Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ-ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ,ΜΕ αρέσει η γραφή και οι ιστορίες της Π.Κουρτζή και λατρεύω να ταξιδεύω μαζί της στον τόπο, το χρόνο, τα συναισθήματα!!!!Αγάπησα την Άρτα και εξομολογήθηκα κι εγώ μαζί με τη Βασιλική τα μυστικά μου στο αγαπημένο της δέντρο "Κουμκουάτ", λάτρεψα την Νόρα και έμαθα μαζί της την τέχνη του μπαλώματος :Μπαλωμα είναι η επιδιόρθωση ενός πράγματος που χάλασε,αλλά δεν θες να το αποχωριστείς ή δεν γίνεται να το αποχωριστείς.Το μπάλωμα είναι τέχνη, μικρή μου.Είναι χάρισμα' να μπορείς να αλλάζεις κάτι παλιό ή ελαττωματικό και να το φτιάχνεις πάλι ώστε να σου αρέσει."(ένα βιβλίο που διάβασα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου και με βοήθησε να ....μπαλώνω ότι με πονά και να συνεχίζω💗)  και φιλοξενήθηκα και εγώ στο "Πριγκιπότο" της μαζί με την Αμάντα και την Κλημεντίνη της!!!

Το βιβλίο της "Ερωμένη των φάρων" ήταν το πρώτο που διάβασα το 2020 και ήταν το καλύτερο ποδαρικό για την χρονιά που πέρασε!!! (θα πρέπει να γράφω άποψη ευθύς αμέσως όταν τα διαβάζω γιατί μετά το αμελώ ΑΦΟΥ 😳).

Η Νατάσσα της με πήρε απ'το χέρι και με ταξίδεψε στους φάρους της Ελλάδας,γεύτηκα μαζί της την αλμύρα της θάλασσας,κοιμήθηκα με θέα το απέραντο γαλάζιο και βούτηξα βαθιά σε άπειρα συναισθήματα!!!
Η Νατάσσα που έμεινε γνωστή ως Η ερωμένη των φάρων, που την αποκαλούσαν η πόρνη των φάρων, μια σφόδρα και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα θα τη χαρακτήριζα εγώ, γιατί  όπως έλεγε η ίδια: "....είχα ήδη γυρίσει έντεκα φάρους.Ποτέ δεν έμεινα σε σπίτι.Ταξίδευα,περπατούσα,έτρεχα,σερνόμουν,κολυμπούσα μέχρι να δω τον επόμενο φάρο,που θα μπορούσε να μου προσφέρει καταφύγιο για λίγο...Πλησίαζα κάθε φορά τον κοντινό,όποιον έβλεπα στο διάβα μου και όπου με έβγαζε ο δρόμος μου. Πλησίαζα και με όπλο το σώμα μου και τον εαυτό μου,που τον παρέδιδα στους φαροφύλακες σαν δώρο που το έφερε η θάλασσα, κέρδιζα μέρες ζωής σε κάθε φάρο....Ζούσα για τη στιγμή που γινόμουν φάρος για κάθε φάρο και έτρεχα να σώσω και να σωθώ.Ερωμένη κανονική. Έδινα το σώμα μου για να θρέψω το πνεύμα μου και να μπορέσω να συνεχίσω.Ποτέ δεν έγινα ερωμένη των αντρών.Των φάρων τους ήμουν ερωμένη .Έχει διαφορά.(σελ.161).

Μου έμαθε να μην φοβάμαι τις "ψυχές" : 
"Φοβάμαι λίγο ...."ψιθύρισα.
"Τι φοβάσαι;Αφού εγώ είμαι εδώ.Δεν μας πειράζουν οι ψυχές.Οι άνθρωποι μας πειράζουν και ο εγωισμός τους,που αρνούνται να πιστέψουν πως υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτούς."(σελ.239).

μου έμαθε τι σημαίνει μοναξιά:"Η μοναξιά δεν σημαίνει αυτό που λένε. Να είσαι μόνος σου. Η μοναξιά είναι μια κατάσταση του μυαλού. Από αυτό πάσχω. Από μοναξιά. Η μοναξιά είναι να μην μπορείς, όπου κι αν είσαι, να ησυχάσεις, γιατί οι σκέψεις σου δεν βρίσκουν στασίδια να ξεκουραστούν για λίγο. Και το στασίδι τους είναι το μυαλό ενός άλλου ανθρώπου. Και πίστεψε με, όταν έρθει αυτό το στασίδι,μπορείς να δώσεις ότι έχεις και δεν έχεις για να το κρατήσεις ."(σελ.249).

μου μίλησε για αγάπη όταν την ρώτησα αν έχει αγαπήσει ποτέ: 
"Για χρόνια έτσι θεωρούσα. Μα τώρα πια δεν ξέρω να σου πω.΄Γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν είχα αγαπήσει τελικά. Θυμάμαι να νομίζω πως βρήκα την αγάπη και θυμάμαι την πλημμυρισμένη από λύπη καρδιά μου,όταν αυτή η αγάπη χάθηκε. Μα σχεδόν δε θυμάμαι πρόσωπο, δε νοσταλγώ βλέμμα, δε με πονάει πια θύμηση, νιώθω πως έχω συγχωρήσει. Γίνεται να αγαπάς και να μπορείς έστω και ένα βράδυ να κοιμηθείς χωρίς να σε κρατήσει ξύπνιο η έλλειψη της αγάπης που γνώρισες; Γίνεται να βλέπεις δειλινά σαν αυτό και να μπορείς να τα απολαύσεις χωρίς να σκεφτείς το αγαπημένο πρόσωπο; Γίνεται να ξαπλώσεις με κάποιον άλλο αν αγαπάς; Νομίζω δεν γίνεται." (σελ287).

Νομίζω όμως πως εδώ θα πρέπει να βάλω μια τελεία και να μην πω περισσότερα για το ταξίδι της Νατάσσας στους φάρους της Ελλάδας μας, να μην σας αποκαλύψω αν κατάφερε να βρει την αγάπη που έψαχνε ή αν κάποιος από τους φάρους έγινε το λιμάνι της κι έριξε εκεί για πάντα άγκυρα,  αλλά σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ταξιδέψετε κι εσείς μαζί της, είναι υπέροχο το ταξίδι ΑΦΟΥ!!!! 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η "ερωμένη των φάρων".

Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν. Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους. Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα. Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η "ερωμένη των φάρων", αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.













.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου