Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΜΑΤ ΧΕ'Ι'ΓΚ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ και ΜΕ κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον τα βιβλία που έχουν στον τίτλο, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο το συνθετικό -βιβλίο-!!!
Έχοντας δει εξαιρετικές κριτικές για το Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη ,έσπευσα να το αποκτήσω-διαβάσω αμέσως όταν κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.
Χρειάστηκε ένα ΣΚ για να το διαβάσω (αγνοώντας όποια υποχρέωση είχα 😍)μια και με το που επισκέφτηκα την ιδιαίτερη βιβλιοθήκη  του με τη Νόρα ήθελα να ...ξεφυλλίσω όλα τα βιβλία της!!!

Η ζωή της Νόρα Σιντ πάει από το κακό στο χειρότερο, οι σχέσεις της με τους δικούς της ανθρώπους  περνάνε κρίση, χάνει τη δουλειά της, το γάτο της , κυριεύεται από τύψεις για πολλές επιλογές στη ζωή της ,οι οποίες την οδηγούν στην αυτοκτονία και μεταφέρεται στη μεταμεσονύχτια βιβλιοθήκη.
Μια ιδιαίτερη, μαγική  βιβλιοθήκη , με άπειρα βιβλία τα οποία δεν είναι συνηθισμένα !!! αλλά όλα αφορούν την Νόρα. Το κάθε βιβλίο δίνει στην Νόρα την ευκαιρία να δοκιμάσει μία άλλη ζωή που θα μπορούσε να έχει ζήσει αν είχε κάνει διαφορετικές επιλογές....

Και μαζί με τη Νόρα "έζησα" κι εγώ τις διαφορετικές ζωές της, ξανασκέφτηκα επιλογές που έκανα και πως θα ήταν η δική μου αν είχα κάνει διαφορετικές επιλογές...
Δυστυχώς όμως σε αντίθεση με τη Νόρα, που θα "ζήσει"  πολλές διαφορετικές ζωές , έχουμε μόνο μία και δεν νομίζω πως θα άλλαζα κάτι στη ζωή μου, δεν θα ήμουν Άννα αφού, εκτός ίσως από τον τρόπο που αντιμετωπίζω τις απώλειες 😢
Ένα βιβλίο επίκαιρο , μια και αναφέρεται στην ψυχική υγεία, ένα βιβλίο που με έβαλε σε σκέψεις , μου δημιούργησε άπειρα συναισθήματα , επιβεβαίωσε άλλη μία φορά τη σκέψη πως η ευτυχία είναι στιγμές , πως θα πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα στο έπακρο !!!

Πολλά τα σημεία που σημείωσα και σ'αυτό το βιβλίο (το συνηθίζω, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές 😍) αλλά θα παραθέσω μόνο ένα ελπίζοντας να το διαβάσετε και να σας αρέσει όσο κι εμένα:

"..."θέλω να πω, αναρωτιέσαι ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες αποφασίσει να πάρεις άλλο μονοπάτι;"
"Νομίζω πως είναι εύκολο να υποθέσει κανείς πως υπάρχουν πιο εύκολα μονοπάτια " είπε, συνειδητοποιώντας κάτι για πρώτη φορά. " Όμως ίσως δεν υπάρχουν εύκολα μονοπάτια. Υπάρχουν απλώς μονοπάτια. Σε μια ζωή, μπορεί να ήμουν παντρεμένη. Σε μια άλλη, μπορεί να δούλευα σε μαγαζί. Μπορεί να είχα πει ναι σ'εκείνον που μου είχε προτείνει να βγούμε για καφέ.
.
.
Ποιος ξέρει; Κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρας εισερχόμαστε σ' ένα νέο σύμπαν. Και περνάμε πολύ καιρό ευχόμενοι η ζωή μας να ήταν διαφορετική, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους και με άλλες εκδοχές του εαυτού μας, ενώ στην πραγματικότητα οι πιο πολλές ζωές περιέχουν διαβαθμίσεις του καλού όπως και διαβαθμίσεις του κακού."
.
.
"Υπάρχουν μοτίβα στη ζωή...Ρυθμοί. Είναι πολύ εύκολο, ενώ είσαι παγιδευμένος σ'αυτή  τη μοναδική ζωή, να φαντάζεσαι ότι οι στιγμές της θλίψης ή της τραγωδίας ή της αποτυχίας ή του φόβου είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ύπαρξης...θέλω να πω, τα πράγματα θα γίνονταν πολύ πιο εύκολα αν καταλαβαίναμε πως δεν υπάρχει τρόπος ζωής ικανός να σε ανοσοποιήσει απέναντι στη θλίψη. Κι ότι η θλίψη είναι συνυφασμένη με την ευτυχία. Δεν μπορείς να έχεις τη μία χωρίς την άλλη. Βέβαια υπάρχουν διαβαθμίσεις. Όμως δεν υπάρχει ζωή όπου μπορείς να βρίσκεσαι για πάντα σε κατάσταση αμιγούς ευτυχίας. Και το να φαντάζεσαι ότι υπάρχει προκαλεί απλώς ακόμα περισσότερη δυστυχία στη ζωή που ζεις τώρα. (σελ.233)

Συμφωνώ απόλυτα με όλους  τους χαρακτηρισμούς που διάβασα στο οπισθόφυλλο: Ένα μαγευτικό ανάγνωσμα που ξεχειλίζει από χιούμορ και ανθρωπιά...Θα σας απορροφήσει...Θα σας βάλει σε σκέψεις...Θα σας δώσει κουράγιο και χαρά...

Εξαιρετικό ΑΦΟΥ!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

«Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη», είπε. «Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σού δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;»
Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει.
Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις;


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου