Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΙΚΑΣΙΑ 3ν+1" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

για το "ΕΙΚΑΣΙΑ 3ν+1"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.








Εικασία 3ν+1

Μια υπόθεση της Υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Η Όλγα Πετροπούλου γεννήθηκε το 2007 με προτροπή των αείμνηστων αγαπημένων μου φίλων, της Τιτίνας Δανέλλη και του Ανταίου Χρυσοστομίδη. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο διήγημα «Περίπτωσις Αυτοδικίας» του συλλογικού τόμου «Ελληνικά Εγκλήματα 2» των εκδόσεων Καστανιώτη και ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία με εμφανίσεις σε διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Απέκτησε κι έναν ολόδικό της τόμο διηγημάτων με τίτλο «Εγκλήματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής  - Επτά φωτογραφίες της κρίσης» στις εκδόσεις Πόλις. Ταξίδεψε δυο φορές στο εξωτερικό, στη Γερμανία στον συλλογικό τόμο Hellas Noir (επιμέλεια Κώστας Καλφόπουλος) και στην Τουρκία στον τόμο Yunankarasi (επιμέλεια Βασίλης Δανέλλης).

Από το ένα διήγημα στο άλλο, η Όλγα διαμόρφωσε σταδιακά το χαρακτήρα της. Μοιράστηκε μαζί μου κάποιες προτιμήσεις: Escher, γαλλικό κονιάκ, σοκολάτα, τζαζ, sixties, Dalida και φυσικά την αγάπη για τα μαθηματικά· απέκτησε και δικές της: extreme κολύμπι, υποβρύχια φωτογραφία, Borges, ιρλανδέζικες παμπ· βίωσε τον σεξισμό των ανδρών συναδέλφων της και τα έβγαλε πέρα, επειδή ήταν καλύτερη απ’ αυτούς· από μετάθεση σε μετάθεση γύρισε όλη την Ελλάδα και κατέληξε στη ΓΑΔΑ, στο τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής.

Ήταν πια καιρός να νοικοκυρευτεί και εκδοτικά. Έτσι αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το πρώτο της μυθιστόρημα (και ελπίζω όχι το τελευταίο αφού ήδη ετοιμάζω το δεύτερο), με τίτλο «Εικασία 3ν+1».

Στην αρχή της καριέρας του ο Χρίστος είχε δείξει στοιχεία ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή με εξαιρετικές προοπτικές - τόσο που οι δημοσιογράφοι είχαν μετατρέψει το Χρίστος σε  Κριστιάνο. Δεν τους δικαίωσε! Κι έτσι με πατημένα τα τριάντα βρέθηκε να δουλεύει σαν μπράβος στα κυκλώματα της νύχτας. Η αρχή της ιστορίας μας τον βρίσκει μαχαιρωμένο στο κατώφλι της Τζένιφερ, της κοπέλας που «προστάτευε». Η Όλγα θ’ αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης, που στην αρχή μοιάζει απλή. Όμως παρόλο που σύμφωνα με τον Γουλιέλμο του Όκαμ ότι «Απ’ όλες τις δυνατές εξηγήσεις, η απλούστερη είναι συνήθως και η σωστή», τα πράγματα  περιπλέκονται ολοένα και περισσότερο. Νονοί της νύχτας, ένα ξεπεσμένο «γκόλντεν μπόι», ένας μυστηριώδης άστεγος ποιητής κι άλλα ποικίλα μέλη της καλής και της κακής κοινωνίας, εμπλέκονται σ’ ένα λαβύρινθο που θα μπορούσε ν’ αποτελεί ένα πετυχημένο ενσταντανέ της Ελλάδας του εικοστού πρώτου αιώνα.

Κάποτε ένας πολύ σοφός άνθρωπος μου είχε πει ότι ο σαρκασμός είναι η μόνη άμυνα που διαθέτουμε απέναντι στην καθεστωτική βία. Σ’ αυτό το βιβλίο νομίζω ότι υλοποίησα τη συμβουλή του. Έτσι κι αλλιώς δεν είχα άλλη επιλογή, αφού…

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ

Τον φώναζαν Κριστιάνο. Πίστευαν ότι μια μέρα θα γινόταν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Προπονητές, παράγοντες, αθλητικογράφοι ήταν όλοι σύμφωνοι. Τους διέψευσε. Αντί για το Μπερναμπέου και το Μαρακανά έμπλεξε στα κυκλώματα της νύχτας. Κι ένα βράδυ, έξω από ένα φτωχικό διαμέρισμα της Κυψέλης, βρέθηκε να κολυμπά μέσα στο ίδιο του το αίμα. Η υπόθεση έδειχνε απλή, σχεδόν προφανής. Όμως η Όλγα Πετροπούλου, του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, δεν εμπιστευόταν τα προφανή. Στα μάτια της οι εμπλεκόμενοι, μια στρίπερ-μαθηματικός, ένας ναρκομανής, πρώην Γκόλντεν Μπόι, κι ένας γραφικός άστεγος με πλατιά μόρφωση, συνέθεταν έναν γρίφο πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνονταν να πιστεύουν όλοι οι άλλοι· έναν γρίφο που από την πρώτη στιγμή φάνταζε να διαπερνά τα ευάλωτα, διαβρωμένα στεγανά της λαμπερής καθωσπρέπει κοινωνίας και του σκοτεινού υποκόσμου· έναν γρίφο που άκουγε στο κωδικό όνομα «εικασία 3ν+1». Ή μήπως σήμαινε απλώς τρεις νεκροί κι ύστερα άλλος ένας…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ.  Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.  Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου