Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΛΑ Μ' ΡΙΖΑ Μ'-ΣΕΒΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ


Το βιβλίο «Βασιλικούλα μ’ ρίζα μ’», από τις Εκδόσεις ΠΝΟΗ, για μένα προσωπικά, δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο που ήρθε να προστεθεί στα πέντε προηγούμενα. Κάποια στιγμή, πριν από αρκετά χρόνια, αισθάνθηκα την ανάγκη, κάτι σαν χρέος, ν’ αποτίσω φόρο τιμής, στην Ποντιακή μου ρίζα απ’ την πλευρά της μητέρας μου. Ήταν εκείνη που μου ενέπνευσε την αγάπη για την πατρίδα της, την Τραπεζούντα του Πόντου όπου γεννήθηκε. Η οικογένειά της, ακολούθησε την ίδια διαδρομή με αυτήν της οικογένειας Αλευρίδη του βιβλίου, κάτω απ’ την ίδια θανάσιμη απειλή, ελάχιστα χρόνια πριν την Μεγάλη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τον Μάη του 1919. Τραπεζούντα, Βατούμ, Ελλάδα. Πριν λίγα χρόνια, αποφάσισα τελικά, το δύσκολο για μένα, εγχείρημα. Τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Το «Βασιλικούλα μ’ ρίζα μ’» δεν γράφτηκε σαν ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα. Θέλησα να είναι μια ιστορία ανθρώπινη, βασισμένη σε πολλά βιωματικά στοιχεία, σε αφηγήσεις από συγγενείς κυρίως, που έζησαν τα γεγονότα εκείνα τα δίσεκτα χρόνια και σε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη του ξεριζωμού, της σφαγής αγαπημένων προσώπων και εν τέλει, την Οδύσσεια της προσφυγιάς. Μέσα από την ανάγκη συνύπαρξης πραγματικότητας και μύθου, προσέδωσα στα πρόσωπα του βιβλίου (κάποια υπαρκτά, κάποια άλλα δημιουργήματα της φαντασίας μου) τα χαρακτηριστικά που «αναγνώριζα» ή θα ήθελα «ν’ αναγνωρίσω» στο καθένα, στη ροή της αφήγησης. Με σεβασμό, με κατανόηση, με θαυμασμό, με αγάπη. Εξ αρχής, κύριο μέλημά μου ήταν να προστατεύσω την αξιοπιστία μου ως συγγραφέα. Τα ιστορικά γεγονότα που «συνοδεύουν» και σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν την πορεία της οικογένειας Αλευρίδη του βιβλίου μου, όπως και ολόκληρου του τότε Κόσμου, εντάχθηκαν στο κείμενο, μετά από εκτεταμένη ιστορική έρευνα σχεδόν τριών ετών που άρχισε πριν ακόμα ξεκινήσω το πρώτο κεφάλαιο και έληξε με την ολοκλήρωση και της τελευταίας παραγράφου. Ευχαριστώ την ομάδα «Με αρέσει το βιβλίο Αφού», για την στήριξη και την φιλοξενία.
 Σέβη Τηλιακού



Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ
Προς τα τέλη του 19ου αιώνα,στην Τραπεζούντα του Πόντου,κάτω από ιδιαίτερα δραματικές συνθήκες,γεννιέται ένα κοριτσάκι. Γόνος εξέχουσας οικογένειας του τόπου, πριν καλά καλά ανοίξει τα μάτια της, η μικρή Βασιλική Αλευρίδη έχει ήδη σημαδευτεί από μια βαριά ευθύνη που της καταλογίζεται αλλά δεν της αναλογεί· η μητέρα της πεθαίνει στη γέννα, και ο πατέρας της τη θεωρεί υπεύθυνη, κάτι που τον οδηγεί στη φυγή. Το γεγονός αυτό θα σημαδέψειτην παιδική της ηλικία και τη μετέπειτα ζωή της.
Σπάνιας ομορφιάς, ατίθαση, αντιδραστική και μπροστά απ’ την εποχή της, διαμορφώνει με την έπαρση που γεννά η «παντοδυναμία» της νιότης, τον χαρακτήρα που θα ορίσει τις επιδιώξεις και τη σχέση της με τον έρωτα και τους ανθρώπους.
Το 1915, τέσσερα χρόνια πριν από τη γενοκτονία του ποντιακού λαού, αντιλαμβάνεται τη θανάσιμη απειλή που πλανάται λόγω των αναταράξεων στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,των συνεχών διωγμών των χριστιανικών πληθυσμών και των κλυδωνισμών από τις πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη, και αποφασίζει να αναλάβει δράση. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, καθόρισαν τη μοίρα της, όπως καθορίζουν και τη μοίρα κάθε ανθρώπου.
Ένα βιβλίο για τις χαμένες μα αλησμόνητες πατρίδες, τον έρωτα και τη δύναμη της ψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου