Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΜΙΧΑΛΗΣ Ε. ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ


 ΜΙΧΑΛΗΣ Ε. ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗΣ

για το "Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ"

από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.








Αγαπητοί αναγνώστες,

 

Καλησπέρα από το ζεστό και ηλιόλουστο (όλως παραδόξως!) Λονδίνο.

 

Είμαι πανευτυχής που τα ξαναλέμε• και μάλιστα για τρίτη φορά! Νιώθω τόσο όμορφα και οικεία όταν επικοινωνούμε, όταν βρισκόμαστε και τα λέμε από κοντά!

Άλλωστε, μας ενώνει το ίδιο πάθος, η ίδια τρέλα.

Τόσο εσείς (συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της οικοδέσποινας κας Άννας Πατέρα), όσο κι εγώ αγαπάμε τα βιβλία… Αφού!

 Είχαμε συστηθεί το 2018 όταν κυκλοφόρησε το πρωτόλειό μου, ένα βιβλίο μυστηρίου, με τίτλο «Τα Τρία Ημερολόγια». Ενώ ξανασυναντηθήκαμε όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά μου, ένα δικαστικό θρίλερ με τίτλο «Το Σπασμένο Μενταγιόν», κατά το δεύτερο μισό του 2019.

 Αυτή τη φορά, ταξιδεύουμε παρέα στις μαγευτικές Σποράδες, και πιο συγκεκριμένα στην πανέμορφη Σκιάθο, προκειμένου να σας συστήσω τον «Ευεργέτη» μου, κατά κόσμο Δημήτριο Μακρή. Έναν καλόκαρδο νεαρό, έναν δυναμικό χαρακτήρα, ο οποίος χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν εξαιτίας μίας θεομηνίας που πλήττει το όμορφο νησί του, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα οικογενειακό μυστικό, το οποίο παρέμενε κρυμμένο για αρκετές δεκαετίες.

 Έχοντας στο πλευρό του τον έρωτα της ζωής του, την Αλίκη, προσπαθεί να τοποθετήσει σωστά όλα τα κομμάτια του παζλ και να απαντήσει όλα τα ερωτήματα του σκοτεινού - όπως αποδεικνύεται - οικογενειακού παρελθόντος. Στην προσπάθειά του αυτή καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η μητέρα του, η γλυκύτατη και πονόψυχη κα. Σοφία. Ένας χαρακτήρας βγαλμένος από κάποια ασπρόμαυρη ταινία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου ή από τις κιτρινισμένες και φθαρμένες από το χρόνο σελίδες κάποιου μυθιστορήματος της κλασσικής ελληνικής πεζογραφίας.

 Όταν οι προσπάθειες του Δημήτρη αποδειχτούν τελικά άκαρπες και το μονοπάτι που έχει διαλέξει τον οδηγήσει σε αδιέξοδο, θα πάρει τη μεγάλη απόφαση, επιδιώκοντας να γυρίσει μια για πάντα σελίδα στη ζωή του και να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Μια συνειδητή απόφαση, την οποία είναι έτοιμος να τη στηρίξει με όποιο τίμημα, με όποιο κόστος… Τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Μέσα σε αυτό το βιβλίο θίγονται πολύ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ήθος και τις αξίες με τις οποίες έχει γαλουχηθεί η ελληνική οικογένεια και πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί το κοινωνικό μας οικοδόμημα. Επίσης, δεν παραλείπεται να τονιστεί η σημασία της αγάπης, της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας και της απόλυτης στήριξης. Έννοιες και σημασίες, τις οποίες οφείλουμε όλοι μας όχι απλώς να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε, αλλά να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές.

 Ακόμη, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μέσα στις σελίδες του «Ευεργέτη», καταπιάνομαι και θίγω το σημαντικό θέμα της μετανάστευσης, της διασποράς, των Ελλήνων του εξωτερικού και των δυσκολιών που βιώνουν μακριά από τα πάτρια εδάφη. Κυρίως, όμως, αναφέρομαι στη δίψα, στην έντονη λαχτάρα για επαναπατρισμό και στο συνεχές ερωτηματικό που τρώει την ψυχή των Ελλήνων του εξωτερικού κατά πόσο πήραν τη σωστή απόφαση ή όχι, να εγκαταλείψουν την πανέμορφη και φωτεινή χώρα τους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να απογαλακτιστούν πλήρως από τη μητέρα Ελλάδα.

 Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι για μία ακόμη φορά - όπως ακριβώς συνέβη, δηλαδή, και με τα προηγούμενα δύο μυθιστορήματά μου - αποφάσισα να αλλάξω κατηγορία και να καταπιαστώ με διαφορετική θεματολογία, με διαφορετικό λογοτεχνικό είδος. Να δοκιμάσω – αν προτιμάτε - τη συγγραφική μου δεινότητα, το όποιο ταλέντο μου και τις δυνατότητές μου, σε πιο θολά, σε πιο βαθιά και σίγουρα αχαρτογράφητα, για μένα, λογοτεχνικά νερά.

 Και εφόσον, για τρίτη φορά, το εγχείρημα αυτό στέφτηκε με πλήρη επιτυχία και εγώ, προσωπικά, απόλαυσα στο έπακρο το ταξίδι και τη συγγραφική αυτή διαδικασία (αλλά και πρόκληση), δε σας κρύβω ότι σας ετοιμάζω περαιτέρω εκπλήξεις…

 Μέχρι τότε, όμως, σας παραδίδω στα χέρια του «Ευεργέτη» μου, του Δημήτριου Μακρή. Του λογοτεχνικού μου ήρωα, ο οποίος θα σας ξεναγήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σκιάθο – και όχι μόνο –, θα σας προβληματίσει μέσα από τα δικά του βιώματα και θα σας διδάξει όσα του έμαθε, με έναν ιδιαίτερα σκληρό και απρόβλεπτο τρόπο, η ίδια η ζωή.

 Καλή ανάγνωση και… εις το επανειδείν!

 

Με πολλή αγάπη,

Μιχάλης Ε. Μεσοχωρίτης.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο (και από το αυτί του βιβλίου)

 

Ο Δημήτρης δυσκολευόταν να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Στο εσωτερικό του τοίχου υπήρχε τοποθετημένο κάθετα, έτσι ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν μικρότερο πάχος, ένα μεταλλικό κουτί. 

Δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πόσο καιρό ήταν τοποθετημένο σε εκείνο το σημείο, όπως επίσης και ποιος το είχε βάλει εκεί.

Έκλεισε την πόρτα πίσω του, ακούμπησε το κουτί πάνω στον πάγκο και άναψε μια μικρή λάμπα που υπήρχε στα δεξιά του. Όλα ήταν πλέον έτοιμα. Πολύ σύντομά ένα μυστικό, το οποίο, όπως όλα έδειχναν, παρέμενε κρυμμένο για χρόνια, επρόκειτο να αποκαλυφθεί μπροστά στα µάτια του.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Ένα καλά κρυµµένο µυστικό, το οποίο παρέµενε στο σκοτάδι για αρκετές δεκαετίες, έρχεται στο φως, ανατρέποντας τη ζωή του Δηµήτριου Μακρή για πάντα. Η ιστορία του βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Ράσελ, συντάκτης του BBC, και η Τζέσικα επισκέπτονται το µαγευτικό νησί της Σκιάθου για καλοκαιρινές διακοπές. 
 
Η συνεχής αναφορά του ονόµατός του ως ευεργέτη του νησιού κεντρίζει το ενδιαφέρον του ζευγαριού, το οποίο επιδιώκει να µάθει τα πάντα γύρω από το έργο και τη ζωή του. Μια ζωή που η κόρη του Δηµήτριου Μακρή επιθυµεί να κρατήσει µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, προκειµένου να διαφυλάξει το οικογενειακό µυστικό και να το καταδικάσει στη λήθη. 
 
Ποιο είναι το σκοτεινό µυστικό της οικογένειας; Γιατί ο Μακρής άφησε όλη την περιουσία του στο νησί; Μπορεί να απαλλαγεί κανείς από τις σκιές του παρελθόντος;
 
Ο Δηµήτρης δυσκολευόταν να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Στο εσωτερικό του τοίχου υπήρχε τοποθετηµένο κάθετα, έτσι ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν µικρότερο πάχος, ένα µεταλλικό κουτί. 
Δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πόσο καιρό ήταν τοποθετηµένο σε εκείνο το σηµείο, όπως επίσης και ποιος το είχε βάλει εκεί.
 
Έκλεισε την πόρτα πίσω του, ακούµπησε το κουτί πάνω στον πάγκο και άναψε µια µικρή λάµπα που υπήρχε στα δεξιά του. Όλα ήταν πλέον έτοιµα. Πολύ σύντοµα ένα µυστικό, το οποίο, όπως όλα έδειχναν, παρέµενε κρυµµένο για χρόνια, επρόκειτο να αποκαλυφθεί µπροστά στα µάτια του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Ε. Μεσοχωρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός μέχρι και το 2011. Από τότε ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. 
«Ο Ευεργέτης» είναι το τρίτο μυθιστόρημά του. Το πρώτο του έργο με τίτλο «Τα Τρία Ημερολόγια» κυκλοφόρησε το 2018 και ακολούθησε «Το Σπασμένο Μενταγιόν» το 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου