Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΧΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΧΤΑΡΗ

για το "ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.








Ένα γράμμα προς τους αναγνώστες λοιπόν! Αυτό μου ζητήθηκε και μου θύμισε τον Πόε ή και άλλους εκπροσώπους του Ρομαντισμού που συχνά έγραφαν τις ιστορίες τους απευθυνόμενοι σε κάποιο αόρατο πρόσωπο ή στον ίδιο τον αναγνώστη. Ας παίξουμε αυτό το παιχνίδι, άλλωστε κι οι Ναυαγοί ένα παιχνίδι είναι, ένα ριάλιτι τηλεπαιχνίδι επιβίωσης, η κορωνίδα όλων των προγραμμάτων, η πιο ακριβή παραγωγή της ιταλικής τηλεόρασης, που γυρίζεται κάθε χρόνο στην Καραϊβική και προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Colpo Grosso.

 

Αγαπητέ τηλεθεατή,

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν όσα βλέπεις είναι αληθινά; Έχει σημασία αυτό για εσένα; Σου είπαν ότι ένα τηλεπαιχνίδι επιβίωσης γυρίζεται στον Άγιο Δομίνικο. Βλέπεις την εξωτική παραλία, έτσι την αποκαλούν, μάλλον επειδή έχει κοκοφοίνικες και βρίσκεται κάπου πολύ μακριά, κάπου που εσύ δεν θα πας ποτέ. Δεν μπορείς να πας, γιατί έχεις υποχρεώσεις, γιατί τα ταξίδια στοιχίζουν πολύ, ιδίως αυτά τα εξωτικά, ίσως δεν έχεις μάθει να ταξιδεύεις, φοβάσαι και λίγο κι είναι πιο εύκολο να ονειρεύεσαι κάτι ως άπιαστο παρά να προσπαθείς να το φτάσεις. Αυτοί οι παίκτες θα κάνουν το ταξίδι της ζωής τους, ένα πολύ μακρινό ταξίδι και θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν για να επιβιώσουν. Άραγε, ένα τηλεπαιχνίδι επιβίωσης θα είχε την ίδια αξία, αν γυριζόταν στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής ή στις ακτές της Σικελίας ή κάπου έξω από το Μπάρι;

Υπήρχε λοιπόν κάποτε, όχι πολύ παλιά, κοντά στο 2019, αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός, ο Colpo Grosso που πήγαινε κατά διαόλου, όπως όλη η Ιταλία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Είχαν αποφασίσει ότι εκείνη τη σεζόν, δεν υπήρχαν τα χρήματα για τους Ναυαγούς, είχαν κοπεί από το πρόγραμμα.  Πώς συμβαίνει όμως και πάντα μέσα σε μια ομάδα προσώπων υπάρχει κάποιος πιο πεισματάρης ή, αν θέλετε, κάποιος που επίμονα αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα και λέει «εγώ αυτό θα το κάνω»; Έτσι και τότε βρέθηκε ένας τρελός ή ένας ρομαντικός ή ένας ευφυής τύπος, ο διευθυντής του ψυχαγωγικού προγράμματος που είπε «εγώ αυτό θα το κάνω». Του εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά, «εγώ αυτό θα το κάνω», ότι οι Ναυαγοί, τα γυρίσματα, τα έπαθλα, όλο το κόστος της παραγωγής είναι υπέρογκο, «εγώ αυτό θα το κάνω», ότι τελοσπάντων, θα μπορούσαν να του δώσουν μόνο κάτι ψίχουλα κι αυτό του το είπαν για να τον ξεφορτωθούν, ήταν σκέτη κοροϊδία, κι εκείνος είπε «εγώ αυτό θα το κάνω».

Και το έκανε. Πήρε μόλις έξι παίκτες και μία μικρή ομάδα παραγωγής, αφαίρεσε όλα τα παιχνίδια και το παρουσίασε με νέο κονσεπτ, το πρώτο παιχνίδι ψυχολογικής επιβίωσης, ώστε να μην χάσει κάτι από την αίγλη του. Ποιος είπε ότι ο σταθμός πτωχεύει; Αυτό είναι ψέμα! Ποιος είπε ότι δεν θα γυριστούν οι Ναυαγοί; Αυτά είναι γελοία σενάρια των αντιπάλων! Ιδού οι έξι παίκτες στον Άγιο Δομίνικο, οι Ναυαγοί προβάλλονται κανονικά.

Αγαπητέ τηλεθεατή, έχει σημασία αν οι παίκτες βρίσκονται πράγματι στον Άγιο Δομίνικο; Ή αρκεί να το πιστεύεις;

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο των Ναυαγών, ημέρα Τρίτη, ώρα εννέα, η τηλεθέαση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σχεδόν όλη η Ιταλία, καρφωμένη στον τηλεοπτικό σταθμό Colpo Grosso, κάθισε επί τρεις ώρες να βλέπει πλάνα από τη ζωή των έξι παικτών στο νέο τους περιβάλλον. Λευκή άμμος, παρθένα νερά, καταγάλανα, εξωτικό τοπίο, κάπου πολύ μακριά από εκείνους και την καθημερινότητά τους, μακριά από φόρους, δάνεια, διατροφές κι υποχρεώσεις. Ένας γόνος διάσημης οικογένειας χωρίς ανέσεις, μία πρώην πρωταθλήτρια του σκι χωρίς φως και φαγητό, μία ξανθιά παρουσιάστρια με εντυπωσιακό ντεκολτέ, ένας γυμναστής-μαραθωνοδρόμος μακριά από την οικογένειά του, ένας έφηβος γκρινιάρης που σίγουρα θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη και μία σοβαρή δημοσιογράφος-ωρολογιακή βόμβα, που σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα, εντάξει, είναι μία όαση στο νεκρό τηλεοπτικό πεδίο της κρίσης, στις αδιάφορες ζωές τους.
Έξι παίκτες σε μία βραχονησίδα του Ινδικού Ωκεανού. Μία ομάδα παραγωγής στη Σομαλία. Στρατιές ιδιωτικών ντετέκτιβ στην Καραϊβική. Ένας διευθυντής προγράμματος χαμένος στο Κάιρο. Ένας φόνος στη Ρώμη. Μία περιπέτεια που ξεκινά μόλις κλείσει η τηλεόραση. Και κανείς δε θα γυρίσει ίδιος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΧΤΑΡΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οι ΝΑΥΑΓΟΙ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου