Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΤΑΣ

για το "ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ"

από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.








Μία δεκαετία από την πρώτη έκδοση του «Ως την τελευταία πνοή» ήρθε η ώρα της επανέκδοσης. Αυτή τη φορά, με τα φτερά των εκδόσεων Υδροπλάνο, το πρώτο μου μυθιστόρημα, ξεκινά ξανά ή μάλλον, συνεχίζει το μακρύ ταξίδι του. Και το συναίσθημα που προκύπτει είναι δύσκολο να περιγραφεί, ίσως επειδή συχνά ο δημιουργός, επιθυμεί ακόμα και ενδόμυχα να βάλει μία τελεία στο χρόνο, να αποδείξει πως μπορεί να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στη γρήγορη ταχύτητα της ζωής, που παρασύρει τα πάντα.

Φυσικά, χρειάζεται και η ωριμότητα που φέρνει ο χρόνος, η αγάπη του αναγνώστη, η συγκυρία, ίσως και μια νεράιδα της τύχης, που με ένα άγγιγμα της έρχεται και ανατρέπει συχνά τα δεδομένα. Το «Ως την τελευταία πνοή» είναι μία ιστορία με φόντο τη Σμύρνη του 1919 – 1922, που κορυφώνεται με τη Μικρασιατική καταστροφή. Στις σελίδες του περικλείονται  τα όνειρα των πρωταγωνιστών, οι αγωνίες και οι προσδοκίες  τους, αλλά και η ίδια η Ιστορία, που στο πέρασμα της συχνά σαρώνει όσα σχεδιάζουν οι άνθρωποι.

Υπάρχουν πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το «Ως την τελευταία πνοή» είναι κατά γενική παραδοχή ένα πολυεπίπεδο έργο, που μπορεί να διαβαστεί από έναν ερευνητή – Ιστορικό αλλά και από έναν απλό φίλο των μυθιστορημάτων του είδους. Όσο για μένα, η δική μου κατάθεση είναι σφραγισμένη στις σελίδες του, εμποτισμένη με τα συναισθήματα του ίδιου του πρωταγωνιστή, με τον οποίο χρειαζόταν να ταυτιστώ για να καταφέρω να μεταφέρω την ιστορία όπως ακριβώς τη φαντάστηκα.

Είμαι βέβαιος πως κάπου στη διαδρομή του Αλέξανδρου θα συναντηθούμε στ’ αλήθεια.

Θα χαιρετηθούμε με το καπελάκι μας, όπως οι ξένοιαστοι ταξιδιώτες και περαστικοί στο λιθόστρωτο του αλησμόνητου «Κε» της Σμύρνης.

Καλό αναγνωστικό ταξίδι !

Γιώργος Γιαντάς

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ
 


Τέλη του 1916 ήτανε που έφτασα στη Σμύρνη να βρω μια καλύτερη τύχη. Οσα ακολούθησαν από κει κι ύστερα δύσκολα τα χωρά ο νους. Λέω, τα ‘ζησα; Κι όμως τα ‘ζησα… Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου της Ευρώπης, το όραμα του Βενιζέλου, τις εθνικές μας προσδοκίες, αλλά και τα συμφέροντα, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον άσβεστο διχασμό και την καταστροφή. Πολέμησα, έζησα τον έρωτα, πλήγωσα, αγάπησα. Το ριζικό σου όμως θα το διαβαίνει πάντα η τύχη; Κι η αγάπη; Θα σε περιμένει για πάντα; Δεν είναι γραμμένα εδώ μέσα μονάχα όσα είδα, μα είναι κρυμμένη κι η ζεστή αγκαλιά εκείνης. Γι’ αυτήν έτρεξα να προλάβω τη φωτιά. Αυτή είναι η ιστορία μου…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Γιαντάς κατάγεται από τη Μυτιλήνη της Λέσβου. Είναι πτυχιούχος της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2000 εργάζεται στο Λιμενικό Σώμα ενώ ασχολείται παράλληλα με την έρευνα, τη συγγραφή και την αρθρογραφία. Κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα του «Mindland», Εκδ. Λιβάνη 2012, «Ο Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ», Εκδ. Λιβάνη, 2014, «Aύριο», Εκδ. Λιβάνη 2016, «Βαβέλ», Εκδ. Λιβάνη 2017, «Για ένα παιδί», Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2019. Τα βιβλία του «Για ένα παιδί» και «Βαβέλ» έχουν βραβευτεί (Βιβλία χρονιάς 2019) από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων. Facebook-Προσωπικό Iστολόγιο: Giorgos Giantas



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου