πως παρουσιάζουμε μια ψεύτικη εικόνα ευτυχίας, επιτυχίας για να κερδίζουμε τις εντυπώσεις, πως δεν τολμάμε να μοιραστούμε-παραδεχτούμε τις πικρές αλήθειες με τους άλλους και πρώτα απ'όλα με τον εαυτό μας!!!

Ένα έξυπνο, εμψυχωτικό βιβλίο που προσωπικά λάτρεψα!!!και σκέφτομαι να λέω κάθε μέρα το πρωί αυτό που έλεγε η Μόνικα  μπροστά στο καθρέφτη του μπάνιου της: ''Το χτες είναι ιστορία, το αύριο ένα μυστήριο, το σήμερα είναι δώρο." και να απολαμβάνω κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή ευτυχίας!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;

Αυτή είναι η ερώτηση που γράφει σ’ ένα ανοιχτοπράσινο σημειωματάριο με την επιγραφή «Το πείραμα της αυθεντικότητας» ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών. Αφήνει το τετράδιο στο καφέ της Μόνικα στην Οδό Φούλαμ πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα γεγονότων που θα αλλάξει τις ζωές των έξι πρωταγωνιστών.
Στο σημειωματάριο αυτό ο καθένας τους θα αποκαλύψει τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες του και μέσα από την αλληλεπίδρασή τους θα ανακαλύψουν όλοι τη δύναμη αλλά και τον κίνδυνο της ειλικρίνειας.

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ξεχωριστούς χαρακτήρες, συγκίνηση και χιούμορ, άρωμα Λονδίνου και έντονο κινηματογραφικό αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου