Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ "Β6" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ.




 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΥΡΙΔΗ

για το Β6

από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.


 




Το Β6 απαρτίζεται από έξι ιστορίες. Ο κεντρικός τους άξονας αφορά στις έννοιες της προδοσίας αλλά και της άνευ όρων αφοσίωσης. Γιατί τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη μπορούν να πάρουν πολλές μορφές και να διαμορφώσουν τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Έμπνευσή μου στάθηκαν όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα, τα σημαντικά και ασήμαντα που μένουν κάποιες φορές στο μυαλό σαν στιγμιότυπα ξεκάρφωτα που ζητούν τρόπους να γίνουν μία ή πολλές ιστορίες, οι οποίες συνήθως καταλήγουν να μην έχουν καμία σχέση με αυτό που λειτούργησε ως έναυσμα τους. Δυο λέξεις που διάβασα σε ένα γκράφιτι και με άγγιξαν πολύ, μια νέα αιρετική οπτική σε μια ιστορία χιλιοειπωμένη, η γυναίκα του διπλανού διαμερίσματος που συνηθίζει να ακούει την ίδια μουσική την ίδια πάντα ώρα, εκείνος ο νεαρός που πέταξε στον κάδο τα λουλούδια που είχε σκοπό να χαρίσει, ένα θλιμμένο χαμόγελο, μια σφιχτή αγκαλιά, μια δυνατή χειραψία. Αυτά ήταν τα πρωτογενή υλικά του Β6 παρόλο που δεν αναφέρονται πουθενά και σε καμία από τις ιστορίες του. Τα μάζεψα από τα αζήτητα της καθημερινότητας κάποιου άγνωστου ή τους βυθούς των δικών του ζητούμενων και έφτιαξα αυτά που θέλησα να μοιραστώ με τον αναγνώστη. Για τους κόμπους που δέθηκαν μέσα στα χρόνια, για τον χρόνο που άξιζε να ξοδέψουμε για να τους λύσουμε, για τον χρόνο που χαραμίσαμε εκεί που δεν χρειαζόταν, για το θάρρος που βρήκαμε για να τους κόψουμε.

Το Β6 είναι έξι ιστορίες καθημερινές, οικείες, γνωστές που, χωρίς να κουνάνε το δάχτυλο, ευελπιστούν να δώσουν μία διαφορετική οπτική από εκείνη που συνήθως αναγνωρίζουμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι δοσμένες άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με τη συγκίνηση του δράματος που έχει ανάγκη από ένα μοίρασμα. Είναι στιγμές μεγάλες αλλά και μικρές. Πράγματα για τα οποία καμαρώσαμε και πράγματα για τα οποία ντραπήκαμε. Βάρη που κουβαλάμε στην πλάτη σαν αποσκευές γεμάτες κοτρόνες και πολύτιμες ξένοιαστες μέρες με ήλιο που γεμίζουν το χρόνο μας με πολύτιμο οξυγόνο.  

Η κάθε ιστορία είναι και ένας απολογισμός. Μια εξομολόγηση. Είναι μία νίκη και μία ήττα. Είναι όσα φέρουν εντός τους την αίγλη ενός παράτυπου ηρωισμού. Είναι αυτό που μένει στο τέλος, γιατί όσες ιστορίες έχει να διηγηθεί κάποιος, θα αφήσει τελευταία την καλύτερη.

Γιατί γίναμε τελικά ο τρόπος που προδώσαμε ή αφοσιωθήκαμε, που μας πρόδωσαν ή μας αφοσιώθηκαν αλλά κυρίως ο τρόπος που επιθυμήσαμε να προδοθούμε ή να αφοσιωθούμε.

Ίσως, οι ιστορίες του Β6 να μην είναι τίποτε άλλο παρά ένα συνωμοτικό κλείσιμο του ματιού, ένα σκασιαρχείο, η επιτακτική ανάγκη για μια παρατυπία ή μια μικρή νοθεία απέναντι σε τελεσίγραφα που επιμένουν να μας κρατούν αιχμάλωτους σε τραύματα βαθιά που πονάνε πάντα κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός.


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Τις στιγμές των προσωπικών εξομολογήσεων και απολογισμών, όσες ιστορίες έχει να διηγηθεί κάποιος, θα αφήσει πάντα την καλύτερη για το τέλος. Και συνήθως η καλύτερη αφορά σε κάποια προδοσία ή σε μία άνευ όρων αφοσίωση, γιατί αυτές οι ουσίες φέρουν εντός τους την αίγλη ενός παράτυπου ηρωισμού.

Το Β6 είναι έξι ιστορίες προδοσίας. Έξι ιστορίες άνευ όρων αφοσίωσης. Είναι ένα συνωμοτικό κλείσιμο του ματιού, ένα σκασιαρχείο, η επιτακτική ανάγκη για μια παρατυπία ή μια μικρή νοθεία απέναντι σε κοινωνικά τελεσίγραφα που επιμένουν να μας κρατούν αιχμάλωτους σε τραύματα βαθιά που πονάνε πάντα κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός.

Γιατί ενδεχομένως είμαστε ο τρόπος που προδώσαμε ή αφοσιωθήκαμε, που μας πρόδωσαν ή μας αφοσιώθηκαν, αλλά κυρίως ο τρόπος που επιθυμήσαμε να προδοθούμε ή να αφοσιωθούμε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαργαρίτα Αλευρίδη γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Σχολής των Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο. Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Τα δύο πιο πρόσφατα, το Δυο στενά πιο κάτω και το Μαγκντάνο συμπεριλαμβάνονται στις συλλογικές εκδόσεις Συνοικία το Όνειρο (Εκδόσεις Εύμαρος) και Αντιθέσεις (Εκδόσεις IANOS) αντίστοιχα.
Το μυθιστόρημά της με τίτλο Το Τζόκερ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 από τις Εκδόσεις BELL.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου