Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΣΜΑΡΩ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


Η κα. Δέσποινα Χατζή μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη την δεκαετία του 50’ και μας γνωρίζει την νεαρή Ζαππίδα Σμαρώ. Μια κοπέλα με όνειρα, θέληση για μάθηση, έξυπνη, με αγάπη για τα βιβλία και από μία καλή οικογένεια της Πόλης.
               Όλα κυλούσαν ήρεμα μέχρι που ο έρωτας της χτύπησε την πόρτα. Ερωτεύτηκε τον καθηγητή της, που της έκανε ιδιαίτερα μαθήματα. Ήταν ένας έρωτας που είχε ανταπόκριση, αγνός και αληθινός. Μόνο που τα γεγονότα της της 5ης Σεπτεμβρίου, αλλά και η απουσία του Κωνσταντίνου στο Παρίσι για μεγάλο χρονικό διάστημα τους κόστισε μία ονειρεμένη κοινή ζωή.
               Η Σμαρώ κάτω από πιέσεις και λάθος αποφάσεις παντρεύεται κάποιον που δεν αγαπά και φεύγουν για Αθήνα. Αναγκάζεται να αφήσει πίσω ότι την ένωνε με το παρελθόν, ακόμη  και τους γονείς της. Μόνο που στην Αθήνα ο άνδρας της βγάζει τον πιο κακό του εαυτό και ξεσπά πάνω της βίαια. Φτάνει σε αδιέξοδο και παίρνει την μεγάλη απόφαση να τον εγκαταλείψει, αφήνοντας και τον γιο της τον Μινά με σκοπό να επιστρέψει να τον πάρει. Μόνο που πλέον τον έχει χάσει για πάντα, αφού ο άνδρας της τον έχει πάρει μακριά.
               Ο Μινάς δεν πέρασε και τα καλύτερα παιδικά χρόνια. Πάντα του έλειπε η μητέρα του. Όταν έφτασε σε μια ηλικία, άρχισε να την ψάχνει. Δύσκολο όμως να βρει κάποια μία ένδειξη για το που είναι, αν έχει φτιάξει την ζωή της, αν ακόμη ζει και αν ακόμη θυμάται πως κάποτε εγκατέλειψε τον γιο της. Στα 44 του χρόνια βρίσκει σύμμαχο μια φίλη του και κατά τύχη κάποια στοιχεία, όπου θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του. Το ταξίδι στο Παρίσι του επιφυλάσσει πολλά. Συγχρόνως η δική του ζωή και οικογενειακές καταστάσεις κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του  και να καταλάβει τι ακριβώς θέλει και να πάρει πλέον τις τελικές του αποφάσεις.
               Μία ιστορία που με καθήλωσε από την πρώτη σελίδα. Δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου και όταν το έκανα περίμενα πως και πως να το ξαναπιάσω. Ενδιαφέρουσα πλοκή και πλήθος πληροφοριών για την ζωή των Ελλήνων της Πόλης, χωρίς να με κουράζει στο ελάχιστο η αφήγηση. Τα αισθήματα που μου έβγαλε ήταν πολλά, όπως αγωνία, θυμός, αγανάκτηση, για όλα όσα πέρασε η Σμαρώ, αλλά και ανακούφιση για την πορεία της ιστορίας. Μία ιστορία αγάπης με τα εμπόδιά της, την θέληση για ζωή και την δύναμη να ξεπεράσουν κάθε σκόπελο παλεύοντας με την ψυχή τους.


Κωνσταντινούπολη 1953. Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.

Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω. Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;

«Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Γράφει η Κωνσταντίνα Σιάφη Διαμάντη


Δείτε τη σελίδα της συγγραφέως ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου