Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ-ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ
για το "Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ"
από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.












Ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το νέο μου πόνημα με τίτλο "Ο Στοιχειοχαράκτης", θα διαβάσει ένα μυθιστόρημα εποχής. Από ανέκαθεν είχα αδυναμία στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που επηρέασε καταλυτικά τους Ορθόδοξους Έλληνες που ζούσαν υποδουλωμένοι στην Οθωμαντική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα. Με μάγευαν οι σχολές, οι ακαδημίες και τα τυπογραφεία της εποχής, που βοήθησαν στη μετάλλαξη των Ελλήνων και τους έκαναν ν' αφομοιώνουν τις ιδέες των μεγάλων πνευμάτων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού -του Αδαμάντιου Κοραή, του Ρήγα Βελενστινλή, του Νεόφυτου Δούκα, του Άνθιμου Γαζή...
Όλα αυτά με ώθησαν να δημιουργήσω έναν μικρό εξάχρονο ήρωα, τον Μανουήλ Ντρέτο, γόνο Γιαννιώτη αργυροχόου, που στέλνεται το 1832 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες να σπουδάσει σε κολέγιο και να γυρίσει στην Ήπειρο ελευθερωτής, ένας νέος Ρήγας Βελεστινλής. Αλλά στην πορεία ο κεντρικός ήρωας παρεκκλίνει από τις επιδιώξεις του. Μαζί με τις σπουδές μαθαίνει την τυπογραφικη τέχνη και εξελίσσεται σε επιφανή στοιχειοχαράκτη. (Στοιχειοχαράκτης είναι ο καλλιτέχνης που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα μεταλλικά στοιχεία στην τυπογραφία). Αντι για τη μεγάλη επιστροφή, ο Μανουήλ ταξιδεύει στην ελεύθερη Ευρώπη τον καιρό της μεταβιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των λαών. Στη Βιέννη γνωρίζει τον έρωτα, αλλά αναγκάζεται να τον απαρνηθεί επειδή μπλέκεται με μυστικές οργανώσεις που τον στέλνουν όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αλλά και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Θα μπορέσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη να ξαναβρεί τον έρωτά του; Θα γυρίσει στα Γιάννενα ελευθερωτής;
Οι άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι φανταστικά πρόσωπα που κινούνται αθώα, ύποπτα, σπασμωδικά ή επικίνδυνα γύρω από τον κεντρικό ήρωα. Ανάμεσά τους είναι δύο ιστορικά πρόσωπα, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ της Αυστρίας και ο τσάρος Νικόλαος Α΄, αλλά και δύο θαυμαστά: ο περίφημος Ηπειρώτης αρχι-καραβανάρης Ρόβας και ο Γάλλος μεγαλο-εκδότης Ντιντό.
Το μυθιστόρημά μου το χαρακτηρίζει η περιπέτεια, το μυστήριο, η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός, το συναίσθημα και οι μεγάλες ανατροπές. Φτιάχνοντας τη μυθοπλασία, είχα πάντα κατά νου να προσφέρω στον αναγνώστη έναν ισορροπημένο συνδυασμό ψυχαγωγίας και γνώσης και, παράλληλα, να τον παρασύρω σ' ένα απολαυστικό, μαγικό "ταξίδι" και να του περάσω σημαντικά μηνύματα. Το κυριότερο από αυτά είναι: ο καθένας γεννιέται κάπου και δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει και πώς. Θα συμβαδίσει με τις συνθήκες που θα συναντήσει στη ζωή του, ή θα πάει κόντρα στο ρεύμα; Θα προχωρήσει σωστά ή θα μπλέξει άσχημα; Με άλλα λόγια, κανείς δεν ξέρει πού θα βρεθεί άσχετα αν, κατά κάποιο τρόπο, ο ίδιος ορίζει τη μοίρα του.
Έστειλα το κείμενο στον εκδοτικό οίκο Ενάλιος/Ωκεανός και είχα θετική, και ιδιαίτερα θερμή, ανταπόκριση από την εκδότρια και συγγραφέα Ελένη Κεκροπούλου.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ
Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία; 

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου