Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ


 ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΑΜΑΡΗ

για το "ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ"

από τις εκδόσεις ΕΞΗ.








Λίγα λόγια από την ηρωίδα μου..

Με λένε Ερασμία Τσαούσογλου, της Μαρίκας και του Ξενοφώντα. Γεννημένη στην ελληνική παροικία της Βηρυτού που φτιάξανε οι Σμυρνιοί μετά την καταστροφή. Η Σμύρνη κυλάει στο αίμα μου ακόμη κι αν γεννήθηκα σε τούτα τα χώματα μα η Βηρυτός είναι η πατρίδα μου. Τα χρώματα της, τα μεθυστικά αρώματα της, οι άνθρωποι που την περιστοιχίζουν σαν πολύβουο μελλίσι μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μου. Μεγάλωσα μέσα σ’ ένα αυστηρό και γεμάτο κανόνες περιβάλλον με γονείς που πάνω από όλα βάζανε τους τύπους και την κοινωνία. Για πρώτη φορά στη ζωή μου απελευθερώθηκα και πέταξα το δυσβάσταχτο αυτό βάρος από πάνω μου όταν γνώρισα εκείνον.. Ο Νικήτας, εκείνος ο γνωστός άγνωστος με τον αέρα του κοσμοπολίτικη και την αυτοπεποίθηση του έβγαλε από μέσα μου ομορφιές που δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Έβγαλε όμως και μεγάλη ασχήμια που δεν μπόρεσα να διαχειριστώ.. Κι έκανα κακό κι ας μην το ‘θελα. Ο πόνος της προδοσίας μού ψιθύριζε στο αυτί να ρεφάρω, κι αυτό έκανα. Μην με κρίνεις εύκολα, μπες στη θέση μου και νιώσε με. Τον αγάπησα πολύ και του χρωστούσα να τον πονέσω γιατί με έκανε συντρίμι..

 

Όπως καταλάβατε από τα λόγια της ηρωίδας μου αυτό το βιβλίο γεννήθηκε από μια βαθιά ανάγκη να γράψω για έναν αδιέξοδο και πολύ καταστροφικό έρωτα. Ήθελα να αποδώσω με σαφήνεια έναν έρωτα πολύ παθιασμένο. Δυο ανθρώπους που παρότι αγαπιούνται υπέρμετρα, χωρίς τέλος και αρχή παρόλα αυτά τα έχουν κάνει όλα τόσο λάθος στη σχέση του που είναι αδύνατον να ζήσουν μαζί χωρίς να ματώνουν ο ένας τον άλλον. Η Ερασμία κι ο Νικήτας, βγήκαν τόσο αβίαστα από μέσα μου σαν να μου είχαν διηγηθεί οι ίδιοι την ιστορία τους, γι’ αυτό και αυτό το βιβλίο τελείωσε σε ένα μονάχα καλοκαίρι.. Από την άλλη πάντα αισθάνομαι την ανάγκη να ταξιδέψω σε περασμένες εποχές και να περιδιαβώ στα σοκάκια τόπων που δεν έχω γνωρίσει. Η ελληνική παροικία της Βηρυτού ήταν για μένα αυτό που έψαχνα. Γοητευτική, ξένη μα και γνώριμη, στην καρδιά του Παρισιού της Ανατολής με όλα τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης που αγαπάμε και θέλουμε να θυμόμαστε για να ταξιδεύουμε σε όσα χάσαμε και δεν θέλουμε να λησμονήσουμε. Όλα αυτά αποτέλεσαν για μένα το μαγικό χαρμάνι. Μαζί με τα ανατολίτικα μπαχάρια, τις μυρωδιές από λουκούμι τριαντάφυλλο και αρμύρα από τη Μεσόγειο έπλασα την ιστορία μου. Ανακάτεψα ανθρώπους και τόπους που η ζωή οδήγησε τους ήρωες μου και σχηματίστηκε το «Κάποτε στη Βηρυτό» που χωρίς δεύτερη σκέψη το εκδοτικό μου σπίτι, οι εκδόσεις ΕΞΗ, το αγκάλιασε και το πίστεψε.

 

Κι αν μια φράση είναι που χαρακτηρίζει το βιβλίο μου αυτή είναι.. «Η για πάντα ή ποτέ ξανά.. Σύμφωνοι;» Τον δρόμο θα τον διαλέξουν η Ερασμία κι ο Νικήτας παρόλα τα εμπόδια που θα ορθώσουν μπροστά τους ορατοί κι αόρατοι εχθροί.. Γιατί μόνο αυτοί ξέρουν μέχρι που φτάνει η δύναμη της αγάπης τους..

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Βηρυτός 1955. Η ελληνική παροικία που δημιούργησαν μετά την καταστροφή οι διωγμένοι Έλληνες της Σμύρνης, έμελλε να είναι ο τόπος που η Ερασμία θα συναντήσει τον Νικήτα. Γόνοι εύπορων οικογενειών και οι δύο, μα πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Εκείνη καταπιεσμένη από έναν πατέρα δεσποτικό και μια μάνα αυταρχική. Εκείνος με σπουδές στη Γαλλία, κοσμογυρισμένος και με συνήθειες μποέμικες. Οι λόγοι που τους έφεραν κοντά σκοτεινοί, όπως και τα μυστικά που τους χώρισαν…

Όταν η Ερασμία μαθαίνει την αλήθεια, λυγίζει, όμως παίρνει την απόφαση να απαρνηθεί το παρόν και να συνεχίσει τη ζωή της. Θα αλλάξει ταυτότητα και θα χαθεί στα γραφικά δρομάκια της επαρχίας της Γαλλίας, ξέροντας ότι εκεί δεν μπορεί να τη βρει κανείς. Μα δεν υπολόγισε σωστά. Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αγάπη δεν ξεχνά. Και τότε οι άνθρωποι καλούνται είτε να συγχωρήσουν, είτε να βάλουν τον εγωισμό τους μπροστά και να κλείσουν την πόρτα στην ευτυχία. Και η Ερασμία δεν ήξερε ως εκείνη τη στιγμή μέχρι πού μπορούσε να φτάσει για να εκδικηθεί την προδοσία του…

Κάποτε ορκίστηκα να μην ξεχάσω ποτέ… Στο παιχνίδι του έρωτα όμως δεν υπάρχουν νικητές. Υπάρχουν αυτοί που τυφλωμένοι από εγωισμό καταστρέφουν την αγάπη.

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο γεμάτο έντονα συναισθήματα, εικόνες και αρώματα από την πολύπαθη Βηρυτό, την ονειρική Αλσατία και τη νοσταλγική Θεσσαλονίκη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Κεραμάρη γεννήθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Επιστήμες της Προσχολικής Αγωγής. Τα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής είναι η αγαπημένη της ασχολία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου