Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ''ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΧΡΟΝΟΥ'' ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ.ΜΙΛΤΟΥ ΓΗΤΑ


Πριν λίγες μέρες η Kάπα Εκδοτική παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη σε έναν πολύ όμορφο χώρο, το καφέ του Βασιλικού Θεάτρου τη νέα ποιητική συλλογή του Ηπειρώτη δημοσιογράφου Μίλτου Γήτα με τίτλο «Συλλέκτης χρόνου». Δίπλα στον φωταγωγημένο Λευκό Πύργο και σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα για την ποιητική συλλογή μίλησε η Έλσα Αγοραστού, Δημοσιογράφος και ο Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας επίσης Δημοσιογράφος. Φυσικά ανάμεσα από τις ομιλίες διαβάστηκαν ποιήματα του βιβλίου από την Εύκλεια Καράδαγλη. Ο ίδιος ο ποιητής μιλώντας από καρδιάς κι εκτός πρωτοκόλλου ανέφερε τους ιδιαίτερους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει αυτά τα 21 καινούργια ποιήματα ενώ τόνισε πως γράφει επηρεασμένος από προσωπικά βιώματα αλλά και από όσα συμβαίνουν γύρω του τα τελευταία χρόνια και ότι προσπαθεί να ξορκίσει «το κακό» από γύρω του με στίχους που κατά καιρούς συνθέτουν ολοκληρωμένες ποιητικές προτάσεις-συλλογές. Μετά το πέρας των ομιλιών 3 τυχεροί από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση κέρδισαν με κλήρωση παλιότερα βιβλία του Μίλτου Γήτα.


Η ΑΦΟΥδένια μας φωτογραφία από το Bookia!!!















Οι στιγμές. Οι αγάπες. Οι στίχοι. Όλα σκοτωμένα.
Όλα μακριά κι όμως τόσο κοντά.
Παιδιά μου και οι φόβοι μιας ζωής που κλείδωσα
μαζί με το παιδί που γέννησα.

Η βροχή σβήνει τη φωτιά.
Ο αέρας σκορπά τη στάχτη.
Η υγρασία ξεβάφει τις μάσκες.
Ο χρόνος δε μπορεί να μας γυρίσει στο χθες
κι εγώ πιο μόνος κι από νεκρός
ζω για τις αλλαγές
που φέρνει κάθε τόσο η ζωή. 

Μ.Γ.


Ποιος όμως είναι ο κ.Μίλτος Γήτας;;;Ας τον γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων μου που με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!


                                                                ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μίλτος Γήτας γεννήθηκε το 1984 στα Ιωάννινα όπου και διαμένει. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Antenna και του τμήματος Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Άρχισε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 11 ετών. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές, ένα ομαδικό μυθιστόρημα, ένα δοκίμιο κι ένα βιβλίο με δημοσιογραφικά του κείμενα. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Παγκόσμιας Εταιρίας Ποιητών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Ηπείρου και του Λαογραφικού και Πολιτιστικού συλλόγου «Καλαρρύτες». Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και σε ειδησεογραφικά sites. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Η ποιητική συλλογή «Συλλέκτης χρόνου» βραβεύτηκε τον μήνα Νοέμβριο στον 32ο Διαγωνισμό «Σικελιανά 2016» του διεθνή πολιτιστικού συλλόγου «Το Καφενείο των Ιδεών».


ΕΡΩΤΗΣΗ:1):Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 
Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το «Χωρίς οικογένεια» του Εκτόρ Μαλό στην Έκτη Δημοτικού, φυσικά μετά από αυτό υπήρξαν πολλά και σημαντικά βιβλία για μένα όπως «Ο τρομερός μήνας Αύγουστος» του Βασίλη Βασιλικού και «Ο Κόμης Μοντεχρήστος» του Αλέξανδρου Δουμά. Βέβαια είχα αρχίσει να σκαρώνω τους πρώτους μου στίχους πολύ νωρίτερα από ότι διάβασα βιβλία λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Ξεκίνησα να γράφω στην Πέμπτη δημοτικού κι από τότε η ποίηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2):Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα; 
Σίγουρα θα διαβάσω ποίηση, συνήθως μαζί με τους «μεγάλους κλασικούς» αναζητώ νέους ποιητές που μου αρέσει να τους γνωρίζω μέσα από τα ποιήματα τους αλλά γενικά μου αρέσουν τα βιβλία που έχουν να διηγηθούν μια αληθινή ιστορία, μια βιογραφία ή που είναι γραμμένα με σύγχρονο τρόπο και μπλέκουν μέσα στις ιστορίες τους ζητήματα των καιρών μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:3):Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα; 
Πραγματικά αυτή η ερώτηση πάντα με δυσκολεύει. Ποιον να σας αναφέρω και ποιον να αφήσω εκτός της απάντησης μου; Λατρεύω φυσικά τους μεγάλους μας ποιητές Ελύτη, Σεφέρη, Καβάφη, Καρυωτάκη αλλά και ξένους όπως τον Μαγιακόφσκι και τον Λόρκα. Φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω από συγγραφείς τον Καζαντζάκη, τον Βασιλικό, τη Ζωρζ Σαρή αλλά και τους πιο σύγχρονους όπως τον Τατσόπουλο, τον Χωμενίδη και τον Ξανθούλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; 
Πραγματικά όταν κάποιος ξεκινά να γράφει ξέρει πολύ λίγα για την αιτία που τον οδηγεί στη λευκή σελίδα. Προσωπικά έγραψα πολύ μικρός ως κύρια ανάγκη μου την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μου αλλά και να γεμίσω το κενό που ίσως άφησε ο χωρισμός των γονιών μου. Σίγουρα ακόμη και σήμερα αναζητώ τις βαθύτερες αιτίες που με έκαναν να ξεκινήσω να γράφω. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον δώσω κι εγώ τις απαντήσεις στον εαυτό μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ:5):Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας «Συλλέκτης χρόνου» γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; 
Πρόκειται για 21 καινούργια ποιήματα που έχουν σαν κύρια θεματολογία τον χρόνο που κυλάει, την ανθρώπινη ύπαρξη, το παιδί και το θάνατο στη σύγχρονη Ελλάδα. Ουσιαστικά οι βασικοί θεματικοί πυλώνες της νέας του ποιητικής συλλογής είναι τρεις. Ο χρόνος, η απώλεια και το παιδί. Ο χρόνος που με το πέρασμα του αλλάζει τους ανθρώπους, τις γειτονιές, τα σπίτια… όλα γύρω μας. Ο χρόνος που φέρνει χαρές αλλά και λύπες, αναμνήσεις αλλά δημιουργεί και όμορφες στιγμές. Η φθορά του χρόνου που στο τέλος φέρνει θάνατο. Από την άλλη οι απώλειες, άνθρωποι που χάνονται από τη ζωή  απροσδόκητα, άνθρωποι που επιλέγουν άλλους ανθρώπους ή ακόμη και άλλα μέρη για να ζούνε. Ξεχωριστός ο πόνος από κάθε τέτοιου είδους απώλεια αλλά τα αποτελέσματα συνήθως είναι τα ίδια για όλους όσους βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Και τέλος το παιδί. Το παιδί που γεμίζει τις ψυχές των γονιών του συναισθήματα και που μέσα από τα μάτια του παιδιού βλέπει ο κάθε γονιός τη δική του παιδική ηλικία, βλέπει το παρόν αλλά και το μέλλον του.

ΕΡΩΤΗΣΗ:6):Υπάρχει κάποιο έργο σας που σας δυσκόλεψε στην ολοκλήρωση του; 
Νομίζω πως όχι. Γράφω αρκετά πράγματα στην καθημερινότητα μου. Σκόρπιες σκέψεις σε χαρτιά, στίχους στον υπολογιστή μου. Ποτέ όμως δεν βάζω στο μυαλό μου και δεν έχω στόχο να εκδώσω κάτι. Όταν τα πράγματα με έναν μαγικό και ανεξήγητο τρόπο ωριμάζουν μέσα μου αλλά και γύρω μου τότε απλά επιμελούμαι ότι έχω γράψει και εκδίδω. Οπότε δε νομίζω ποτέ να έχω αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία στην ολοκλήρωση του έργου μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7):Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο; 
Γενικά είμαι σε μια δημιουργική περίοδο που γράφω κάποια καινούργια ποιήματα ενώ έχω αρχίσει να σκέφτομαι πολύ σοβαρά τι θα κάνω με τους ήρωες ενός μυθιστορήματος που είχα ξεκινήσει παλιότερα και ίσως θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να τελειώσω. Θα δούμε. Γενικά δεν κάνω ποτέ σχέδια όσον αφορά τη συγγραφή και την έκδοση των επόμενων βιβλίων μου. Λειτουργώ αρκετά αυθόρμητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Πως αντιδράτε σε μια θετική και σε μια αρνητική κριτική για το έργο σας;
Η θετική κριτική με χαροποιεί φυσικά αλλά ταυτόχρονα με αγχώνει διότι θέλω να μη φανώ έπειτα «κατώτερος των περιστάσεων» και να μην απογοητεύσω αυτούς που πίστεψαν σε μένα. Από την άλλη, μια αρνητική κριτική, εφόσον είναι καλοπροαίρετη σίγουρα μπορεί να σε κάνει ακόμη καλύτερο. Γενικά είμαι ανοιχτός στις κριτικές τις οποίες και παίρνω στα σοβαρά ώστε να μπορώ να εξελίσσομαι. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:9):Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Αυτές  τις ημέρες διαβάζω το καινούργιο βιβλίο ενός φίλου και συντοπίτη μου, του Κώστα Παύλου με τον τίτλο «Ο κοσμηματοπώλης» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10):Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά…
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι «Η πόλη των Αγγέλων» με τον Νίκολας Κέιτζ και τη Μεγκ Ράιαν. Το τραγούδι που λατρεύω και κάθε φορά που το ακούω με συγκινεί είναι το «Κάποτε θα ‘ρθουν» του Παύλου Σιδηρόπουλου ενώ η φράση μου με εκφράζει είναι κάτι που μου έλεγε η προγιαγιά μου «δικός σου ο ανήφορος, δικός σου κι ο κατήφορος». 

ΕΡΩΤΗΣΗ:11):Κλείνοντας θα θέλαμε λίγους στίχους από τη νέα σας ποιητική σας συλλογή.
«Εδώ και χρόνια φυραίνει η ζωή ανάμεσα σε σίδερα και τσιμέντα.
Τα χαμόγελα φυλακίζονται ανάμεσα σε οροφές και πατώματα.
Ο χρόνος κυλά και δραπετεύει στις μελαγχολικές ρυτίδες των προσώπων μας.»
(Από το ποίημα «Βορά στην αιωνιότητα»)
«Σε ψάχνω χρόνια τώρα στο σκοτάδι. Σε αφορμές και σε αιτίες.
Στις γειτονιές που έπαιζα παιδί. Στις γειτονιές που θα παίζει το παιδί μου.
Στις ουρές των σκέψεών μου. Στα δάκρυα που κύλησαν. Σε ψάχνω χρόνια τώρα…
Στην ελευθερία μου και στη φυλακή μου. Στις αντοχές και στις πνοές μου.
Στο κρασί που με μέθυσε. Στις λέξεις που μας πόνεσαν. Σε ψάχνω χρόνια τώρα…
Στις εκφράσεις των προσώπων. Στα  μακρινά ταξίδια της εφηβείας μου.»
(Από το ποίημα «Σε ψάχνω χρόνια τώρα»)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου