Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΑΝΝΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΓΝΗ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ.


 ΑΝΝΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ

για το "ΑΓΝΗ" 

από τις εκδόσεις ΕΞΗ.








Η Αγνή είναι ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τους αναγνώστες στον άγνωστο για τους περισσότερους ελληνικό Μεσαίωνα. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου μου, είναι ένα κορίτσι που ζει στην Αθήνα του 13ου αι., σε μια εποχή γεμάτη με πολέμους, βία, ανατροπές. Βρισκόμαστε στο 1204, οπότε οι Σταυροφόροι μπαίνουν στην πόλη κι έτσι αρχίζει να κυβερνά η δυναστεία των Ντε Λα Ρος και πιο συγκεκριμένα ο σκοτεινός ηγεμόνας Όθων. Η Αγνή είναι ένα γενναίο κορίτσι, προικισμένο με ιδιαίτερες ικανότητες. Γι’ αυτό και ο Μητροπολίτης Μιχαήλ Χωνιάτης τής εμπιστεύεται ένα μυστικό, που συνίσταται στην αποκρυπτογράφηση ενός χειρογράφου. Η Αγνή και οι νεαροί της φίλοι θα εμπλακούν σε μια μεγάλη περιπέτεια και σε πολλούς κινδύνους. Θα συγκρουστούν με τον Όθωνα, θα περιπλανηθούν στη νότια Ελλάδα, θα ερωτευτούν, θα ζήσουν παράφορα, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το χρέος τους. Τώρα πώς από τα μεσαιωνικά χρόνια φτάνουμε στην Ελλάδα και στην Ιταλία του σήμερα, είναι κάτι που θα σας το διηγηθεί το ίδιο το βιβλίο και τότε ίσως νιώσετε ότι ο κόσμος ήταν και θα είναι πάντα ένας, όπως και η ψυχή του ανθρώπου…

Μέσα στο βιβλίο αξιοποιούνται πραγματικά ιστορικά στοιχεία και πρόσωπα. Καταγράφεται ένας γοητευτικός κόσμος, που κάποτε υπήρξε και έχει να μας διδάξει πολλά για το θάρρος των ανθρώπων να ακολουθούν τα όνειρά τους και τις ιδέες τους. Η Αγνή είναι ένα αιώνιο κορίτσι, που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλους τους τόπους, σε όλες τις εποχές.

Νομίζω πως η Αγνή αποζημιώνει τους αναγνώστες της, τους χαρίζει λίγη από τη σοφία και την ομορφιά της.

Καταγράφω ένα απόσπασμα που δείχνει αρκετά καθαρά την «αύρα» του βιβλίου:

   Ο κήρυκας διατυμπάνιζε σε όλη την πόλη την επικήρυξη της Αγνής και του Αλέξιου. Η αμοιβή που θα δινόταν σε όποιον θα βοηθούσε έστω ελάχιστα τις έρευνες δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητη, ειδικά σε μια εποχή που η πείνα θέριζε τους περισσότερους Αθηναίους. Στην πόλη κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Φράγκος ηγεμόνας κυνηγούσε τους δύο νέους: άλλοι λέγανε πως η Αγνή είχε έναν κρυφό δεσμό με τον Μεγάλο Κύρη, γι’ αυτό και ζούσε στον πύργο του και ότι ο Αλέξιος ήταν ο αντίζηλος με τον οποίο  αυτή δραπέτευσε. Άλλοι μιλούσαν για μια κρυφή συνωμοσία εναντίον της φράγκικης κυριαρχίας, της οποίας ηγούνταν οι δύο νέοι. Κανείς όμως δεν θα  μπορούσε να μαντέψει την αληθινή αιτία αυτής της καταδίωξης.

   Οι περιπολίες είχαν αυξηθεί στην πόλη. Οι στρατιώτες ερευνούσαν τα πιο απόκρυφα σημεία. Όμως ο Αλέξιος είχε δίκιο. Κανείς δεν γνώριζε την είσοδο της κρυψώνας τους, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από εκεί οι δύο καταζητούμενοι θα μπορούσαν να διεξαγάγουν τις έρευνές τους για τον μυστηριώδη Λεύκιο Αμμώνιο. Οι στρατιώτες σιγά σιγά άρχισαν να μην ερευνούν τόσο εξαντλητικά την πόλη όσο στην αρχή. Φαίνεται ότι είχαν πειστεί πως τα δύο αυτά πρόσωπα που αναζητούσαν θα είχαν ξεγλιστρήσει από την πόλη την πρώτη κιόλας νύχτα της απόδρασης της Αγνής.

   Μέσα στον πύργο, τα πράγματα ήταν δύσκολα για όλους. Ο Όθων υποψιαζόταν τους πάντες ως συνεργούς στην απόδραση, αφού χωρίς συνεργούς η Αγνή δεν θα μπορούσε να έχει ξεφύγει. Ενώ στην αρχή εκτόξευε απειλές προς όλους και έκανε συνεχείς ανακρίσεις, στο τέλος φαίνεται ότι η Ισαβέλλα κατόρθωσε να κάνει την οργή του να ξεθυμάνει:

«Μα Όθωνα, εσύ το ξέρεις καλύτερα από όλους, η γυναίκα αυτή ήταν μάγισσα. Ίσως να έφυγε με έναν τρόπο μεταφυσικό, χωρίς να φταίει κανείς από τους φρουρούς. Όλοι οι άνθρωποι που έχεις εδώ μέσα είναι από τους πιο έμπιστους, σε έχουν ακολουθήσει στις δυσκολότερες αποστολές. Γιατί να διακινδυνεύσουν το κεφάλι τους για μια ασήμαντη Αθηναία;»

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Η Αγνή, αποφασισμένη να αποτρέψει το αναπότρεπτο και με την ελπίδα να φωλιάζει μέσα της πως ίσως έχει κάνει λάθος, βάζει στην άκρη τους δισταγμούς της και αποκαλύπτει στον Μητροπολίτη Μιχαήλ όλη την αλήθεια, ως μια ύστατη προσπάθεια να προστατέψει ό,τι περισσότερο αγαπά.

Ακολουθεί φωτιά και λεηλασία. Θρήνος και δάκρυα. Τη διοίκηση της Αθήνας αναλαμβάνει ο Όθωνας Ντε Λα Ρος, ένας σκληρός και αδίστακτος άρχοντας. Η Αγνή τίθεται βίαια στις υπηρεσίες του, ζητώντας της να πραγματοποιήσει τους σκοτεινούς σκοπούς του. Αν δεν τα καταφέρει, η τιμωρία της θα είναι ο θάνατος. Με κίνδυνο τη ζωής της προσπαθεί να δραπετεύσει από τα δεσμά της φυλακής της και να εκπληρώσει το χρέος που άθελά της ανέλαβε. Ο Μιχαήλ, πριν εγκαταλείψει την πόλη, της άφησε ένα μήνυμα. Της ζητούσε να βρει τον πάπυρο που περιείχε το μυστικό της σωτηρίας της, μα δεν της αποκάλυψε πού βρισκόταν, από φόβο μήπως πέσει στα χέρια του κατακτητή. Το μόνο που της φανέρωσε ήταν το πρώτο μυστικό σημάδι.

Η Αγνή βαδίζει το μονοπάτι που χάραξε για αυτήν ο Μητροπολίτης, ακολουθώντας τα σημάδια που της αποκαλύπτονται. Η περιπλάνησή της θα την οδηγήσει σε μέρη άγνωστα. Θα συναντήσει ανθρώπους που θα κινήσουν ακούσια τα νήματα της ζωής της και θα γνωρίσει για πρώτη φορά τον έρωτα.

Η κόρη των Αθηνών θα ζήσει μία ζωή μοναδική ακολουθώντας το πεπρωμένο της με οποιοδήποτε τίμημα…


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άννα Δενδρινού ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία και Ιστορία Λογοτεχνίας σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι ερευνήτρια των μεσαιωνικών και αναγεννησιακών κειμένων και τα βιβλία της αφηγούνται ιστορίες και θρύλους που ανήκουν στα βάθη των αιώνων. Ελπίζει κάποτε να φέρει στο φως ένα χαμένο χειρόγραφο, σαν εκείνο που βρήκε η αγαπημένη της ηρωίδα, η Αγνή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου