Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ


 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΜΟΥ

για το "Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ"

από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.



Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ΜΑΥΡΟΥ ΝΥΦΙΚΟΥ, βρίσκομαι πάλι εδώ και σας μιλώ για το δεύτερο βιβλίο μου, ΤΟΝ ΧΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ, που μόλις κυκλοφόρησε. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τον πανάρχαιο αγώνα του ανθρώπου : την σύγκρουση του αγώνα για την κατάκτηση των ονείρων του, με την προσωπική  αποτυχία και την πτώση. Επέλεξα να το κάνω με αυτό το μυθιστόρημα, που φέρει έναν δεύτερο ιδιότυπο τίτλο «ΑΣΤΕ ΝΤΟΥΕ» μια αρβανίτικη έκφραση που σημαίνει «ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην κλειστή κοινωνία των αρβανιτών της Αττικής, μέσα από το πέρασμα του εικοστού αιώνα.

Είναι ένα βιβλίο που κλείνει μέσα του, τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, μέσα από το χρονικό της οικογένειας του Αποστόλη Κόλλια, ανασυστήνεται το πάνελ της Αθήνας του 1920 και της Χασιάς (ένα αρβανιτοχώρι στις υπώρειες της Πάρνηθας), μιας πατριαρχικής κοινωνίας που έζησε με το μαχαίρι στα δόντια και κυριαρχήθηκε από τον άγραφο νόμο της τιμής. 

Στο δεύτερο μέρος, μεταφερόμαστε στον Πειραιά του 1950 και 1960. Ακολουθώντας τα βήματα του Αλέξανδρου Αρζινού, θα περιηγηθούμε στα Ναυπηγεία του Περάματος, στο Χατζηκυριάκειο, στο λιμάνι του Πειραιά, στην Καστέλα και στην Τρούμπα, σε μια περιοχή που σμίλεψε μια ολόκληρη κοινωνία κι άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της. Κυρίαρχο στοιχείο ο έρωτας, το λιμάνι, η θάλασσα, και το μπάρκο ως διέξοδος απελπισίας.  

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου έρχεται το αναπόφευκτο: ο άνθρωπος αναμετράται με τον ίδιο του τον εαυτό. Το πείσμα γίνεται συχνά οδηγός λανθασμένων αποφάσεων κι όταν ο χρόνος αποκαλύπτει τα θαμμένα μυστικά του παρελθόντος και τα φέρνει στο φως, τα φαντάσματα ξυπνούν κι όλα μπορεί να ανατραπούν. Η αγάπη μετατρέπεται σε μίσος, ο έρωτας σε πόνο και η εκδίκηση σε ενοχή. Ως που μπορεί να φτάσει κανείς για να εκπληρώσει τα όνειρά του;    

Ήθελα να σας πω, πως οι ήρωες του βιβλίου είναι σχεδόν στο σύνολό τους άντρες, γι’ αυτό και η γλώσσα που συχνά χρησιμοποιείται είναι σκληρή. Ανάμεσα τους όμως αιωρείται η σκοτεινή μορφή μια γυναίκας, που ενσαρκώνει όλους τους ρόλους.   Κόρη, αδερφή, εγγονή, ερωμένη, σύζυγος και τελικά μάνα. Θα μιλήσει ελάχιστα, μόνο λίγες φράσεις: «Πάντα πληρώνουμε το τίμημα, γιε μου. Σκύψε να σε φιλήσω, αγόρι μου. Είσαι δυνατός. Να θυμάσαι πως στις φλέβες σου κυλάει αρβανίτικο αίμα. Θα τα καταφέρεις. Πήγαινε τώρα».

Είναι μια σιωπηλή ιέρεια που ζει στις σκιές πληρώνοντας τα δικά της λάθη, ταυτόχρονα όμως, θα κινήσει τα αόρατα νήματα όλων των αντρών και τελικά θα οδηγήσει το πεπρωμένο τους.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 «ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου; Πώς μπορεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του; Να καταδικάσει τις πράξεις του ή να τις ενστερνιστεί; Κι η ειμαρμένη του πώς χαράζεται άραγε; Είναι προκαθορισμένη από τη στιγμή που γεννιέται, τη σπρώχνει η εποχή, ο τόπος που τον αναθρέφει, οι δικές του αποφάσεις ή εκείνες που παίρνονται πριν από εκείνον για εκείνον;»

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Κλείστηκε στον εαυτό του ψηλαφώντας συνεχώς τα μέσα του, μιλώντας μόνος του, σκορπίζοντας τα ενδότερα στους πέντε ωκεανούς και στους τέσσερις ανέμους. Ορισμένες νύχτες νόμιζε πως άγγιζε τα όρια της παραφροσύνης, γιατί, ενώ γνώριζε πως στις θάλασσες δεν πετάνε κουκουβάγιες, εκείνος έβλεπε ανεξήγητα μια κουκουβάγια να αράζει έξω από το φινιστρίνι της καμπίνας του και να κρώζει ασταμάτητα με τη συριστική φωνή της και τότε αναθυμόταν τους θρύλους που είχε ακούσει γι’ αυτούς τους ορμηνευτές της νύχτας και τον έπιανε τρέμουλο, γιατί πίστευε πως ερχόταν για να προμηνύσει στ’ αφτιά του κάποιον παράξενο χρησμό που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει.


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία - Από τη συγγραφέα του Bestseller το "Μαύρο νυφικό"

 
Μια ιστορία αγάπης, έρωτα, µυστηρίου κι ενός συγκλονιστικού µυστικού που έχει αποσιωπήσει ο χρόνος. Ο χρόνος, όµως, αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως και τότε όλα µπορεί να ανατραπούν.  
 
Χασιά, 14 Σεπτέµβρη 1944: Ενώ η καταστροφική λαίλαπα των Γερµανών µαίνεται στο αρβανιτοχώρι, η δεκαεξάχρονη Μαρία, αρχοντοπούλα του τόπου και µοναχοκόρη του Αποστόλη Κόλλια, εξαφανίζεται µυστηριωδώς. 
Πειραιάς, 18 Σεπτέµβρη 1966: Ο Αλέξανδρος Αρζινός, κυνηγηµένος για τις άνοµες πράξεις του, µπαρκάρει για έναν προορισµό από τον οποίο δεν πρέπει να επιστρέψει ποτέ. 
Μονή Κλειστών, 3 Γενάρη 1974: Τα φαντάσµατα ξυπνούν. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Αποστόλης Κόλλιας  αναζητά τα ίχνη της εξαφανισµένης του κόρης.
 
Μια περιπέτεια για το κυνήγι του έρωτα, του πλούτου, της επιτυχίας και των ανεκπλήρωτων ονείρων. Άνθρωποι κυριευµένοι από το αρβανίτικο πείσµα και τον άγραφο νόµο της τιµής ακολουθούν πορείες αντίθετες. Ανάµεσά τους αιωρείται ένα συγκλονιστικό µυστικό που όταν αποκαλυφθεί η αγάπη µετατρέπεται σε µίσος, ο έρωτας σε πόνο κι η εκδίκηση σε ενοχή. 
 
Ως πού µπορεί να φτάσει κανείς για να εκπληρώσει τα όνειρά του; Η αγάπη µπορεί να γεννήσει τη συγχώρεση; Ο έρωτας έχει τη δύναµη να αλλάξει τον προορισµό;
 
Κλείστηκε στον εαυτό του ψηλαφώντας συνεχώς τα µέσα του, σκορπίζοντας τα ενδότερα στους πέντε ωκεανούς και στους τέσσερις ανέµους. Ορισµένες νύχτες νόµιζε πως άγγιζε τα όρια της παραφροσύνης, γιατί, ενώ γνώριζε πως στις θάλασσες δεν πετάνε κουκουβάγιες, εκείνος έβλεπε ανεξήγητα µια κουκουβάγια να αράζει έξω από το φινιστρίνι της καµπίνας του και να κρώζει ασταµάτητα µε τη συριστική φωνή της και τότε αναθυµόταν τους θρύλους που είχε ακούσει γι’ αυτούς τους ορµηνευτές της νύχτας και τον έπιανε τρέµουλο, γιατί πίστευε πως ερχόταν για να προµηνύσει στ’ αφτιά του κάποιον παράξενο χρησµό που δεν µπορούσε να ερµηνεύσει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ειρήνη Μαλάµου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1971. Σπούδασε Προγραµµατισµό Η/Υ κι εργάστηκε από το 1990 σε πολυεθνικές κι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, στο τµήµα της Μηχανογράφησης. 

Ο τόπος καταγωγής της είναι η Σκόπελος, που στάθηκε πηγή έµπνευσης για το βιβλίο της Το Μαύρο Νυφικό, που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και έχει γίνει bestseller. 

Ζει στον Ωρωπό µε τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου