Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

JOHN EMMANS ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ


 JOHN EMMANS

για το "ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ"

από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.








Το «Κάτι από μένα» είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό/ρομαντικό μυθιστόρημα. Συχνά με ρωτάνε γιατί γράφω τέτοιου είδους ιστορίες κι όχι αστυνομικά ή ψυχολογικά θρίλερ. Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, δεν ξέρω τι με οδηγεί (προς το παρόν) να αφηγηθώ ανθρώπινες, τρυφερές ιστορίες, να βυθιστώ σε ψυχολογικά και φιλοσοφικά μονοπάτια, αναζητώντας εμμονικά την κόκκινη λέξη, η οποία αργοσβήνει από την ανθρώπινη απληστία και την ανάγκη για κέρδος.

Η έμπνευση της ιδέας μου ήρθε απροειδοποίητα, θυμάμαι αμυδρά πως στεκόμουν πάνω σε κάτι βράχια, σε μια παραλία της Χαλκιδικής, και είδα μια γυναικεία σιλουέτα να περπατά κατά μήκος της ακτής. Αυτό ήταν, αμέσως σκιαγράφησα την προσωπικότητά της, την οικογενειακή κατάστασή της και η ηρωίδα μου ήταν έτοιμη. Στη συνέχεια δημιούργησα τους ανθρώπους που θα την πλαισίωναν, ο καθένας με τη δική του ιστορία, αφήνοντας τον έναν να επουλώσει τις πληγές του άλλου.

Το «κάτι από μένα», όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, είναι κάτι από εμένα, σκόρπια κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος, ένα γαϊτανάκι εμπειριών, αναμνήσεων, ανησυχιών, εσωτερικών συγκρούσεων και αναζητήσεων. Προσπάθησα να γράψω ένα πολυδιάστατο βιβλίο για να μην το αιχμαλωτίσω σε μια κατηγορία. Ρομαντικό, σκληρά κοινωνικό, με οικολογικές ευαισθησίες, φιλοσοφικές προεκτάσεις για τον κόσμο που ζούμε και διάσπαρτες, κοφτές, νότες τρόμου.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Σέλινγκτον, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της χώρας με όμορφες παραλίες, χρυσαφένια αμμουδιά και επιβλητικούς αμμόλοφους. Η ζωή κυλάει αργά και ήρεμα σε αυτή τη μικρή πόλη. Ο άγριος Ατλαντικός ωκεανός προσφέρει τα πάντα στους φιλόξενους κατοίκους (τροφή, διασκέδαση, χρήματα…). Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το καλό και ποιοτικό φαγητό στα φημισμένα εστιατόρια της πόλης, κολυμπούν στη θάλασσα, κάνουν βόλτες στην ξύλινη προβλήτα, η οποία στηρίζεται πάνω σε χοντρούς πανύψηλους πασσάλους, και ταξίδια αναψυχής στο νησάκι Λόμπστερ.

Πέντε ήρωες μονοπωλούν το ενδιαφέρον, δυο άντρες, δυο γυναίκες κι ένα πελώριο ψάρι (το αδίκησα αυτό το ψάρι, αναγκάστηκα να αφαιρέσω σκηνές με την παρουσία του για να μην ξεφύγει σε έκταση το βιβλίο)

Ένας εκκεντρικός ηλικιωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ, ένας δικηγόρος, η ιδιοκτήτρια του καλύτερου εστιατορίου της πόλης, ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας και η κεντρική ηρωίδα, η Κάθριν, μπλέκονται σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, που σκοπό έχει να τους οδηγήσει στο σελάγισμα της ελπίδας.

Η ελληνικής καταγωγής Κάθριν Τζόνσον, μετά τον χωρισμό της από τον γιατρό Μπράντλει Ντάνβερ, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να βρει τον εαυτό της και να συνεχίσει τη ζωή της. Όμως τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Μεγαλωμένη με τις συντηρητικές απόψεις των Ελλήνων γονιών της, αμφιταλαντεύεται, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην σκληρή πραγματικότητα, να πετάξει στα σκουπίδια δώδεκα ολόκληρα χρόνια συμβίωσης με τον σύντροφό της. Δεν ψάχνει νέους έρωτες, δεν αναζητά περιστασιακό σεξ, το μόνο που την απασχολεί είναι να τα ξανά βρει με τον Μπράντλει και να κάνουν παιδί. Κοντεύει τα σαράντα και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μακάρι να επέστρεφε ο καλός της, θα τον συγχωρούσε και θα έπεφτε στην αγκαλιά του. Εγκλωβισμένη σε «μη» και «πρέπει», κάνει ένα βήμα εμπρός και τρία πίσω. Προσπαθεί να δραπετεύσει από τους ηθικούς φραγμούς που την βασανίζουν και δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές της, καθώς ένας νέος έρωτας της χτυπά την πόρτα.

Οι ήρωές μου έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Είναι τραυματισμένοι ψυχικά, ο καθένας με τον τρόπο του, αναζητούν αυτά που έχασαν ή στερήθηκαν και κάνουν ένα μελαγχολικό ταξίδι στο παρελθόν, είτε για ζήσουν ξανά όμορφες στιγμές είτε για να δικάσουν τις επιλογές τους. Γι’ αυτό βρίσκουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον βιώνοντας την φιλία, τον έρωτα και το αγαθό της ανθρωπιάς.

 

«Έστρεψε το βλέμμα του προς την παραλία. Τα μάτια του στένεψαν καθώς εστίαζαν σε μια γυναικεία σιλουέτα που περπατούσε κατά μήκος της ακτής, επιτρέποντας στα κύματα να γλείφουν τα γυμνά της πόδια. Προχωρούσε με αέρινες κινήσεις αγναντεύοντας στο βάθος του ορίζοντα. Μια απροσδιόριστη ριπή εντυπωσιασμού, χτύπησε την ψυχή του. Τι ήταν αυτό;

Μάταια προσπαθούσε να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, η απόσταση τού επέτρεπε να δει μια απρόσωπη μορφή, ικανή ωστόσο να του εξάψει την περιέργεια. Τι ήταν εκείνο που του δημιουργούσε έναν αλλοπρόσαλλο ενθουσιασμό; Χαμογέλασε πλατιά, αφήνοντας τον εαυτό του ελεύθερο για να χαλαρώσει από το σφίξιμο που του προκαλούσε εκείνη η αέρινη θηλυκή ύπαρξη.»

 

John Emmans.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ


Μετά τον χωρισμό της με τον γιατρό Μπράντλει Ντάνβερ, η ζωή της τριάντα οκτάχρονης Κάθριν Τζόνσον γκρεμίζεται στο κενό. Ανήμπορη να διαχειριστεί την απώλεια του, επί δώδεκα χρόνια, συντρόφου της, κλείνεται στον εαυτό της και πέφτει στο ποτό για να ξεχαστεί και να βρει παρηγοριά. Τώρα πια η μελαγχολία και η κατάθλιψη τη συνθλίβουν, καθώς συνειδητοποιεί πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο φόβος μήπως μείνει μόνη, μήπως δεν αποκτήσει ποτέ παιδί, την οδηγεί σε ένα αδιέξοδο.

Για να βρει τον εαυτό της, για να κερδίσει πίσω τη ζωή της, ταξιδεύει μέχρι το γραφικό Σέλινγκτον, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της χώρας με πανέμορφες παραλίες και φιλόξενους κατοίκους. Εκεί, με θέα τον άγριο Ατλαντικό, η μοίρα τής παίζει τα πιο περίεργα παιχνίδια και την οδηγεί στην ελπίδα, τον έρωτα, την φιλία, την ανθρωπιά.

Ένας διάσημος και εκκεντρικός ηλικιωμένος ηθοποιός του Χόλυγουντ, ένας γοητευτικός σαραντάρης δικηγόρος και επίδοξος συγγραφέας, μια δυναμική γυναίκα, ιδιοκτήτρια του καλύτερου εστιατορίου της πόλης και ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας, ένα στοιχειό της θάλασσας, την οδηγούν στη λύτρωση καθώς ο καθένας με τον τρόπο του έχει κάτι να της διδάξει…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο John Emmans γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα σε νεαρή ηλικία, όταν οι γονείς του τού έκαναν δώρο μια παιδική γραφομηχανή. Θέλοντας να δώσει μελωδία και ήχο στις ιστορίες του, ξεκίνησε να παίζει πιάνο και σύντομα κατάφερε να συνθέτει ορχηστρική μουσική για να ντύνει τα γραπτά του. Το 2012 ξεκίνησε να αρθρογραφεί για διάφορους ιστότοπους και στο προσωπικό του blog, το οποίο διατηρούσε έως το 2017. Η αγάπη του για τον άνθρωπο, τη φύση και τη ζωή τον ώθησε να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία και την ψυχολογία. Η φράση του αγαπημένου του φιλοσόφου, Σωκράτη, «ἕν οἶδα ὅτι οὐδέν οἶδα» αποτελεί το κέντρο και το απαύγασμα της κοσμοθεωρίας του. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Αφιερωμένο στον γιο μου» κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Γράφημα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου