Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ-ΒΑΣΙΛΑΚΗ
για το "Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ"
από τις εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ.










Ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 2017 χουχούλιαζα στον καναπέ μιας από τις πιο στενές μου φίλες και συζητούσαμε το θέμα για το επόμενο βιβλίο μου.
Της έλεγα ένα εντελώς διαφορετικό θέμα από αυτό της «Δούκισσας». Πάνω στην κουβέντα και συζητώντας για γυναικείες φυσιογνωμίες ανά τους αιώνες, μου μίλησε για τη Δούκισσα της Πλακεντίας. Η ιστορία της με συγκλόνισε. Όχι μόνο για το ελεύθερο, δυναμικό της πνεύμα, αλλά περισσότερο για την απόφαση που πήρε όταν πέθανε η κόρη της.
Διέγραψα αμέσως όσα είχα σκεφτεί για το βιβλίο μου και άρχισα να ψάχνω οτιδήποτε αφορούσε τη Σοφί Λεμπρέν. Μια γυναίκα που φιλοξενούσε στο σαλόνι της τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Από το Βίκτωρα Ουγκώ, μέχρι και τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον άνθρωπο που της γνώρισε μέσα από τα δικά του μάτια και τη ψυχή του, τη χώρα του, την Ελλάδα.
Η δούκισσα λάτρεψε τη χώρα μας και τη βοήθησε όσο λίγοι οικονομικά και όχι μόνο. Μαζί της ο αναγνώστης ταξιδεύει στο Ναύπλιο του Καποδίστρια, στην Αθήνα του Όθωνα, στο Παρίσι στις Βερσαλίες, αλλά και το Μπάκιγχαμ στην Αγγλία.
Η αναζήτηση των ιστορικών στοιχείων ήταν δύσκολη, κουραστική, αλλά και πολύ απολαυστική. Στις 620 σελίδες του βιβλίου, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια, η παραμικρή λέξη, είναι αποτέλεσμα έρευνας.
Πως γίνεται όμως μυθιστόρημα ένα ιστορικό πρόσωπο; Με φανταστικούς χαρακτήρες φυσικά. Εκεί «γεννήθηκε» η Μαντώ η οποία είναι τα «μάτια» του αναγνώστη στη ζωή της δούκισσας.
Τι ήθελα όμως να πω σε αυτό το βιβλίο; Τι ήθελα να επικοινωνήσω; Η κόρη της Σοφί Λεμπρέν, η Ελίζα, δηλώνεται επίσημα ότι πέθανε από ανίατη ασθένεια. Πολλοί όμως υποστήριξαν πως αφέθηκε στο θάνατο μετά το χαμό του αγαπημένου της. Που μπορεί να μας οδηγήσει ένας έρωτας; Στη Μαντώ έβαλε φτερά, ενώ τη σύγχρονη ηρωίδα μου, τη Γιασεμή, τη βούλιαξε. Η «Υπηρέτρια της Δούκισσας» λοιπόν, πραγματεύεται τη ζωή μιας μεγάλης προσωπικότητας και το που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ο έρωτας ανάλογα με το χαρακτήρα της και τις συνθήκες…..
Ευχαριστώ πολύ…


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ
Ναύπλιο, 1829
Η Δούκισσα της Πλακεντίας, έπειτα από πρόσκληση του Iωάννη Καποδίστρια, εγκαθίσταται στην Ελλάδα και η Μαντώ, ένα οχτάχρονο κορίτσι, μπαίνει στη δούλεψή της. Γίνεται η αφοσιωμένη της υπηρέτρια και μεγαλώνει στη σκιά της γυναίκας, που τόσο η προσωπικότητά της όσο και η συγκλονιστική της ιστορία σημάδεψαν την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Από τις λάσπες στους δρόμους του Ναυπλίου, όπου έπαιζε ξυπόλυτη, μέχρι τα μεγαλύτερα σαλόνια στο Παρίσι και τα παλάτια του Αγγλικού Βασιλείου, η Μαντώ θα χαράξει έναν δρόμο φωτισμένο από το πάθος να βρεθεί στην αγκαλιά του άντρα που έκλεψε για πάντα την καρδιά της.

Αθήνα, 2017
Η Γιασεμή, έπειτα από άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, βρίσκει έναν κατεστραμμένο πίνακα, στην κυριακάτικη βόλτα της στο Μοναστηράκι. Μαγεμένη από την εικόνα της πανέμορφης γυναίκας με το σμαραγδένιο κόσμημα, νιώθει την ανάγκη να ψάξει για το παρελθόν της και καταφέρνει να ανακαλύψει το ημερολόγιό της. Η ιστορία της υπηρέτριας της δούκισσας ξετυλίγεται μπροστά της. Όλο της το είναι απορροφάται από τη ζωή εκείνης της γυναίκας. Σα να χρειάζεται να μάθει την ιστορία της για να ξεχάσει τη δική της.
Πού μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ο έρωτας; Στον θάνατο ή στη ζωή; Στον παράδεισο ή στην κόλαση; Στην αλήθεια ή στο ψέμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου