Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΕΚΠΝΟΕΣ" ΤΗΣ κ.ΕΥΚΛΕΙΑΣ ΚΑΡΑΔΑΓΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/11/2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Η ποιητική συλλογή  της Εύκλειας Καράδαγλη «Εκπνοές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη.
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ώρα 8:00 το βράδυ στο χώρο τέχνης και ψυχαγωγίας Mob (Ίωνος Δραγούμη και Παπαδοπούλου 2 – Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσει ο συγγραφέας Χρήστος Τούβε. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Αντώνης Σιώπκας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βένη Σάπκα.

Οι «Εκπνοές» είναι μια ποιητική συλλογή, που υμνεί όχι μόνο τον έρωτα μα και το μεγαλείο του τέλους του. Είναι η περιγραφή της καθαρόαιμης γυναίκας με το εσωτερικό κάλλος, το περήφανο βήμα, το φιλήδονο άγγιγμα, που βιώνει τον απόλυτο έρωτα και στη συνέχεια το απόλυτο εσωτερικό χάος ενός χωρισμού που εκούσια προκαλεί. Η φυγή της σηματοδοτείται από αγέρωχη σιωπή. Η οδύνη της εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του κορμιού της, μέσα από το βλέμμα και κυρίως μέσα από τους στίχους της. Η γυναίκα αυτή αγαπά με ευλάβεια θρησκόληπτης, με φανατισμό αιρετικής, με βαρβαρότητας επιβολή, με της βροχής τη ρευστότητα και το συμπαγές του ακρογωνιαίου λίθου. Το πάθος είναι η φορεσιά της. Το λάθος το χρώμα που της ταιριάζει. Ως αντίτιμο προσδοκεί μόνο την έμπνευση. Χαρακτηριστικά λέει: «Δεν ήθελα να μ’ ερωτευτείς, ήθελα μόνο να μ’ εμπνεύσεις». Η εσωτερική της πληρότητα, η ευδαιμονία και η ισορροπία της, ανθοφορούν μόνο μέσα απ' την έμπνευση. Αυτή την καθιστά νικήτρια, αυτή και ηττημένη. Οι εισπνοές της είναι έρωτας, κι οι εκπνοές της είναι στίχοι. 

Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε την ποιήτρια κ.Εύκλεια Καράδαγλη μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Εύκλεια Καράδαγλη παρουσιάζει τη πρώτη  ερωτική συλλογή ποιημάτων της με τίτλο «Εκπνοές» εκδόσεις Πνοή, εμπνευσμένη από τη διάθεση και τη θετική ενέργεια που αποπνέει η πατρίδα της. Γεννήθηκε στη Μουσθένη Καβάλας και ποτέ δεν έκρυψε τις συγγραφικές  ανησυχίες της σε συνδυασμό  με την αρμονία, τη μουσική και την κίνηση. Στο μυαλό της υπήρχε έντονη η διάθεση να συνδυαστούν οι σπουδές της για τη μόδα, με  την ερωτική ποίηση και την αποτύπωση των συναισθημάτων της. Το νέο ξεκίνημα της είναι μόνο η αφορμή για να μοιραστεί τις σκέψεις και τα βιώματά της με το ευρύτερο κοινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο σας ανάγνωσμα;     
Με το που έμαθα γραφή κι ανάγνωση ξεκίνησε παράλληλα και η επαφή μου με το βιβλίο. Θα πω χαρακτηριστικά, πως με το που έπαιρνα στα χέρια μου κάποιο βιβλίο βύθιζα το πρόσωπο μου στις σελίδες του και κυριολεκτικά μαγευόμουν απ' του χαρτιού τη μυρωδιά. Γύρω στα οκτώ διάβασα τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκώ, ανάγνωσμα που εντυπωσίασε το παιδικό μου μυαλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2) Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στις λογοτεχνικές σας αναζητήσεις;  
Λατρεύω την ποίηση και το ιστορικό μυθιστόρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3) Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς/ποιητές ή σας ...βάζω δύσκολα;   
Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Έμιλι Ντίκινσον, Φ. Γ. Λόρκα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:4) Πότε γράψατε το πρώτο σας «στιχάκι»; 
Γύρω στα 14 άρχισα να «μουτζουρώνω» χαρτιά. Στην ηλικία εκείνη, θεωρούσα μεγάλη πρόκληση να δημιουργώ ρίμες λέξεων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:5) Πώς ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας «Εκπνοές» γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο; Συμβολίζει κάτι η εικόνα που έχετε ως εξώφυλλο; 
Η συγγραφή της ποιητικής μου συλλογής «Εκπνοές» ξεκίνησε ως ένα μέσο έκφρασης κι αποτύπωσης βαθύτερων σκέψεων. Ο τίτλος είχε γενεσιουργό αιτία την θεωρία μου πως ό,τι κι αν εισπνεύσουμε, ό,τι κι μπει ακούσια μέσα μας, οι εκπνοές μας πάντα θα έχουν το άρωμα της βαθύτερης πραγματικότητας μας. Το εικαστικό του εξωφύλλου, έργο της αγαπημένης μου φίλης και ζωγράφου Κίκας Κουπαράνη, υποδηλώνει την ψυχική αυτάρκεια και την εσωτερική δύναμη της περήφανης γυναίκας, της γυναίκας που γνωρίζει πότε ολοκληρωτικά να παραδίδεται και πότε σιωπηλά ν' αποτραβιέται. Η γυναίκα αυτή ακόμη κι αν αποποιηθεί το στέμμα της και κατ' επέκταση το βασίλειο της, ακόμη κι αν η καρδιά της ματώσει, πάντα στρέφει το βλέμμα σε παράθυρα με ορίζοντες ανοιχτούς. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Υπάρχει κάτι κάποιο μήνυμα που θέλετε να μας περάσετε με αυτή την ποιητική σας συλλογή;
Το μήνυμα που θα μεταγγίσει η ποίηση μου, θεωρώ πως ποικίλει από ανάγνωση σε αναγνώστη. Εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι αν στους στίχους μου βρει καταφυγή κι έκφραση, και αν ναι, ποια θα είναι η ευαίσθητη χορδή των συναισθημάτων του που θα ευαισθητοποιηθεί και μουσική θα παράγει μέσω της ανάγνωσης  των ποιημάτων μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7) Τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; 
Σαφέστατα γεννιέσαι. Όσο κι αν οι συνθήκες λειτουργούν κατασταλτικά στην ανάγκη της συγγραφής (γιατί περί ανάγκης πρόκειται) κάποια στιγμή αυτή θεριεύει και υπερισχύει. Ο συγγραφέας είναι μια μήτρα συναισθημάτων, λέξεων και νοημάτων και γεννιέται για να γεννά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Τώρα που το βιβλίο σας έχει φτάσει στα χέρια των αναγνωστών σας, πώς αισθάνεστε όταν σας κάνουν κάποια σχόλια για τα ποιήματά σας;
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, συγκίνηση και τιμή. Κάθε μορφή κριτικής είναι για μένα καλοδεχούμενη, μιας και νιώθω πως στη θετική της μορφή με εμψυχώνει, ενώ στην αρνητική με βελτιώνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Το τελευταίο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο; Εκτός από ποίηση γράφετε και σε πεζό λόγο; 
Εργάζομαι πάνω σε μια νέα ποιητική συλλογή. Παράλληλα συλλέγω υλικό για ένα λογοτεχνικό έργο σε πεζό λόγο που δρομολογώ να γράψω.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Διαβάζω την «Αηδονόπιτα». Είναι ιστορικό μυθιστόρημα και έχει γραφτεί από τον Ισιδώρο Ζουργό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Τελειώνοντας θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, μια φράση που σας εκφράζει, δική σας ή κάποιου άλλου.
«Δεν ήθελα να μ’ ερωτευτείς
ήθελα μόνο να μ’ εμπνεύσεις»
Παραθέτω δύο στίχους μέσα απ' την ποιητική μου συλλογή «Εκπνοές» που υποδηλώνει πως ανάγκη μου ζωτική, ισχυρότερη ακόμη κι απ’ αυτή του έρωτα, είναι η αναζήτησή διαρκούς πηγής έμπνευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου