Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ'' ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ.ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΑΜΑΔΟΥ

Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στα Public Τσιμισκή η παρουσίαση του βιβλίου ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ της κ.Ελένης Τσαμαδού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός!!!

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος  κ.Πέτρος Γαργάνης και η συγγραφέας κ.Σοφία Βόικου!!

Η ΑΦΟΥδένια μας φωτογραφία
Στο τέλος της παρουσίασης η κ.Τσαμαδού υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της,συνομίλησε με τους αναγνώστες της και φωτογραφήθηκε μαζί τους!!!


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου
1453, 1999. Δύο χρονολογίες-ορόσημα. Η πρώτη σηματοδοτεί το τέλος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, η δεύτερη το τέλος μιας χιλιετίας. 

Στην Αθήνα τού σήμερα ένας δικηγόρος ακολουθεί μια μυστηριώδη καλόγρια στην πορεία της πίσω στον χρόνο και στον χώρο? στην Πελοπόννησο των Φράγκων και των Βυζαντινών Δεσποτών, στα σκαλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς και στην Κωνσταντινούπολη του τέλους. 

Παράλληλες ζωές και ιστορίες. Άρχοντες και τυχοδιώκτες, πειρατές και σκλάβοι, γυναίκες τρυφερές και πολεμιστές, σοφοί και ιερωμένοι, πατριώτες και προδότες. Έρωτες χωρίς αύριο. Χαμένα όνειρα και πατρίδες. Το ξύπνημα της ελληνικής συνείδησης, η πρώιμη αναγέννηση στον Μυστρά και η μεταλαμπάδευση της αρχαίας σοφίας στη Δύση. Όλα μπλεγμένα και δεμένα με αόρατες κλωστές στον αργαλειό του χρόνου. 

Τι είναι αυτό που συνδέει την Κλαίρη της νιότης, την Ανέζα των Φράγκων, Αγνή των Ελλήνων, με την αλλόκοτη καλόγρια που θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω για να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας; Και ο δικηγόρος; Τι θα κάνει; Θα θελήσει να γυρίσει και αυτός τον χρόνο και ν’ αλλάξει κάποιες παλαιότερες αποφάσεις του ή θα επιλέξει να αφήσει τους ανέμους του χρόνου να σκορπίσουν το παρελθόν σαν φύλλα φθινοπώρου; 



Ποια όμως είναι η κ.Ελένη Τσαμαδού;;Ας την γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!


                                   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΕΛΕΝΗ Κ. ΤΣΑΜΑΔΟΥ σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KÖNIGREICH FÜR EIN GRAB, Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ, ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΖΩΗΣ και ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 
Πολύ μικρή, στην πρώτη δημοτικού αν δεν κάνω λάθος. Και ήταν το παραμύθι « Το σπαθί που νικάει», αμέσως μετά ακολούθησαν « Η Ελληνική Μυθολογία για παιδιά» και « Η Ιλιάδα και Οδύσσεια» και τα δύο εκδόσεις Δημητράκου, το δε δεύτερο με επιμέλεια του Καζαντζάκη,. Ενα άλλο βιβλίο που διάβασα την ίδια περίπου εποχή ήταν  ο « Δον Κιχώτης».  Και τα περιοδικά « Το Ελληνόπουλο» και « Η Διάπλαση των Παίδων» 

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Οι προτιμήσεις μου δεν έχουν να κάνουν με το είδος  της λογοτεχνίας αλλά με τον συγγραφέα.  Αν διαβάσω ένα βιβλίο και μου αρέσει ο συγκεκριμμένος συγγραφέας, τον ακολουθώ και διαβάζω και άλλα έργα του. Δεν διαβάζω όμως μόνον λογοτεχνία, αλλά και  πολύ Ιστορία .  

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα; 
Είναι πολλοί και πράγματι θα με δυσκολέψετε γιατί μπορεί να παραλείψω κάποιους που ιδιαίτερα αγαπώ. Από τους παλιότερους αγαπώ τον Τολστόι, τον Μίκα Βαλτάρι, τον  Λώρενς Ντάρελ, τον Τερζάκη, τον Καραγάτση, τον ΄Αγγελο Βλάχο κσι τη Σελίνκο, Από νεώτερους  την Αθηνά Κακούρη, τον Ισίδωρο Ζουργό, τη Νοέλ Μπάξερ, τη Μαίρη Κόντζογλου, τη Σοφία Βόικου, την Ιουστίνη Φραγκούλη, την Ιωάννα Καρυστιάνη, την Ισμήνη Καπάνταη, τον Χρήστο Χωμενίδη.... Η σειρά είναι τυχαία δεν ενέχει αξιολόγηση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; 
Το  περιβάλλον που μεγάλωσα. Ο πατέρας μου ήταν καταξιωμένος λογοτέχνης. ΄Εγραφε με ψευδώνυμο και είχε βραβευτεί αρκετές φορές για διηγήματα και θεατρικά έργα που είχε γράψει.


ΕΡΩΤΗΣΗ:5).Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας ''Οι άνεμοι του χρόνου'' γιατί  επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; 
Με ένα τρόπο ιδιαίτερο. «Είδα» σαν σε κινηματογραφική ταινία την πρώτη σκηνή του βιβλίου μου. Δεν υπήρξε κάποια αφορμή. Είχα βέβαια πολλά χρόνια πριν ασχοληθεί με την περίοδο που εκτιλύσσεται η ιστορία μου, αλλά δεν είχα γράψει κάτι σχετικό. ΄Ετσι όπως συμβαίνει συνήθως στους συγγραφείς δεν ξέρω να σας πω τι ήταν αυτό που κέντρισε την  έμπνευσή μου. Ο τίτλος με δυσκόλεψε λίγο, τελικά νομίζω ότι ταιριάζει με το βιβλίο, όπως και το εξώφυλλο που έχει αρκετά στοιχεία από αυτό. Το δάσος με τα  φυτά και  τα βότανα, την πεταλούδα . Ακόμη και ο τίτλος του πρωτότυπου έργου, από το οποίο το δανειστήκαμε, είναι σχετικός. Λέγεται « Looking back” , δηλ.  κοιτώντας   πίσω. Και πράγματι όλο το βιβλίο είναι ένα κοίταγμα πίσω στο χρόνο, αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουμε χρόνο, για να διευκολύνουμε τη ζωή μας, ενώ κατά τους επιστήμονες  ο χώρος και ο χρόνος είναι μια ενιαία  έννοια,  ο «χωροχρόνος» και εκεί λοιπόν στον χωροχρόνο φαντάστηκα να φυσούν άνεμοι που παρασύρουν τα πάντα, ανθρώπινες, πάθη, όνειρα, ελπίδες χαμένες. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί;
Κανέναν, όλοι είναι παιδιά μου. Με κάποια έχω ασχοληθεί λίγο περισσότερο από τα άλλα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αγαπώ περισσότρο και τα άλλα λιγώτερο.   


ΕΡΩΤΗΣΗ:7).Υπάρχει κάποιο έργο σας που σας δυσκόλεψε στην ολοκλήρωση του;
Όλα έχουν τις δυσκολίες τους. Το τελευταίο όμως με δυσκόλεψε ιδιαίτερα.. Το δούλευα τέσσερα χρόνια. Βέβαια και η έρευνα για την «Εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με απασχόλησε πάρα πολλά χρόνια.  Στο τλευταίο όμως βιβλίο είχα να παλέψω με μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο και μέσα σε αυτά τα χρονικά όρια να ενσωματώσω το μύθο μου. χωρίς να παραποιήσω ή αλλοιώσω την Ιστορία.   

Ερώτηση:8)Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο ;
Μόνον κάποιες σκόρπιες ιδέες, που έχουν σχέση με το Μακεδονικό αγώνα και τις βουλγαρικές κατοχές, δεν ξέρω  όμως ακόμη αν θα αποκρυσταλλωθούν. 



Ερώτηση:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα; 
Μόλις τελείωσα το υπέροχο « Οι ψίθυροι του Βαρδάρη» της Σοφίας Βοίκου. Αν δεν το έχετε διαβάσει σας το συνιστώ θερμά. 

Ερώτηση:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά.

Μια φράση από το «Μαύρο ΄Αγγελο» του Μ.Βαλτάρι « Εγώ θα γυρίσω κάποτε σε αυτή την Πόλη, εσύ, Μωάμεθ, δε θα γυρίσεις ποτέ.»
Τα» φθινοπωρινά φύλλα», αλλά και το «Τα ήσυχα βράδια», αλλά και η Πέμπτη συμφωνία του Μάλερ.
« Η Εβφομη Σφραγίδα» και  «ΟΙ αγριες φράουλες» του Μπέργκμαν.   








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου