Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΑΘΗΣ Β.ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΟΧΟΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ.


 ΣΤΑΘΗΣ Β.ΒΛΑΧΑΚΟΣ

για το "ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΟΧΟΣ"

από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.








H συγγραφή ενός βιβλίου, μοιάζει με τον πολύχρωμο δίσκο στα Λούνα Παρκ που γύριζε ατέρμονα εντυπωσιάζοντας τα παιδιά και όχι μόνο. Με το που τελειώνεις τον επίλογο του νέου μυθιστορήματός σου, αρχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό σου μια νέα ιδέα, ένα νέο σενάριο, κάποια πρόταση. Ζητάς από τον εαυτό σου απεγνωσμένα ένα διάλειμμα χαλάρωσης, αλλά ανακαλύπτεις πως το μικρόβιο της συγγραφής είναι πολύ ισχυρό και ανθεκτικό σε οποιασδήποτε μορφής απεξάρτησης. Έτσι μετά την παρακολούθηση στην τηλεόραση ενός ψυχολογικού θρίλερ, ξύπνησα στα άγρια χαράματα για να συναντήσω τον Επιθεωρητή Τσίμερμαν, όπως μου συστήθηκε στο όνειρό μου.

Το τελευταίο μου μυθιστόρημα με τον τίτλο Αν ήταν ένοχος παραπέμπει και μόνο από τον τίτλο σε Αστυνομικό Μυθιστόρημα. Όμως θα τολμούσα να πω πως δεν ακολουθεί τις κλασικές συνταγές συγγραφής, δράσης,μυστηρίου και πιεσμένης ψυχολογικής κατάστασης από τους γρίφους που ξεδιπλώνονται μπροστά σου, ούτε αντιγράφω με την καλή έννοια τα μονοπάτια που χάραξαν συγγραφείς όπως ο Τσάντλερ, η Κρίστι, ο Χίτσκοκ, ο Σιμενόν και άλλα ιερά τέρατα του είδους.

Στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστές είναι πολλοί, δεν υπάρχει ο απόλυτος γητευτής της δράσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημαντικό ρόλο έδωσα στο ψυχογράφημα των προσώπων που πρωταγωνιστούν, με διαφορετική βαρύτητα. Είναι μια έκρηξη συναισθημάτων, λογικής που μπλέκεται στη σφαίρα του παράλογου, οικογενειακής θαλπωρής που είναι σημαιοφόρος της τρυφερότητας, συναισθήματα ευθύνης που εκρήγνυνται και πόσες άλλες καταστάσεις που ακολουθούν κατά πόδας τον σημαιοφόρο της μυθιστορηματικής πλοκής, τον Επιθεωρητή Τσίμερμαν.

«Μέσα σε λίγα λεπτά, πέρασαν όλες οι στιγμές της ζωής μου, ευχάριστες, δυσάρεστες, ηδονικές, αγχωτικές, επιτυχίες, αποτυχίες, αποχαιρετισμοί, μελαγχολικά αντίο από την γυναίκα μου, τα πρόσωπα των παιδιών μου κολλημένα σε θολό τζάμι, να περιμένουν να τους διαβάσω μια ιστορία, μα εγώ φεύγω ολοένα και πιο μακριά, χωρίς λόγο, χωρίς στόχο. Εικόνες που δεν γεννούν κανένα συναίσθημα, μόνο άγχος και κυνηγητό, απ’ όλους και από όλα».

Μερικές φορές συμβαίνει να είσαι ένοχος και να καταφέρνεις να πείσεις τους πάντες πως είσαι αθώος, ή να είσαι αθώος και να συνωμοτεί το σύμπαν εναντίον σου και να καταδικάζεσαι.

Εγώ πάντως δηλώνω αθώος.

Εγκάρδια,  Στάθης Βλαχάκος  συνένοχος.


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ

«Γενικά στη ζωή, φτάνει ένα ανεπαίσθητο θρόισμα του αέρα για να γκρεμίσει την περίτεχνη κατασκευή σου με τα τραπουλόχαρτα. Τότε διαπιστώνεις πως ίσως αξιολόγησες λανθασμένα τις προτεραιότητές σου».

Για τον επιθεωρητή Γκερντ Τσίμερμαν ωστόσο, αυτό το «ανεπαίσθητο θρόισμα» ήταν η δολοφονία του μεγάλου ευεργέτη, Αλφόνς Ζάουμπερ. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αναγκάζεται να ακυρώσει τις προγραμματισμένες διακοπές με την οικογένειά του, κάτι που θα προκαλέσει μια έκρηξη μεγατόνων. Τώρα, το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αναλάβει την υπόθεση της δεκαετίας, αφήνει παγερά αδιάφορους τη γυναίκα και τα παιδιά του, τους οποίους νοιάζει μόνο να τον έχουν κοντά τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπόθεση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η πίεση από τους ανωτέρους είναι τεράστια και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιστασιακά και άνευ σημασίας. Όσο για τους υπόπτους, είτε είναι άφαντοι είτε ανύπαρκτοι. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί ένας αινιγματικός άντρας ο οποίος αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Ο Στάθης Βλαχάκος εστιάζει στον άνθρωπο πίσω από την έρευνα σκιαγραφώντας με μεγάλη ακρίβεια τον χαρακτήρα του Γκερντ Τσίμερμαν· τις εμμονές, τα κίνητρα, την προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον και στις επιθυμίες του. Ο συγγραφέας ωστόσο δεν παραλείπει να χτίσει και μια ενδιαφέρουσα πλοκή, που με τις ανατροπές της κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την υπόθεση μέσα από τα μάτια του επιθεωρητή και καλείται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Ήταν ένοχος;


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στάθης Β. Βλαχάκος  είναι ιατρός, διευθυντής στον Ακτινοδιαγνωστικό Τομέα – Κέντρο Μαστού, του Νοσοκομείου  Άγιος Σάββας – ΚΗΝ Ν. Κούρκουλος.

Ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική, με σπουδές στη «Scuola di Musica e di Perfezionamento Chitarristico»,  με δάσκαλο τον Franco Brambatti  και στο «Centro di Arte Pittura e Scultura», με δάσκαλο τον Gino Vigotti.

Συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής ως σολίστ κιθαρίστας και ως μέλος μουσικών συγκροτημάτων. Συνέθεσε μουσική και τραγούδια για δίσκους προσωπικούς και άλλων δημιουργών, καθώς και μουσική για ταινίες μεγάλου μήκους.

Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ζωγραφικής, με πολυάριθμες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε ατομικές, με διακρίσεις, επαίνους και διεθνή βραβεία.

Αρθρογράφησε σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο και υπήρξε ανταποκριτής στην Ιταλία του μουσικού περιοδικού «TAR».

Τα τελευταία έτη ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και μυθιστορημάτων για ενήλικες, μερικά εκ των οποίων επιμελείται εικαστικά, όσον αφορά το εξώφυλλο και την εικονογράφηση.

Το μυθιστόρημά του «Ομπρέλες στη βροχή» και «Αν ήταν ένοχος» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πνοή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου