Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ""Ο ΧΡΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΤΡΙΠΛΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ


 ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

για το "Ο ΧΡΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΤΡΙΠΛΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ"

από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.







Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο οι αφορμές ήταν πολλές και διαφορετικές: η κόρη και ο γιος μου ζητούσαν επίμονα ένα κατοικίδιο κι εγώ αρνιόμουν πεισματικά να τους κάνω το χατίρι, η αδελφή μου είχε μόλις γεννήσει δίδυμα που μαζί με το μεγαλύτερό της παιδί αποτελούσαν πια μια μεγάλη και φασαριόζικη οικογένεια και τα παιδιά στην τάξη μου είχαν κάνει μόδα τις συλλογές, κι ολοένα έφερναν στο σχολείο κι αντάλλασσαν κάθε λογής αντικείμενα. Όλα αυτά τα τυχαία συμβάντα ανακατεύτηκαν στο ανήσυχο μυαλό μου και κάπως έτσι ξεκίνησε να γεννιέται η ιστορία του Χρύση.

Στο πλασματικό σύμπαν που δημιούργησα πρωταγωνιστές είναι τα τρίδυμα παιδιά της οικογένειας Αρίσταρχου, η Άννα, ο Αποστόλης και η Αγγελική που όπως όλα τα συνηθισμένα αδέλφια έχουν τις φωτεινές, μα και τις άχαρες μέρες τους, τις ομοιότητες που τους ενώνουν, μα και τις διαφορές που τους οδηγούν σε ομηρικούς καβγάδες! Το κατοικίδιο, που τόσο επίμονα αρνιούνταν να τους πάρουν οι γονείς τους, καταφτάνει απρόσκλητο στο σπιτικό τους ως η μπομπονιέρα μιας βάφτισης! Και οι συλλογές που τόσο λάτρευαν τα παιδιά εξαφανίζονται ως διά μαγείας από το σπίτι και  δημιουργούν τρομερή αναστάτωση όχι μόνο στην οικογένεια, αλλά και στη γειτονιά ολόκληρη. Και κάπου εδώ τα τυχαία συμβάντα υποχωρούν, έχοντας δώσει το έναυσμα για τη βασική πλοκή του βιβλίου. Από κει και πέρα τη σκυτάλη παίρνει η φαντασία και το αστυνομικό δαιμόνιο της συγγράφουσας που επιθυμεί να περάσει τόσο στους ήρωες όσο και στους αναγνώστες και αναγνώστριές της τα δικά της μηνύματα.

Κάθε φορά που ξεκινώ να γράψω ένα βιβλίο θέτω στον εαυτό μου τα εξής ερωτήματα: Τι θέλει να διαβάσει ένα παιδί που είναι 10 περίπου χρόνων; Τι είναι αυτό που μπορεί να το πείσει να αφήσει τη ραστώνη της οθόνης και να ενεργοποιήσει το φαντασιακό του σύμπαν; Η απάντηση καταφτάνει μέσα από τα ίδια τα παιδιά: μυστήριο, χιούμορ, ωραίους χαρακτήρες, γρήγορη πλοκή. Το… συγγραφικό μου δαιμόνιο συμπληρώνει κάθε φορά: «Χρειάζεται κι ένα πρωτότυπο εύρημα, κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω ξεκινώ, λοιπόν, να γράφω μια ιστορία σχεδόν τηλεοπτική. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης εξελίσσεται σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, σε ένα οροφοδιαμέρισμα, στο οποίο οι πολυπληθείς χαρακτήρες του βιβλίου μπαινοβγαίνουν παρουσιάζοντας τις τόσο διαφορετικές ζωές τους: οι γονείς που όλο τρέχουν και δεν φτάνουν, τα παιδιά που έχουν μάθει να τα βρίσκουν όλα έτοιμα, η νταντά που προσπαθεί να προλάβει τα πάντα, καθώς και οι ηλικιωμένοι  γείτονες του κάτω ορόφου που έχουν πια συνταξιοδοτηθεί και έχουν την άνεση του χρόνου που στερούνται όλοι οι υπόλοιποι. Τελευταίος στην ιστορία προστίθεται ο αστυνομικός της γειτονιάς που καλείται να λύσει το μυστήριο και να βάλει την τελευταία πινελιά στην αστική ιστορία που διαδραματίζεται. Και ανάμεσα σε όλους αυτούς ο Χρύσης, το σιωπηλό και παρατηρητικό χρυσόψαρο της οικογένειας που περιφέρεται περίεργο στο μεγάλο ενυδρείο του σαλονιού, καταθέτοντας σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση τη δική του οπτική γωνία για όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν!

«Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση» είναι ένα βιβλίο που θέλω να πιστεύω πως χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, χιούμορ, πρωτοτυπία και μπόλικη αγωνία. Ένα βιβλίο που  -με την ανεπανάληπτη εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα - υπόσχεται να συναρπάσει κάθε παιδί που θα το πάρει στα χέρια του!   


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Η Άννα, ο Αποστόλης και η Αγγελική είναι τα τρίδυμα παιδιά της οικογένειας Αρίσταρχου. Αγαπούν πολύ τις μοναδικές συλλογές τους, την πολυάσχολη νταντά τους, τη Βαρβάρα, και το χρυσόψαρό τους, τον Χρύση, που περιφέρεται παρατηρητικό και περίεργο στο μεγάλο ενυδρείο του σαλονιού.
Παράξενα μπλεξίματα ξεκινούν, όταν, επιστρέφοντας από ένα απίθανο ταξίδι στο εξωτερικό, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι οι συλλογές τους έχουν εξαφανιστεί!
Ποιος άραγε τις πήρε;
Τι γνωρίζουν οι τρεις ηλικιωμένοι ένοικοι του κάτω ορόφου;
Πόσα είδε ο Χρύσης και πώς θα μπορέσει να τα αποκαλύψει;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Δήμητρα Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής και διδάσκει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απολαμβάνοντας εξίσου κάθε σχολική χρονιά για περισσότερα από είκοσι χρόνια!
Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Πάργα και ακολούθησαν συνεργασίες με διάφορους εκδοτικούς οίκους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα βιβλία της βρίσκονται στις βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, ενώ έργα της έχουν διακριθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου – IBBY Cyprus.
Ασχολείται ενεργά με τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, εφαρμόζοντας δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει διδάξει, επίσης, σε σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και σε εκπαιδευτικούς.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της https://www.demetracharalambous.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου