Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΧΑΡΑ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΡΩΣΕ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ


 ΧΑΡΑ ΝΙΚΑ

για το "Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΡΩΣΕ"

από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.








«Η καρδιά που πέτρωσε» γεννήθηκε σε ένα γιορτινό τραπέζι πριν 3 χρόνια, όπου συνάντησα τη γιαγιά Ανδρομάχη. Κι ενώ όλοι χόρευαν και διασκέδαζαν, εκείνη μου έβαλε ένα ποτήρι κρασί και άρχισε να μιλάει για την καταγωγή της. Μου μίλησε για την οικογένειά της στη Σμύρνη, πηγαίνοντας πολύ πίσω στο 1890, όπου μου ανέφερε την ιστορία τεσσάρων κοριτσιών και το μυστικό που κρατούσε μία από αυτές. Την επόμενη μέρα ξεκίνησε και η συγγραφή του βιβλίου. Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τις ιστορίες της γιαγιάς Ανδρομάχης, παντρεμένο αρμονικά με τη μυθοπλασία και αφιερωμένο σε εκείνη, που έφυγε πριν δύο χρόνια από τη ζωή, γι’ αυτό και έδωσα το όνομά της στη βασική  μου ηρωίδα.

Η ζωή της Ανδρομάχης λοιπόν ξεκινάει με ένα ψέμα, έναν αποχωρισμό και έναν μοιραίο θάνατο. Θα βρεθεί να μεγαλώνει με δύο ανθρώπους, που δεν είναι οι γονείς της. Δύο τραγικές φιγούρες, που θα συναντηθούν στον Μπουρνόβα το 1890 και θα βιώσουν έναν σφοδρό έρωτα.

Είκοσι χρόνια μετά μεταφερόμαστε στη Σμύρνη, το 1910. Στην κοσμοπολίτισσα καλλονή των Παραλίων της Μικράς Ασίας, με εκείνη την αξεπέραστη κουλτούρα, που ήταν αξιοζήλευτη σε όλον τον πλανήτη για τις γεύσεις, τους ανθρώπους, την τέχνη και τα τραγούδια της.

Εκεί αρχίζει να ξεδιπλώνεται η ιστορία της εικοσάχρονης πια Ανδρομάχης. Μια ιστορία που θα εξελιχθεί παράλληλα με άλλες τρεις ιστορίες, των αδερφών της, της Έλλης, της Ελευθερίας και της Χρυσής.

Ζωές παράλληλες, με έρωτες δυνατούς, αλλά απαγορευμένους, λες και οι επιλογές τους καθρεφτίζουν τα λάθη των ανθρώπων, που τις μεγάλωσαν. Η σύνδεση όλων των ηρώων είναι μοιραία, με στόχο να αποκαλυφθεί το μυστικό της Ανδρομάχης και να έρθει η λύτρωση.

Εκείνη η λύτρωση, που επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία της συγχώρεσης, μέσα από εκείνη τη συνειδητή επιλογή να αποδεσμευτούμε από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μας και να δείξουμε κατανόηση. Η κατανόηση ήταν και το συναίσθημα, που με συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου. Η πένα μου σαν αόρατο χέρι ενός γλύπτη, προσπαθούσε να σμιλεύσει, σχεδόν να λειάνει τις όποιες αιχμηρές γωνίες των ηρώων μου.

Το ίδιο επιθυμώ να νιώσει και ο κάθε αναγνώστης. Να μπορέσει να διακρίνει τη μοναδικότητα μέσα από τη διαφορετικότητα των ηρώων και να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους, στο οποίο καλούνται να κατανοήσουν ακόμη και τις πιο σκοτεινές πτυχές των άλλων ανθρώπων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανιχνεύσουν και τις δικές τους αδυναμίες, με στόχο την αυτοαποδοχή τους.

Μια αυτοαποδοχή, που θα τους καλεί συνεχώς να βγάζουν τα σκοτάδια τους στο φως.   Πολλές φορές θα οδηγούνται σε συναισθηματικά αδιέξοδα φορώντας πέτρινες πανοπλίες στην καρδιά τους, για να μην νιώθουν, μέχρι να καταλάβουν πως όταν η καρδιά πονά είναι ζωντανή.

Αυτό θα μπορούσε λοιπόν να είναι και το μήνυμα του βιβλίου πως η καρδιά δεν πρέπει να φοβάται τις ρωγμές, παρά μόνο το κενό!


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Μπουρνόβας, 1890 – Σμύρνη, 1910

«Η γραμμή της ζωής σου είναι μεγάλη, όμως ο χάρος θα σου απλώνει συνέχεια το χέρι. Θα σε βασανίσει μέχρι να σε τραβήξει προς το μέρος του. Μέχρι τότε όμως θα σου πάρει ό,τι αγαπήσεις. Θάνατος θα χτίζει το διάβα σου, μέχρι τη μέρα που θα αποκαλυφθεί ένα μεγάλο μυστικό. Μόνο τότε θα τον νικήσεις!»

Αυτά προφήτευσε η μάντισσα για την Ανδρομάχη, καρπό ενός απαγορευμένου έρωτα, που μεγαλώνει στη Σμύρνη, στα χέρια του λάθος ανθρώπου. Κακοποιείται με τον χειρότερο τρόπο, όμως βρίσκει την ελπίδα δίπλα στις τρεις αδελφές της. Ο έρωτας της χτυπάει την πόρτα, αλλά η μοίρα αρνείται πεισματικά να της χαμογελάσει, πετρώνοντας την καρδιά της. Το μυστικό που κουβαλάει από τη μέρα που γεννήθηκε, ζητά απεγνωσμένα να αποκαλυφθεί.

Βία, πόνος, έρωτας, πάθος, ίντριγκες πλέκονται σαν κορδέλες στο γαϊτανάκι της ζωής των τεσσάρων κοριτσιών. Τα χτυπήματα είναι πολλά, και ο δρόμος προς τη λύτρωση μακρύς, ωστόσο δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για το μερίδιο ευτυχίας που τους αναλογεί.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χαρά Νίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας και πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της European Association for Counselling. Έχει εργαστεί σε αρκετούς φορείς της Ψυχικής Υγείας και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί το γραφείο της στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, δουλεύοντας πάνω στην αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Χάρη στη συνεχή της επιμόρφωση μέσω των Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ψυχολογία και στη Συμβουλευτική, ξεκίνησε να συμμετέχει και ως αρθρογράφος στην ιστοσελίδα των προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου, www.psichologia.gr.

Η συγγραφή μπήκε στη ζωή της από την παιδική της ηλικία. Ως αναγνώστρια, τα βιβλία αποτελούσαν πάντα για κείνη διέξοδο από την πραγματικότητα κι ένα ατελείωτο ταξίδι στο άγνωστο, στο απρόβλεπτο και στο φανταστικό. Γράφοντας όμως η ίδια, άγγιξε, μύρισε και γεύτηκε τον δικό της συγγραφικό κόσμο με τους δικούς της ήρωες, τοποθετώντας τους στον χρόνο και στον χώρο που ονειρευόταν για κείνους. Κι έτσι, η συγγραφή, από ταξίδι, έγινε προορισμός.

Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, με τίτλο «Φονικός Έρωτας» και «Φονική Αγάπη», που αποτελούν διλογία. «Η καρδιά που πέτρωσε» είναι το τρίτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου