Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ-ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΣΑΒΕΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ


 ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ και λατρεύω να διαβάζω αληθινές ιστορίες καθώς και μυθιστορήματα με φόντο τη Μικρασιατική καταστροφή. Έχω διαβάσει η αλήθεια είναι πολλά για εκείνη την περίοδο, άλλα με κέρδισαν από τις πρώτες σελίδες και άλλα με άφησαν με την αίσθηση πως διάβαζα μια καταγραφή των ιστορικών γεγονότων χωρίς να μιλήσουν καθόλου στην ψυχή...Προσωπικά θέλω να μαθαίνω τα ιστορικά στοιχεία της εποχής(που δυστυχώς δεν διδαχθήκαμε στο σχολείο) αλλά ταυτόχρονα δίνω περισσότερη βαρύτητα στο μυθιστορηματικό κομμάτι και στα συναισθήματα που μου δημιουργούνται(αλλιώς θα προτιμούσα τα καθαρά ιστορικά βιβλία).


Έχοντας διαβάσει το δεύτερο μυθιστόρημα της κ.Τσαβέα και διαβάζοντας το οπισθόφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μονόδρομος να το αποκτήσω-διαβάσω και αυτό.

Κλειώ και Λυγερή οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου. Τους ένωσε το γάλα της ίδιας γυναίκας που τις έθρεψε!!!Μεγάλωσαν μαζί σαν αδερφές και τους χώρισε η καταστροφή της Σμύρνης. Θα ακολουθήσουν ξεχωριστά καραβάνια, θα πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και θα βρεθούν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η Κλειώ θα  αναζητήσει την Λυγερή, ακολουθώντας την διαίσθηση της και έχοντας για οδηγό το ένστικτο  πως  είναι ζωντανή, για να εκπληρωθεί η υπόσχεσης που έδωσαν μικρές όταν  έκαναν κούνια κάτω από μία μουριά στον κήπο της Λυγερής!!! 

Όσες δυσκολίες όμως κι αν αντιμετωπίσει (κι είναι πολλές!!!) είναι αποφασισμένη να τηρήσει τον όρκο που έδωσε στην αδερφική της φίλη....

Η Κλειώ της, είχε τη δύναμη να με πάρει από το χέρι και να με οδηγήσει στους ίδιους δρόμους της προσφυγιάς που διάβηκε κι εκείνη.Σ'αυτούς τους δρόμους συνάντησα κι άλλους ξεριζωμένους, μου διηγήθηκαν την δική τους ιστορία, κι ακόμα και τώρα δεν ξέρω ποια με συγκίνησε, ποια με πόνεσε πιο πολύ!!! Ένας ύμνος στη φιλία και στη δύναμη της ζωής, που συνεχίζεται όσες αντιξοότητες κι αν προκύψουν. Ένα βιβλίο με ιστορίες προσφυγιάς που παρόμοιες ίσως έχω διαβάσει αλλά δοσμένες με την ξεχωριστή γραφή της συγγραφέως που σε πιάνει από το χέρι, σε οδηγεί στα μονοπάτια των ηρωίδων και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά!!!


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αυτό που τις ένωσε ήταν το γάλα της ίδιας γυναίκας. Δεσμός άρρηκτος και ισχυρός όμοιος με αυτόν του αίματος. Αυτό που τις χώρισε, η καταστροφή της Σμύρνης.
Για την Κλειώ και τη Λυγερή όλα άλλαξαν στην ανέφελη ζωή τους μέσα σε μια μέρα. Άφησαν την πατρίδα τους πνιγμένη στο αίμα και στους λυγμούς ακολουθώντας τα καραβάνια των ξεριζωμένων. Έναν δρόμο δύσβατο και άγνωστο, χώρια η μία από την άλλη.
Η υπόσχεση μία απ όταν ήταν μικρά κορίτσια, από τότε που έκλειναν τα μάτια και σιγοτραγουδούσαν κάτω από τη μουριά. Η Κλειώ, ως αγωνίστρια, δεν ήθελε να ξεχάσει. Η Λυγερή, πιο ευάλωτη, δεν μπορούσε να θυμηθεί. Η φρίκη που βίωσε δεν ήταν σύμμαχός της.
Η αναζήτηση ξεκινάει για την Κλειώ με μόνο οδηγό την πυξίδα της καρδιάς. Τι θα βρεθεί στον διάβα της δεν ξέρει, μα δεν το βάζει κάτω, με πείσμα συνεχίζει... Τον όρκο της θα τον κρατήσει ό,τι κι αν γίνει, όσο καιρό και αν χρειαστεί να περιμένει...
Η ιστορία τους αποτελεί ένα μάθημα αγάπης, ελπίδας και πίστης στον άνθρωπο που όσοι τη διαβάσουν δεν θα την ξεχάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου