Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΦΛΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ

για το "Η ΦΛΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.








Πως  εμπνευστήκατε το νέο βιβλίο σας "Η Φλο στο δρόμο";

Παρατηρώντας τις αλλαγές στο περιβάλλον ,στην φύση ,στο κλίμα και κυρίως άρχισα να παρακολουθώ και να μελετώ όταν η Φλο, η ηρωίδα μου, μου συστήθηκε και άρχισε να μου ψιθυρίζει.

 

Τι σας ώθησε να καταπιαστείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Οι ραγδαίες αλλαγές στον πλανήτη χρόνια τώρα  και φυσικά οι μετακινήσεις των πληθυσμών για όλα τα δύσκολα που η ζωή γεννά ήταν η αφορμή και η αιτία της γέννησης της ιστορίας μου Η Φλο στον δρόμο. Στο δρόμο γιατί το ποτάμι ξεχείλισε. Το ποτάμι της ιστορίας μου συμβολίζει πολλά, όταν το διαβάσουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες  θα το καταλάβουν και πολλά ακόμη θα προσθέσουν.

 

Θα θέλετε να μας πείτε  δυο λόγια να για τους ήρωες σας;

Η Φλο είναι παιδί του πλανήτη, η αγάπη της για τα ζώα, την φύση διακρίνεται από την πρώτη σελίδα .Δυναμική αλλά και παιδί που ξέρει να συνομιλεί με κάθε πλάσμα .Η μητέρα της, όπως κάθε μητέρα, γίνεται η ασπίδα για το παιδί της, όπως ακριβώς  και όλες οι μητέρες που ακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους τις ηρωίδες. Οι άνδρες μένουν πίσω να κρατούν τα χαρακώματα ή καλύτερα για να δημιουργήσουν  φράγματα ώστε να προλάβουν τα γυναικόπαιδα να διασωθούν. Το ποτάμι που για αυτό όλα συμβαίνουν μας συστήνεται στο τέλος αναζητώντας  το δικό του δρόμο και κουβαλώντας αντικείμενα που δείχνουν την ζωή που υπήρχε. Ποτάμι όμως και ο πόλεμος ,οι αρρώστιες και πολλά ακόμη.

 

Ποια ήταν τα  συναισθήματα σας κατά τη γραφή και ποια κατά την έκδοση;

Φόβος, αγωνία, ένταση αλλά και την αδρεναλίνη στα ύψη. Συγκίνηση όταν η ηρωίδα αποφασίζει να  πάρει μαζί της  και να διασώσει δύο πλάσματα.

Η έκδοση όπως πάντα άψογη , με υψηλή αισθητική και  με την σφραγίδα των εκδόσεων Ψυχογιός . Η ιστορία μας ,μια ιστορία για όλες τις ηλικίες, ένα εικονοβιβλίο με καταπληκτική εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού. Η τεχνική της αποκαλυπτική και άκρως ευρηματική και στην απόδοση των δευτεραγωνιστών.

Θα θέλατε να μας πείτε μια χαρακτηριστική φράση, μια μικρή παράγραφο ή ένα μήνυμα του βιβλίου;

«Φλο, Φλο, βιάσου παιδάκι μου. Γρήγορα, μας περιμένει δρόμος», φώναξε η μαμά.

«Ο δρόμος πάντα μας περιμένει» , της απάντησα, έβαλα γρήγορα το σακίδιο στην πλάτη μου και περπάτησα μαζί της μέχρι έξω.

 

 Γιατί μας προτείνετε να το διαβάσουμε;

Μα για να ανοίξει η κουβέντα , να κατανοήσουν τι είναι αυτό που λέμε «Κλιματική αλλαγή;Γιατί συχνά πυκνά ακούν και βλέπουν στην οθόνη και στο Tablet  γυναικόπαιδα να φεύγουν από τον τόπο τους, από την πατρίδα τους; Να δουν αληθινά την φύση και να βρεθούν κοντά της .Να αντιληφθούν την αξία του κάθε πλάσματος, να κοιτάξουν αληθινά και ίσως τότε να προλάβουμε κάποια δυσάρεστα γεγονότα που εμείς οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει.

 

Δύο λόγια, σκέψεις-συναισθήματα για το τελευταίο σας δημιούργημα...

Η Φλο, μου έδειξε και άλλους δρόμους, με ταρακούνησε στην απόφαση της  να μην φύγει μόνη. Ζήλεψα τη δύναμη της και την αποφασιστικότητα της. Πήρα μάθημα ζωής από τον αγώνα της/τους για επιβίωση, αλλά και την πίστη της/τους ότι υπάρχει ελπίδα εφόσον το παλεύεις και αγωνίζεσαι για αυτό.


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Η Φλο ξαφνικά βρίσκεται μαζί με τη μαμά της στον δρόμο. Τρέχουν για να σωθούν από το ποτάμι που απειλεί να παρασύρει τα πάντα. Μαζί τους και άλλες, πολλές μητέρες και παιδιά, αλλά και δύο πλάσματα που μόνο η Φλο γνωρίζει. Άραγε θα σωθούν; Ποιοι και πώς! 

Μια ιστορία επιβίωσης, ελπίδας και δύναμης. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Δυτική Γερµανία. Στα εννιά της χρόνια ήρθε στο Μαυρονέρι του Νοµού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας και του Παιδαγωγικού Τµήµατος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2020 από την εκπαίδευση. Ασχολήθηκε µε τη συγγραφή χρονογραφηµάτων στην εφηµερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στα Εργαστήρια του Βιβλίου του Ιανού. Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ από το 2005 µέχρι σήµερα είναι στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Το βιβλίο Με λένε Πρόµις συµπεριλήφθηκε στον κατάλογο The White Ravens για το 2007. Είναι δηµιουργός του βραβευµένου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ιστολογίου www.filanagnosiaprogram.blogspot.com. Το 2020 συµπεριλήφθηκε το έργο της Η Ξένη στον Ρήνο στη Βραχεία Λίστα του Βραβείου Εφηβικού Βιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το 2021, το έργο της Ο Στύλιος και οι στύλοι του, βρέθηκε στη Βραχεία Λίστα του Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Με αφορµή το µυθιστόρηµά της Γκασταρµπάιτερ – η οδυνηρή φυγή, η σκηνοθέτιδα Κωστούλα Τωµαδάκη τής πρότεινε να λάβει µέρος στο ντοκιµαντέρ «Η Μητέρα του Σταθµού», που µέσα στο 2022 θα προβληθεί σε αίθουσες του εξωτερικού και εσωτερικού, κυρίως σε φεστιβαλ, ενώ θα προβληθεί και στην ΕΡΤ, που είναι χορηγός του. Το εικονογραφημένο βιβλίο της, Θα έδινα τα πάντα, συμπεριλήφθηκε στο Βραχεία Λίστα του Βραβείου σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2022. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα δεκαέξι βιβλία της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου