Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ" ΤΟΥ κ.ΣΙΜΟΥ ΚΕΡΑΣΙΔΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29/11/2018 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Oι   Εκδόσεις Ωκεανός-Oceanos Publications και το Βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σίμου Κερασίδη «Ο στοιχειοχαράκτης» την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Λεωφόρος Νίκης 3).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κα  Μαίρη Κόντζογλου- Τσιαχτσίρη συγγραφέας,και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία; 

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα κ. Σίμο Κερασίδη μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σίμος Κερασίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς. Μεγάλωσε στη συνοικία της Τούμπας και αποφοίτησε από το ομώνυμο Γυμνάσιο. Απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εργάστηκε ως τραπεζικός από το 1973 μέχρι το 2006. Στον χώρο του βιβλίου εμφανίστηκε το 1995.



 ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Ο στοιχειοχαράκτης", γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο.
Ήθελα να γράψω για τα επιτεύγματα του σκλαβωμένου ελληνισμού στην Ευρώπη του 19ου αιώνα.
Επέλεξα αυτόν τον τίτλο επειδή ο κεντρικός ήρωας ασχολείται με τη στοιχειοχάραξη, τη στοιχειοθεσία και όλες τις παρελκόμενες εργασίες ενός ευρωπαϊκού τυπογραφείου στα ταραγμένα χρόνια του 19ου αιώνα.
Όσο για το εξώφυλλο, είναι ατμοσφαιρικό, η γυναικεία μορφή που κρατά τον χειμωνιάτικο καιρό πάνω από τη Μεσευρώπη του 19ου αιώνα, έχει μία ιδιαίτερη αύρα καθώς, μαζί με τις νιφάδες, σκορπίζει κοσκινίζοντας τυπογραφικά στοιχεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Το βιβλίο σας διαδραματίζεται, κυρίως, στα μέσα του 19ου αιώνα. Ποιο ήταν το έναυσμα-τι σας παρακίνησε να βάλετε τον ήρωα σας να ασχοληθεί με την τυπογραφία-στοιχειοθεσία;
Δύο ήταν τα εναύσματα: το γεγονός ότι από ανέκαθεν με συνάρπαζε ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και ο αντίκτυπός του στον σκλαβωμένο Έλληνα. Το δεύτερο είναι ότι άτομο της οικογένειάς μου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εθνική αντίσταση, έφτιαχνε αυτοσχέδιους τυπογραφικούς μηχανισμούς για να τυπώνει αντιστασιακές προκηρύξεις στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, όταν ήμουν πολύ μικρός, βρέθηκα σε τυπογραφείο φίλου του πατέρα μου. Μου έκανε εντύπωση ο οίστρος του τυπογράφου και των βοηθών του. Ακόμη έχω στα ρουθούνια μου τη μυρωδιά των μελανιών και του αντιμονίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Είχατε κάνει λεπτομερή σκελετό για την " περιήγηση" του πρωταγωνιστή σας στη Μεσευρώπη;
Βεβαίως. Και σ’ αυτό με βοήθησαν τα σχετικά οδοιπορικά που αναζήτησα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Όχι μόνο στην περιήγηση της Μεσευρώπης και της Ρωσίας, αλλά και στη μεταφορά του ήρωα από τα Γιάννενα ως το Βουκουρέστι με καραβάνι εν μέσω κινδύνων (Τουρκαλβανοί ληστές, στοιχεία της φύσης).

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Ο λόγος που αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο ήταν η τυπογραφία, τα ιστορικο-πολιτικά γεγονότα ή θέλατε να γράψετε ένα κοσμοπολίτικο βιβλίο που θα διαδραματιζόταν σε τόσες πρωτεύουσες;
Δε θα έγραφα ποτέ ένα καθαρά κοσμοπολίτικο βιβλίο. Το πόνημά μου είναι ένα μυθιστόρημα εποχής, που διαδραματίζεται σε ταραγμένους καιρούς και που το χαρακτηρίζει η περιπέτεια, το μυστήριο, ο ρομαντισμός, το συναίσθημα, οι ενοχές, οι μεγάλες ανατροπές, η εξιλέωση του ήρωα…

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Το μυθιστόρημα σας διαδραματίζεται στα Ιωάννινα, το Βουκουρέστι, την Πέστη, τη Βιέννη, τη Βενετία, το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αγία Πετρούπολη με πολλές αναφορές και λεπτομερείς περιγραφές στις πόλεις αυτές, τα κτίρια, τα πολιτικά γεγονότα, τους βασιλικούς οίκους.
Πόσο χρόνο αφιερώσατε στην έρευνα για να γράψετε αυτό το βιβλίο και ποιες πηγές χρησιμοποιήσατε;
Είμαι τακτικός επισκέπτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θες/κης όπου, χάρη στους έμπειρους βιβλιοθηκονόμους, βρίσκω το 90% των πηγών για την έρευνά μου. Δε θα το πιστέψετε αλλά, η όλη έρευνα και το γράψιμο του «Στοιχειοχαράκτη» μου πήραν μονάχα έξι μήνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Εκ των υστέρων, αφού το βιβλίο σας έχει εκδοθεί, ποιο στοιχείο του βρίσκετε πως έχει μεγαλύτερη ενδιαφέρον/αξία: η  μυθιστορία και η πλοκή;  Ή η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και προσώπων;
Όλα αυτά μαζί που αναφέρετε, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο, αλλά να το αλληλοσυμπληρώνει. Παράλληλα, η προσπάθειά μου να παρασύρω τον αναγνώστη σ’ ένα απολαυστικό ταξίδι και να του περάσω τα μηνύματά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Ναι! Μου αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα και τα μυθιστορήματα εποχής, που εμπεριέχουν πολλά ιστορικά στοιχεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταίο; Θα μας πείτε το αγαπημένο σας βιβλίο;
Τελευταία διάβασα το «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα» της Ελένης Κεκροπούλου, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που με συνάρπασε. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι «τα Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Ίσως γιατί, τη δεκαετία του εξήντα που το διάβασα, ήμουν μαθητής γυμνασίου και ο γυμνασιάρχης μας είχε απαγορεύσει να διαβάζουμε εξωσχολικά βιβλία που αναφέρονταν στην Μικρασιατική Καταστροφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Το τελευταίο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε πρόσφατα , αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες?
Έχω στα σκαριά πολλές ανέκδοτες ιστορίες. Μία από αυτές αναφέρεται στου Έλληνες Αρβανίτες και τον εκπατρισμό τους από τη Θράκη τον Οκτώβριο του 1913. Μία άλλη ιστορία που πλάθεται στο μυαλό μου από μόνη της είναι η συνέχεια του «Στοιχειοχαράκτη», η ιστορία των απογόνων του μέσα στη δίνη του Μεγαλοπολέμου- όπως τότε αποκαλούσαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά..
Η φράση που με εκφράζει περνά σαν μήνυμα στους αναγνώστες από τον «Στοιχειοχαράκτη»: ο καθένας γεννιέται κάπου και δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει και πώς. Θα συμβαδίσει με τις συνθήκες που θα συναντήσει στη ζωή του, ή θα πάει κόντρα στο ρεύμα; Θα προχωρήσει σωστά ή θα μπλέξει άσχημα; Με άλλα λόγια, κανείς δεν ξέρει πού θα βρεθεί άσχετα αν, κατά κάποιο τρόπο, ο ίδιος ορίζει τη μοίρα του.

Το τραγούδι που μου αρέσει είναι: «Ω, μη με βλέπετε που κλαίω» (Μουσική Μαμαγκάκη, στίχοι Μαρίας Πολυδούρη, εκτέλεση Γιοβάννα).


Η αγαπημένη μου ταινία είναι «Ιβάν ο Τρομερός» του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου