Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου ''ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ'' της κ.Εύας Παυλίδου και του κ.Μάριου Καρακατσάνη το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ!!!

Οι εκδόσεις Όστρια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Για Πάντα" της Ε.Παυλίδου και του Μάριου Καρακατσάνη
που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 19:00μμ. στο καφέ Θέα/tro -Θεσσαλονική(Λεωφ.Μ.Αλεξάνδρου Πλατεία Λευκού Πύργου)

Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Χαρά Χρυσάφη και Άγγελος Ρούσσος. 

*Οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν με τους αναγνώστες και υπογράψουν αντίτυπα του βιβλίου τους.



Περιγραφή:
Όταν μνήμες του παρελθόντος ξυπνάνε με ένα άγγιγμα... Όταν τα αισθήματα παραμένουν αναλλοίωτα στο βάθος των αιώνων... Όταν σε συνάντησα, με θυμόσουν... Κι όταν, μετά από εκατοντάδες χρόνια με ξανασυναντήσεις, θα σε θυμάμαι... Για πάντα...
Ποια όμως είναι η κ.Εύα Παυλίδου και ποιος ο κ.Μάριος Καρακατσάνης;;Ας τους γνωρίσουμε μέσω των βιογραφικών τους και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκαν να απαντήσουν και τους ευχαριστώ πολύ!!!

ΕΥΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ
Το όνομα μου είναι Εύα Παυλίδου γεννήθηκα πριν 35 χρόνια στη νύμφη του Βορρά την γοητευτική Θεσσαλονίκη. Η αγάπη μου για τη γραφή είναι ένα από τα μυστικά που κατάφερα για χρόνια ολάκερα να κρατώ φυλαγμένο. Μέχρι που ξεχείλισαν τα συναισθήματα από την ψυχή στο χαρτί και άρχισαν να αναζητούν δέκτες... Τότε η απλή γραφή έγινε ποίηση ,ίσως και συγγραφή,μα σίγουρα έγινε ο προσωπικός μου τρόπος να επικοινωνώ την ψυχή μου με τον κόσμο. Στην πορεία συνάντησα κι άλλους αλλοπαρμένους σαν εμένα και έγινα συνοδοιπόρος σε αυτή την πνευματική μετάγγιση. Κάπως έτσι άρχισα να οργανώνω παρουσιάσεις ομότεχνων και φίλων... Το Δεκέμβριο του '15 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο .Μια ποιητική συλλογή και ένα μικρό διήγημα με τίτλο"Ευδοκια με λένε.'Οταν ο πόνος έγινε ποίηση"από τις εκδόσεις Όστρια. Το έργο μου είναι αφιερωμένο σε φίλους με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ενώ το διήγημα στην Τασούλα που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Το 2016 εκδόθηκε το έργο "Για Πάντα" από τις εκδόσεις Όστρια .Μια συνεργασία με τον συγγραφέα Μάριο Καρακατσάνη. Το 2016 συμμετείχα στους 31ους Δελφικούς αγώνες ποίησης όπου το ποίημα μου με τίτλο «Καταφύγιο» απέσπασε έπαινο. Είμαι δημιουργός και ιδρυτικός μέλος της ομάδας "Το Ράφι της Αγάπης" όπου το 2016 ιδρύσαμε την 1η δανειστική βιβλιοθήκη στο Σύλλογο Οικογενειών της Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών . Είμαι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ
Ονομάζομαι Καρακατσάνης Μάριος και γεννήθηκα στις 29 Μαρτίου του 1978 στον Πειραιά. Ανήσυχος από μικρό παιδί, με έλκυε ανέκαθεν το παράξενο, το ανεξήγητο και το μεταφυσικό στοιχείο. Από νεαρή ηλικία μου άρεσε να βλέπω ταινίες τρόμου, να ασχολούμαι με την ταχυδακτυλουργία και να γράφω ποιήματα. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησα το πρώτο μου έργο: μια ποιητική συλλογή όπου περιέγραφα -με το δικό μου πάντα προσωπικό στυλ- τις σκέψεις, τις ανησυχίες, την αγωνία μου, αλλά και τις προσωπικές μου εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Μεγαλώνοντας, συνέχισα να γράφω ασταμάτητα, καταφέρνοντας να περιορίσω σημαντικά την δυσλεξία μου αλλά και να την εκμεταλλευτώ, μεταφέρνοντας όλες τις εικόνες που είχα στο μυαλό μου σε γραπτό λόγο, όσο δύσκολο κι αν ήταν. Συνολικά έχω εκδώσει 8 βιβλία. Την «Συμφωνία», το «Ξύπνημα», την ποιητική συλλογή η «Συμφωνία των 5» και την «Άμυ» από τον εκδοτικό οίκο Όστρια, τους «Εφιάλτες του μυαλού Ι» και τους «Εφιάλτες του μυαλού ΙΙ» από τον κυπριακό εκδοτικό οίκο Ανώνυμο και τέλος την «Κούκλα/Ο φύλακας άγγελος μου» από τον εκδοτικό οίκο Εντύποις. Στο πανελλήνιο διαγωνισμό "Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού "Larry Niven"" διακρίθηκα με την τρίτη (3η) θέση για συγγραφή νουβέλας. Στον επίσης πανελλήνιο διαγωνισμό "Ασημένια σελίδα 2015", έλαβα την πρώτη θέση με έπαινο στην κατηγορία διήγημα. Τέλος είμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Το Ράφι της Αγάπης" όπου τον Οκτώβριο του ΄16 δημιουργήσαμε την 1η δανειστική βιβλιοθήκη στον σύλλογο οικογενειών για την ψυχική υγεία Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες λεπτομέρειες για εμένα αλλά και για το έργο μου θα βρείτε στο: http://www.marioskarakatsanis.gr.



Ερώτηση:1) Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
ΕΥΑ:Περίπου στα 11 πρέπει να ήμουν όταν διάβασα «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου και «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη.
ΜΑΡΙΟΣ:Στα 14 μου! Και το θυμάμαι σαν χτες γιατί μου άρεσε πολύ! Ήταν ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα


Ερώτηση:2) Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα; ΕΥΑ:Αγαπώ την ποίηση και τα θεατρικά έργα με αδυναμία στους μονολόγους. Εξίσου όμως μπορεί να με κερδίσει και η κλασσική λογοτεχνία.
ΜΑΡΙΟΣ:Μου αρέσουν μονάχα  τα βιβλία που καταπιάνονται με την επική φαντασία, τον τρόμο και το μεταφυσικό. 


Ερώτηση:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
ΕΥΑ:Όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση πάντα σταματάει το μυαλό μου γιατί είναι τόσοι πολλοί αυτοί που θαυμάζω. Για μένα όμως ο συγγραφέας των συγγραφέων είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Τον λατρεύω και μελετώ συχνά τη γραφή του ιδιαίτερα σε περίοδο δημιουργίας. Αγαπώ εξίσου, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάσο Λειβαδίτη την ποιήτρια Σάρα Κέιν και από θεατρικούς συγγραφείς ξεχωρίζω τον Λόρκα και τον Αλμπέρ Καμύ.

ΜΑΡΙΟΣ:Καθόλου δύσκολα! Ξεκινάμε λοιπόν:

Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Αρθούρος Ρεμπώ
Stephen King
Μπραμ Στόουκερ
Αρθουρ Κλαρκ
Clive Barker
Robert Bloch

Ερώτηση:4) Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; ΕΥΑ:Θυμάμαι στο δημοτικό ακόμα, κάθε φορά που τελείωνα την ανάγνωση ενός παραμυθιού, σιγόκαιγε μέσα μου η επιθυμία να γράψω και εγώ ένα δικό μου παραμύθι. Προσπαθούσα στα κρυφά να γράψω μια δική μου ιστορία και μετά εξαφάνιζα τα χαρτιά να μην τα δει κανείς. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, η ανάγκη μου για τη γραφή δεν έσβηνε και κάπως έτσι άρχισα να γράφω τα συναισθήματα που μου προκαλούσαν γεγονότα ή συμπεριφορές. Ώσπου, ενήλικη πια και μαμά πλέον, πήρα τη γενναία απόφαση να εξομολογηθώ τον έρωτα μου για τη συγγραφή και έτσι να φτάσω μέχρι και την έκδοση των έργων μου.
ΜΑΡΙΟΣ: Μου άρεσε από πολύ μικρό παιδί να εκφράζω γραπτός τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου. Και ενίοτε μικρές ιστορίες και ποιηματάκια που εξέφραζαν ανάλογα την εποχή τα εκάστοτε βιώματα μου. Τότε βέβαια δεν ήξερα ότι ήμουν δυσλεξικός με αποτέλεσμα όταν τα έδινα να τα διαβάζουν φίλοι και γνωστοί, να μην μπορούν να βγάλουν άκρη! Έτσι λοιπόν ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι κάποια μέρα θα γράψω κάτι που θα μπορεί ο κάθε ένας να το διαβάσει. Ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια ο όρκος μου έγινε πραγματικότητα.




Ερώτηση:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Για πάντα"; γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; ΕΥΑ:Πράγματι, αρχικά όλο αυτό έμοιαζε με ανέκδοτο. Εκείνος ως κλασσικός τρομολάγνος και εγώ ως αθεράπευτα ερωτευμένη με την ποίηση των υπαρξιακών και ψυχικών αναζητήσεων, φανταστήκαμε πως μόνο φάρσα θα μπορούσε να ήταν ένα έργο ερωτικού περιεχομένου γραμμένο από εμάς. Ωστόσο, αποφασίσαμε να κάνουμε την αρχή και αυτή μας πήρε τελικά από το χέρι και μας οδήγησε ως εδώ. Άλλωστε και οι δυο αγαπάμε τις δοκιμές πάνω στις τέχνες και αυτή η ιδέα μας φάνηκε πολύ δελεαστική. Ο τίτλος, θεωρήσαμε πως είναι με δυο λέξεις ολόκληρη η ιστορία των ηρώων που η φαντασία μας γέννησε αλλά και το βαθύτερο νόημα της ιστορίας μας. Το εξώφυλλο το επιμελήθηκε ο σύζυγος μου Κώστας Σιδηρόπουλος, θέλοντας να συνδυάσει τον παραμυθένιο λυρισμό με το μυστήριο. Όπως ακριβώς ήταν και η ζωή της Ωρέλια με τον Έσπερο.
ΜΑΡΙΟΣ:Ξεκίνησε από ένα αστείο! Επειδή  ούτε εγώ, αλλά  ούτε και η Εύα στα γραφόμενα μας  δε μιλάμε για τον έρωτα και την αγάπη, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτή την πρόκληση! Θα  ήταν  μια έκπληξη τόσο για εμάς , όσο και για το κοινό που μας ακολουθεί και ξέρει το σκοτάδι που ως επί το πλείστον περιγράφουμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να μπούμε βαθειά στον ρόλο αυτό, περιγράφοντας όχι απλά τον έρωτα αλλά και την αιώνια αγάπη! Έτσι βγήκε ο τίτλος. Όσο για το εξώφυλλο το βρήκαμε πολύ ταιριαστό αφού ουσιαστικά είναι μια σκηνή από αυτές που περιγράφουμε και εντός του βιβλίου μας.  


Ερώτηση:6)Ένα βιβλίο με δυο συγγραφείς, πώς γίνεται; ΕΥΑ:Για να είμαι ειλικρινής, πριν το δοκιμάσω το θεωρούσα ακατόρθωτο. Όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά κυρίως για συναισθηματικούς. Αναρωτιόμουν πως μπορεί κανείς να μοιραστεί τα βαθύτερα της ψυχής του με κάποιον άλλον τόσο διαφορετικό και μάλιστα να ταυτιστεί κιόλας. Τελικά η συνεργασία μου με τον Μάριο μού δίδαξε πολλά και μ' έκανε να αγαπήσω και την παράλληλη συγγραφή.
ΜΑΡΙΟΣ:Δε γίνεται! Για αυτό κάναμε το ακατόρθωτο. Να γίνουμε ένα. Για αυτό και δημιουργήσαμε μια νέα πρόκληση για τους αναγνώστες μας. Να καταφέρουν να ανακαλύψουν που γράφω εγώ και που η Εύα!  Καθόλου εύκολο να ξέρεις. Γιατί όταν καταπιάνεσαι με ένα θέμα που ποτέ δεν έχεις ασχοληθεί ξανά, όπως εγώ, αλλά και να γράψεις μια ιστορία ολόκληρη με διαλόγους ενώ μέχρι πρότινος έγγραφες μόνο ποίηση, όπως η Εύα, έκανε το εγχείρημα μας πολύ, πολύ δύσκολο. Όμως μέσα από επιμονή, πείσμα και αργά αλλά σταθερά βήματα, το φέραμε εις πέρας. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, θα το κρίνουν οι αναγνώστες.   


Ερώτηση:7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί?
ΕΥΑ:Αν και η Ευδοκία είναι η πρωτότοκη ηρωίδα μου, μπορώ να πω πως την Ίρμα – ηρωίδα στο έργο που ετοιμάζω- την λατρεύω, γιατί σ' εκείνη είναι που φόρτωσα τις πιο κρυφές μου σκέψεις.
ΜΑΡΙΟΣ:Την Άμυ. Γιατί είναι ένας θηλυκός Μάριος.  Μα κυρίως επειδή εκφράζει την απόλυτη ελευθερία.


Ερώτηση:8)Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο?
ΕΥΑ:Όπως σας είπα, η Ίρμα είναι η νέα μου ηρωίδα σ' ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Η Μοναξιά Αυτοπροσώπως». Πρόκειται για 7 μονολόγους μιας πόρνης η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα αυτοχειρίας. Μέσα σε τέσσερις ώρες, πίνοντας χάπια και αλκοόλ μας γνωρίζει τη ζωή της. Μάλιστα, αφηγούμαι η ίδια τους μονόλογους, οι οποίοι έχουν μελοποιηθεί από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Σούμα, γιατί στόχος μας είναι το έργο να κυκλοφορήσει σε έντυπη αλλά και ακουστική μορφή. Πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά και αισθάνομαι περήφανη τόσο για το ίδιο το έργο όσο και για τους συνεργάτες μου.
ΜΑΡΙΟΣ:Φυσικά! Λέγετε το Σπίτι του Κάιν και θα είναι ένα ψυχολογικό θρησκευτικό θρίλερ. 


Ερώτηση:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα; ΕΥΑ:Διαβάζω ξανά την Ασκητική του Καζαντζάκη για λόγους που δεν μπορώ να φανερώσω ακόμη.
ΜΑΡΙΟΣ:Κανένα για να μην με αποσυντονίσει από το έργο που γράφω τώρα. 

Ερώτηση:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά.
ΕΥΑ:Η αγαπημένη μου φράση είναι του Νίκου Καζαντζάκη και θεωρώ πως καθορίζει τη ζωή μου «Δεν ζυγιάζω, δεν μετρώ, δεν βολεύουμαι. Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι». Τραγούδια έχω πολλά. Θα επιλέξω ένα από τα Διάφανα Κρίνα: "Η Γυναίκα που διάβαζε ποιήματα". Όσο για τις ταινίες, δεν είμαι τόσο σινεφίλ όσο θεατρόφιλη . Αυτό που είδα πρόσφατα ήταν η «Αναφορά στο Γκρέκο»σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου. Εκείνο όμως που λατρεύω πραγματικά, είναι «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, ερμηνευμένο από τον Κώστα Καρρά.
ΜΑΡΙΟΣ:«Καμιά φωτιά δεν είναι ικανή να σε κάψει, όταν φλέγεσαι μέσα σου ο ίδιος.» 
«Diamond and Rust – Διασκευή από Judas priest η Live slow version όμως»
«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου