Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ-ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


 ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ, λατρεύω να ταξιδεύω μέσω βιβλίων στη Σμύρνη, την Πόλη, την Θράκη στις αρχές του 19ου αιώνα και απόλαυσα το ταξίδι με το "Η επιστροφή της Πηνελόπης" της Νοέλ Μπάξερ.

Ταξίδεψα για οχτώ μέρες στη Σμύρνη έναν αιώνα μετά την Καταστροφή με την Πένι (Πενέλοπε) Σάρε'ι', μια Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα. Η Πένι, απόγονος μιας ελληνολεβαντίνικης οικογένειας, φέρνει μαζί της παλιούς χάρτες, μαρτυρίες των μελών της οικογένειας της και το κλειδί της κατοικίας των προγόνων της που κάηκε το '22.Δεν υπάρχει πόρτα για ν'ανοίξει το κλειδί.

Οχτώ μέρες θα σεργιανίσουμε στα σοκάκια που σεργιανούσαν οι πρόγονοι της, θα γνωρίσουμε ανθρώπους που οι πρόγονοι τους διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με την οικογένεια της και θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε πως διαμορφώθηκε η Σμύρνη  από την καταστροφή μέχρι σήμερα...

Η συγγραφέας με την ξεχωριστή, λογοτεχνική γραφή της με ταξίδεψε μοναδικά στη Σμύρνη του χθες και του σήμερα, απόλαυσα το ταξίδι με την Πένι , χάρηκα που γνώρισα τον Λόλο , τον Πιέρο και τους άλλους ανθρώπους της λεβαντίνικης κοινότητας ,συγκινήθηκα με τις αφηγήσεις τους και ενισχύθηκε η επιθυμία μου να επισκεφτώ κάποια στιγμή τη Σμύρνη.

ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ, Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Σµύρνη έναν αιώνα µετά την Καταστροφή µεταφέροντας στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύµια από τη ζωή των προγόνων της στη χαµένη πολιτεία: τα τροµακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναµνήσεις τους από τα προηγούµενα σµυρνέικα χρόνια της ακµής και της ξεγνοιασιάς. Μαζί, φέρνει µαρτυρίες προσφύγων, ιστορικές γνώσεις… και έναν σωρό παλιούς χάρτες!
Επιστρέφει το κλειδί της κατοικίας Σάρεϊ που κάηκε το ’22. Δεν έχει πλέον πόρτα ν’ ανοίξει.
Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατηµασιές, τα βλέµµατα που ακούµπησαν σε τοίχους σµυρνέικων σπιτιών που ακόµη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της µαρτυρήσει µε τις πνοές του αέρα, τους ήχους που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήµατα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συµβούν απρόσµενες αποκαλύψεις. Στη Σµύρνη η Πένι θα γνωρίσει ανθρώπους που πρόθυµα θα τη βοηθήσουν να πλησιάσει κι άλλο την Αλήθεια.
Θα αναχωρήσει οκτώ µέρες µετά, µε τη βεβαιότητα πως η παλιά Σµύρνη ανέµενε την επιστροφή της απογόνου! Και µε τη γοητευτική διαπίστωση πως το ταξίδι αυτό, µαγικά, αόρατα και άηχα, έβαλε σε τάξη τις ιστορίες και τα αισθήµατα που της κληροδοτήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου