Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ

για το "Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.








Τι θα έκανα αν έμενα κοντά στα σύνορα και εξαφανιζόταν το παιδί μου; Αν οι φήμες οργίαζαν για φόνο, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα;

Αυτό το καρδιοχτύπι με έκανε να γράψω το «Γιο μας». Ένα βιβλίο για την αγία οικογένεια και τους έρωτες που λοξοδρομούν, για τη σχέση χριστιανισμού και μουσουλμανισμού στα πολυτάραχα Βαλκάνια. Ένα βιβλίο για τους φόβους και τα καταραμένα πρέπει των ανθρώπων, για την προσπάθεια να ζήσουμε αγαπημένοι, ειρηνικά, ελεύθεροι.

Βρισκόμαστε στην ακριτική Ελλάδα στα σύνορα ενός χριστιανικού μ’ ένα μουσουλμανικό χωριό, όπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται. Ο Νίκος τον αναζητά απεγνωσμένα,  η μητέρα του μικρού συμπεριφέρεται παράξενα, ενώ ένας ακραίος ισλαμιστής έχει μόλις επιστρέψει στο κοντινό μουσουλμανικό χωριό απ' τον εμφύλιο στη Συρία.

Και όλα αυτά, ενώ η Σιμπέλ, η αδερφή του τζιχαντιστή, είναι εκτοπισμένη για τιμωρία στο απομονωμένο σπίτι του δάσους. Η αναζήτηση του παιδιού θα οδηγήσει τη χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα σε παροξυσμό, οι σχέσεις όλων διαταράσσονται και η μητέρα του παιδιού θα βγει εκτός ορίων. Οι υποψίες για την εξαφάνιση του μικρού πέφτουν παντού και η σχέση του ζευγαριού κλονίζεται.

Όπως θα υποψιαστήκατε ήδη, «Ο γιος μας» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, στο οποίο όμως κυριαρχούν το μυστήριο και οι ανατροπές, γιατί λατρεύω τα αστυνομικά και τα βιβλία αγωνίας. Όμως εδώ επέλεξα για εσάς ένα απόσπασμα πιο εσωτερικό, ένα απόσπασμα που φανερώνει τη ψυχή του ήρωά μας:

 

Σου ’χει τύχει καμιά φορά να σκέφτεσαι πως αν πεις κάτι θα το γρουσουζέψεις, αν σου ξεφύγει έστω μία λέξη μπορεί όλα να χαλάσουν; Μια λέξη μαγική σαν ξόρκι. Να έχεις  στο στόμα μια λεξούλα που σε πλημυρίζει, μια λέξη που κοχλάζει μέσα σου, μα φοβάσαι να την ξεστομίσεις, τρέμεις τα σημάδια.

Τι κι αν σπούδασες τη λογική, τα όνειρα και οι εφιάλτες σε κατακλύζουν και σου μιλάνε σε μια γλώσσα που πασχίζεις να καταλάβεις. Κάτι ανεξήγητο μέσα σου σε απειλεί να μην τολμήσεις να ξεστομίσεις αυτή τη λέξη, γιατί αν την πεις δε θα φτάσει ποτέ το μήνυμά σου εκεί που αγαπάς.

Προσποιήσου ότι μιλάς στον καθρέφτη. Λες και είναι αυτά τα τελευταία σου λόγια πριν πεθάνεις, κάτι για να μείνει, να σε θυμούνται, μια εξομολόγηση. Και ίσως αν το ξεχάσεις, ίσως τότε μόνο το σύμπαν να λυπηθεί τη μοναξιά σου, κι αυτό το μήνυμα που βάζεις στο μπουκάλι σαν τον ναυαγό, να φτάσει επιτέλους στον προορισμό του.

Ίσως να έχω τρελαθεί, τι είναι κι αυτά που σκέφτομαι πάλι. Αλλά έτσι είμαι εγώ, ρομαντικός και παράξενος. Έτσι δεν έλεγες; Κι είναι αλήθεια, ποτέ δε με ένοιαξαν τα χρήματα και οι εξουσίες, μόνο να γευόμαστε την κάθε μέρα με τρόπο ξεχωριστό. Η αγάπη με ένοιαζε μόνο, η αγάπη.

 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.
Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ  μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά.

Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά του, τελευταίο από το οποία είναι Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος για τα μεγάλου μήκους σενάριά του: Το 13o υπόγειο και H χύτρα. Ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου