Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

για το "ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.







Η «Ολική έκλειψη καρδιάς» είναι το νέο μου βιβλίο, το τέταρτο στη σειρά. Μια καταιγιστική περιπέτεια που μας ταξιδεύει στην αστραφτερή δεκαετία του ΄80. Στα χρόνια που δεν είχαμε κινητό τηλέφωνο, ίντερνετ και σόσιαλ μίντια αλλά… να σας πω ένα μυστικό; Δεν τα χρειαζόμασταν κιόλας! Οι άνθρωποι, «βασικά», κοιταζόμασταν στα μάτια, τα φιλαράκια «τη βρίσκαμε» να τα λέμε από κοντά και οι ερωτευμένοι επικοινωνούσαμε με τραγούδια «αφιερωμένα εξαιρετικά».

Ένα τέτοιο τραγούδι χάρισε στο βιβλίο μου τον τίτλο του: «Ολική έκλειψη καρδιάς» ή όπως αισθαντικά ερμήνευε η Μπόνι Τάιλερ «Total eclipse of the heart». Αμέτρητες οι ξένες μουσικές επιτυχίες της εποχής εκείνης, πολλές από αυτές συντροφεύουν τους ήρωές μου, αλλά ούτε για μια στιγμή δεν αμφέβαλλα πως η «Ολική έκλειψη καρδιάς» τους ταίριαζε απόλυτα.

Γνήσια τέκνα της δεκαετίας του ΄80, στις σελίδες του έργου μου ρισκάρουν να τινάξουν τις ζωές τους στον αέρα για τη φιλία και τον έρωτα. Αντιλαμβάνομαι πως με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται υπερβολικό κάτι τέτοιο, ίσως τελικά και να είναι, όμως εμείς που το βιώσαμε τότε γνωρίζουμε πως αυτή ήταν η πραγματικότητα ΑΦΟΥ! Η ερωτική απογοήτευση μας έριχνε στα τάρταρα, η προδοσία από την «κολλητή» ισοδυναμούσε με τη συντέλεια του κόσμου και το σκοτάδι στο οποίο βυθιζόμασταν, και στις δύο περιπτώσεις, έμοιαζε με «ολική έκλειψη καρδιάς».

Στη βαριά σκιά μιας αντίστοιχης «έκλειψης» βυθίστηκε κάποτε και ο αληθινός ήρωας του βιβλίου μου. Μεγαλώσαμε μαζί στις γειτονιές του Πειραιά αλλά η ζωή τον οδήγησε σε λάθος μονοπάτια. Η εξέλιξή του δεν ήταν αυτή που άξιζε στις ικανότητές του, μια σειρά από λανθασμένες επιλογές αδίκησαν
τα όνειρά του, όμως στην ψυχή του παρέμεινε ένα υπέροχο παιδί, από αυτά που κάποιοι τα φώναζαν αλήτες.

Η έμπνευση για να κάνω μυθιστόρημα την συνταρακτική περιπέτεια του, ήρθε το 2000, όταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Λονδίνο πήγαμε να παρακολουθήσουμε το μιούζικαλ FAME. Φανατική θαυμάστριά του στην εφηβεία μου εγώ, ακούγοντας τα τραγούδια αισθάνθηκα μια έντονη εσωτερική ανάγκη να «φυλακίσω» για πάντα τα πιο αγνά, ανέμελα και όμορφα κομμάτια των χρόνων που είχαν φύγει ανεπιστρεπτί...

Συναισθήματα, συνήθειες, νοοτροπίες και γεγονότα, οι θρυλικές ατάκες, τα τραγούδια και οι ταινίες, οι βάτες και τα ξεβαμμένα τζιν, οι περμανάντ και οι φράντζες, έγιναν το σκηνικό μέσα στο οποίο ξεδιπλώθηκε η ιστορία μου.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε η «Ολική έκλειψη καρδιάς». Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους εμάς που «βασικά» μεγαλώσαμε στα 80s αλλά και σε εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν μια εποχή τόσο κοντινή χρονικά και τόσο αλλιώτικη στην ουσία της.

Σε όσους επιλέξετε να το διαβάσετε, εύχομαι να πλημμυρίσει τις καρδιές σας με νοσταλγία και φως. Όπως ακριβώς έκανε και στη δική μου.

Σας ευχαριστώ!

Μαρία Παναγοπούλου

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Μερικές φορές αισθάνομαι κι εγώ κουρασμένη ακούγοντας τον ήχο των δακρύων μου. Άλλες, φοβάμαι πως τα καλύτερά μας χρόνια έχουν ήδη περάσει. Μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Βιώνω μια ολική έκλειψη καρδιάς. A total eclipse of the heart.

Ιούλιος 1983. Μια παρέα, φίλοι από τον Πειραιά από την παιδική τους ηλικία, ταξιδεύει για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ο σύντροφος της Αρετής εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε.

Ιούλιος 1988. Η Αρετή παντρεύεται αιφνιδιαστικά με έναν συνάδελφό της και προσκαλεί τους φίλους της στο νέο της σπίτι. Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ανατρέπει μέσα σε μια στιγμή τα πάντα! Τα θαμμένα ψέματα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Οι λανθασμένες επιλογές τού χθες στοιχειώνουν το σήμερα. Η φιλία συγκρούεται μετωπικά με τον έρωτα…

Μια καταιγιστική περιπέτεια με φόντο την αστραφτερή δεκαετία του ’80. Το θρυλικό πάρτι του Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη και το λούνα παρκ Ροντέο στο Καλαμάκι. Οι πούλιες και τα ξεβαμμένα τζιν. Οι περμανάντ, οι φράντζες και οι χαίτες-λασπωτήρες. Οι θρυλικές ατάκες, οι μουσικές και οι ταινίες. Όλα μαζί μάς μεταφέρουν σε μια εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και σόσιαλ μίντια. Τότε που τα απλά πράγματα ήταν «και πολλή φάση, δικέ μου». Τα φιλαράκια «την έβρισκαν» να τα λένε από κοντά. Οι ερωτευμένοι επικοινωνούσαν με τραγούδια «αφιερωμένα εξαιρετικά». Και οι άνθρωποι, «βασικά», κοιτάζονταν στα μάτια…


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά, όταν σε ηλικία 19 ετών άρχισε να εργάζεται στο ραδιόφωνο, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και συνεργάστηκε με

περιοδικά και με την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του STAR, «Star Cafe». Ο γάμος και η γέννηση του γιου της έβαλαν για κάποια χρόνια σε δεύτερη μοίρα την καριέρα, καθώς επέλεξε συνειδητά τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το καθημερινό γράψιμο ιστοριών που κατέληγαν πάντα στα συρτάρια της. Όταν ο γιος της μεγάλωσε αρκετά, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας «το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης», όπως το αποκαλεί, δηλαδή αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας, αρθρογραφεί και διατηρεί το προσωπικό της blog thisimarias.com. Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και περήφανη μανούλα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα, που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Η ΠΕΝΘΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου