Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ-ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ,και όπως έχω ξαναγράψει ΜΕ αρέσει η γραφή της Κλαίρης Θεοδώρου την ακολουθώ-διαβάζω από το εξαιρετικό Αποικία της λήθης και σπεύδω να διαβάσω κάθε νέο δημιούργημα της!!!

'Εναυσμα για το νέο της μυθιστόρημα "Οι εραστές του φωτός" αποτέλεσε η αγάπη της για τη φωτογραφία και είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly's ( Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σερα'ι'δάρη).

Η συγγραφέας ''παντρεύει" με μοναδική μαεστρία τη ζωή και την πορεία της μοναδικής, πρωτοποριακής για την εποχή της, αυτή γυναίκα με τη μυθιστορία και μας χαρίζει ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο, από το Σεπτέμβριο του 1896 ως  τον Αύγουστο του 2008,τον τόπο,απ'το Α'ι'δίνη και τη Σμύρνη,στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου,στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στα συναισθήματα.

Η κ.Θεοδώρου με την ξεχωριστή γραφή της με πήρε  απ'το χέρι με ταξίδεψε σε τόπους,με σύστησε σε σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής,με δίδαξε ιστορία,οφείλω να ομολογήσω πως δεν είχα ξαναδιαβάσει για την καταστροφή του Α'ι'δινίου, και μ'έβαλε στη διαδικασία να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για όσα αναφέρει (τα ιστορικά στοιχεία-γεγονότα,την τέχνη της φωτογραφίας,το έργο της Nell'ys,τις προσωπικότητες που συναναστράφηκε....).

Και ταυτόχρονα μέσω των δύο πρωταγωνιστριών της, Άλμα και Ελληνόπη,τις ζωές τους,τις σκέψεις,αποφάσεις,πράξεις τους ταξίδεψα μοναδικά στο χώρο των...συναισθημάτων τα οποία εναλλάσσονταν με μοναδικό τρόπο!!!έρωτας,αγάπη,χαρά μα και πόνος,δάκρυ,απώλεια.........

Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για το πως εγώ έκρινα όσα διάβασα αλλά φοβάμαι πως θα προδώσω πολλά από την πλοκή(τα ίδια είχα γράψει και για το Οι κόρες της Βασίλισσας!!τυχαίο;;;όχι αλλά είπαμε καλύτερα να μιλάω για τα βιβλία που αγαπώ παρά να γράφω 😍)οπότε δεν θα το κάνω αλλά θα σας προτρέψω να το διαβάσετε και να ταξιδέψετε κι εσείς με την Άλμα και την Ελληνόπη της Κλαίρης!!!Πιστεύω πως ανεξάρτητα από το πως θα κρίνετε τις πράξεις,αποφάσεις τους θα γοητευτείτε κι εσείς,όπως εγώ, από την προσωπικότητα  ,το ξεχωριστό έργο της σπουδαίας  Άλμας της, ( υπέροχες φωτογραφίες δεν συμφωνείτε ;;;) και θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η Κλαίρη σκιαγραφεί μοναδικά τους ήρωες της και προκαλεί αβίαστα τα πιο έντονα συναισθήματα.Θα διαπιστώσετε γιατί λάτρεψα τον ένα και μοναδικό πίνακα που δημιούργησε η Άλμα,γιατί θαύμασα την βαθιά αγάπη που έτρεφε ο Αλέξης για την γυναίκα του 

"Αλέξη,θα το πω τελευταία φορά και θέλω να με ακούσεις πολύ προσεκτικά. Εγώ και η φωτογραφία τελειώσαμε .Αυτή η ζωή έμεινε πίσω σε άλλη χώρα, άλλη ήπειρο, και η αγάπη μου γι'αυτή έσβησε, πέθανε, χάθηκε για πάντα...."

Η αγάπη σου για μένα; Τι έγινε αυτή; Υπήρξε ποτέ κι αν ναι, που χάθηκε αλήθεια; θέλησε να τη ρωτήσει ,λέξη δεν είπε όμως. Η γυναίκα του πενθούσε κι αυτό όφειλε να το σεβαστεί, ακόμα κι αν αυτό το πένθος αφορούσε αγάπες ξένες, απατηλές κι ανεκπλήρωτες."(σελ.369)

γιατί αγάπησα τον Νταλί,γιατί γοητεύτηκα από τον Θράσο,γιατί η συγκίνηση εντάθηκε από τη σελίδα 362 και μετά,γιατί δάκρυσα διαβάζοντας το ημερολόγιο της Άλμας και το ημερολόγιο της Ελληνόπης στον επίλογο.......

Κλαίρη μου σ'ευχαριστώ για άλλο ένα μοναδικό ταξίδι που μου χάρισες!!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς.
H Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας.
Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους.
Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής.
Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα.
Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως...
Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s.

1 σχόλιο: