Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 

για το "ΣΤΟΝ 5ο ΌΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ"

από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.








Το τελευταίο πράγμα που πέρασε απ’ το μυαλό του εκείνη τη στιγμή δεν ήταν κάποια σκέψη. Δεν ήταν ξεχασμένες παιδικές αναμνήσεις, ήχοι κι εικόνες απ’ το παρελθόν, εμπειρίες και ταξίδια του νου που αγωνιούσαν να προλάβουν και να συνθέσουν μπρος στα μάτια του τη ζωή του σε φιλμάκι.

            Ήταν μια σφαίρα.

 

Στον 5ο όροφο της Νομικής,

Χρήστος Μαρκογιαννάκης,

Εκδόσεις Μίνωας, 2022

 

 

Αγαπητή αναγνώστρια, αγαπητέ αναγνώστη,

            καλησπέρα απ’ το Παρίσι! Ίσως με θυμάστε, είχαμε συστηθεί πέρσι, αφού! Τότε, με το «Μυθιστόρημα με κλειδί» σας είχα προσκαλέσει σ’ ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην ειδυλλιακή Νήσο, όπου τη θερινή ραστώνη του αστυνόμου Μάρκου διέκοψε η ανακάλυψη ενός πτώματος.

            Φέτος θα μείνουμε στην πόλη, «Στον 5ο όροφο της Νομικής» στον Τομέα Εγκληματολογίας. Ξεκινώντας από εκεί, ο Μάρκου καλείται να εξιχνιάσει μια διπλή δολοφονία, μιας καθηγήτριας, με το παρατσούκλι Οχιά λόγω του χαρακτήρα της, κι ενός διδακτορικού φοιτητή. Πριν ο δολοφόνος ξαναχτυπήσει...

            Πιστός στο στυλ μου, σας παραδίδω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, φόρο τιμής απ’ τη μία στους αγαπημένους μου συγγραφείς, Agatha Christie, PD James, Patricia Highsmith και Georges Simenon, κι απ’ την άλλη στην επιστήμη που διαμόρφωσε την καριέρα μου, επαγγελματική και κυρίως συγγραφική, την Εγκληματολογία. Για μια ακόμα φορά δεν αναλώνομαι σε γκροτέσκ περιγραφές βίας κι αιμοσφαιρίνης, ή σε ανηλεή κυνηγητά. Εστιάζω στην έρευνα, στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών, στα στοιχεία –άλλοτε ειλικρινή άλλοτε απατηλά— που οδηγούν τον αστυνόμο και τον αναγνώστη προς διάφορες κατευθύνσεις, στις καλά δομημένες ανατροπές και σε μία λύση που έρχεται φυσικά αλλά ως έκπληξη, και που ελπίζω να σας κάνει να πείτε «μα πώς δεν το είχα καταλάβει;!»

            Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, δεν είναι πια ένας τουρίστας σ ένα άγνωστο νησί αποκλεισμένο απ’ τον άνεμο όπως στο «Μυθιστόρημα με κλειδί».  Αντίθετα επιστρέφει και κινείται σ’ ένα μέρος γνώριμο, «Στον 5ο όροφο της Νομικής» όπου κι αυτός λίγα χρόνια πριν είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στην Εγκληματολογία. Τα θύματα και οι ύποπτοι είναι όλοι, λίγο-πολύ, γνωστοί του: καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό. Ο χώρος, πνιγμένος στο σκοτάδι κυριολεκτικά και μεταφορικά, περιμένει το φως της αποκάλυψης που έρχεται όμως αργά.

Α, μια μικρή προειδοποίηση: κάπου εκεί στη μέση θα είστε σίγουροι πως ανακαλύψατε τον δολοφόνο. Λίγο αργότερα θα επιβεβαιωθείτε, και θα συγχαρείτε τον εαυτό σας,  αφού η υπόθεση θα κλείσει επίσημα. Μα τότε τι μπορεί να κρύβουν οι επόμενες 90 σελίδες, αφού όλα μπήκαν στη θέση τους; ίσως αναρωτηθείτε στη συνέχεια.

            Θα δείτε... Η αλήθεια δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται, δεν είναι πάντα η πιο βολική. Και η λύση δεν φέρνει πάντα την κάθαρση.

            Στη διαδρομή αυτή για την αλήθεια, οι πρωταγωνιστές, όλοι με κίνητρο για τις δολοφονίες, θα κάνουν τα πάντα για να μπερδέψουν τον αστυνόμο κι εσάς. Θα πουν ψέματά, θα αποκρύψουν σημαντικά στοιχεία, θα προσποιηθούν άγνοια ή έκπληξη, θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο όσα αποκαλύπτονται εις βάρος τους. Είναι βλέπετε εγκληματολόγοι, ξέρουν πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Η αλήθεια όμως πάντα αποκαλύπτεται —στην αστυνομική λογοτεχνία τουλάχιστον, σε αντίθεση με την πραγματική ζωή!—κι όλα τα στοιχεία για να το κάνετε κι εσείς, πριν τον Μάρκου, είναι στη διάθεσή σας, από την αρχή ως το τέλος του βιβλίου.

            Όταν φτάσουμε μαζί στο τέλος αυτής της διαδρομής, όταν βρούμε την έξοδο απ’ τον λαβύρινθο του 5ου ορόφου της Νομικής, θα έχετε ίσως και την απάντηση στο ερώτημα: υπάρχει τελικά το τέλειο έγκλημα; Κι αν ναι, μπορεί ένας εγκληματολόγος, κάποιος δηλαδή που ασχολείται θεωρητικά με το εγκληματικό φαινόμενο, να είναι ο τέλειος εγκληματίας; 

            Καλή ανάγνωση και ...προσοχή στο σκοτάδι, ΑΦΟΥ!

 

            Χ.Μ.


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ

Πέμπτος όροφος της Νομικής Αθηνών, Τομέας Εγκληματολο­γίας. Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακαλύπτει το πτώμα της Οχιάς, κατά κόσμον καθηγήτριας Λαμπρινής Σιώμου, πριν δολοφονηθεί κι αυτός με τη σειρά του.

Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου, απόφοιτος του τομέα και παλιός γνώριμος των θυμάτων, αναλαμβάνει την έρευνα της διπλής ανθρωποκτονίας.

Κινούμενος στο σκοτάδι του πέμπτου ορόφου, σ’ έναν λαβύρινθο μυστικών, διαπλοκής, προσωπικών εμπαθειών κι ακαδημαϊκών φιλοδο­ξιών, καλείται να ανακαλύψει με τη βοήθεια ενός «πασπαρτού» ποιος μετέτρεψε το κτίριο του πανεπιστημίου σε σκηνικό δολοφονιών, και ν’ απαντήσει: Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Με σπουδές στη Νομική και την Εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, και έχοντας εργαστεί ως δικηγόρος, τα τελευταία χρόνια ζει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Είναι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και δοκιμιακών βιβλίων για την αισθητική του εγκλήματος, εμπνευστής της έννοιας criminart και μέλος της Crime Writers’ Association.

Το Μυθιστόρημα με κλειδί είναι το τρίτο του αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο εκδίδεται στα ελληνικά, ενώ θα ακολουθήσει και η έκδοσή του στα γαλλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου