Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

για το "ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.







ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Εβραϊκής Κοινότητας της Κέρκυρας. Οι Εβραίοι της Κέρκυρας αποτελούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα την πολυπληθέστερη κοινότητα στη Ελλάδα, ενώ σήμερα αριθμούν μόνο 60 περίπου μέλη. Το βιβλίο στέκεται σε δυο κομβικά σημεία που αποτέλεσαν κατά τη γνώμη μου σταθμό για την πορεία της Κοινότητας. Το πρώτο διαδραματίστηκε το 1891, όταν ένα στυγερό φονικό μιας μικρής εβραιοπούλας αποτέλεσε την αιτία και αφορμή για να ξεσπάσουν αιματηρά επεισόδια στο νησί, στοίχισαν τη ζωή σε 25 τουλάχιστον ανθρώπους, εκατοντάδες τραυματίες, περιουσίες καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, ενώ το ένα τρίτο περίπου της Κοινότητας, περίπου 2.500 Εβραίοι, έφυγαν από το νησί προς άλλες πολιτείες για να προφυλαχθούν από την οργή και το μένος του όχλου. Το φονικό χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, εργαλειοποιήθηκε μεθοδευμένα και ουδέποτε διαλευκάνθηκε, παρότι έχουν περάσει 132 χρόνια από τότε. Η δεύτερη καθοριστική στιγμή είναι η 9η Ιουνίου του 1944, όπου σχεδόν ολόκληρη η Εβραϊκή Κοινότητα της Κέρκυρας (σε ποσοστό 95%) αφανίστηκε στο πλαίσιο της τελικής λύσης του Ολοκαυτώματος των ναζιστών πληρώνοντας βαρύ τίμημα.

Το βιβλίο, μας ταξιδεύει στα σοκάκια της Οβραϊκής, της Εβραϊκής συνοικίας της Κέρκυρας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Την ιστορία την αφηγείται μια γραφική φιγούρα της εποχής, ένα χαμίνι των δρόμων, μέσα από ένα ξεχασμένο χειρόγραφο που ανακαλύπτεται αναπάντεχα σε μια κατοικία της Οβριακής. Η τωρινή ιδιοκτήτρια του σπιτιού, αναζητά απαντήσεις για το όνομα και τις οικογενειακές της ρίζες, αδυνατώντας να συνδέσει το Εβραϊκό παρελθόν με το σύγχρονο χριστιανικό της παρόν. Μέσα από την άμεση οπτική του αφηγητή, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ζήσει κάθε στιγμή ως αυτόπτης μάρτυρας όλα ετούτα τα συνταραχτικά γεγονότα. Οι ήρωες του βιβλίου, είναι και εκείνοι που μας ταξιδεύουν στις ιστορικές εκείνες στιγμές, βλέπουμε την αντανάκλαση των συνταραχτικών αυτών γεγονότων στη ζωή τους, καθώς όλες εκείνες οι εξελίξεις καθορίζουν αποφασιστικά την καθημερινότητά τους.

Πάνω από όλα, επιτρέψτε μου, το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο προς την αγάπη, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, καθώς επιχειρεί σε σκοτεινές στιγμές της ιστορίας να μας θυμίσει, πως η αγάπη και ο σεβασμός προς την αξία της ανθρώπινης ζωής, το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, αποτελούν ουσιαστικό διακύβευμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε και να θέτουμε στο περιθώριο.

ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ είναι ένα επίκαιρο βιβλίο, καθώς επιχειρεί να μας ταξιδέψει σε μια εποχή όχι και τόσο μακρινή, αφού ακόμα και σήμερα, ο πόλεμος, η βία, οι θρησκευτικές προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, η μισαλλοδοξία, οι πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις εξακολουθούν να υπάρχουν και να καθορίζουν δυστυχώς τις εξελίξεις με δυσάρεστες προεκτάσεις. Το βλέπουμε ακόμα και στη νέα πολεμική σύρραξη που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή, όπου αθώα θύματα του πολέμου, παιδιά, άμαχοι, ανθρώπινες ψυχές βιώνουν την ωμή βία, καθώς αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες μιας πολυετούς διαμάχης που αδυνατούμε να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο, αποτυγχάνοντας ως είδος να διδαχτούμε από τα απλόχερα μαθήματα που μας χαρίζει η ίδια η ιστορία.     



Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ 

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κέρκυρα 1891. Η στυγερή δολοφονία ενός οχτάχρονου κοριτσιού στην εβραϊκή συνοικία συνταράσσει την Ευρώπη. Ο χαμός της εβραιοπούλας παροξύνει τα πνεύματα στο νησί του Ιονίου και γίνεται το έναυσμα για να ξεσπάσουν ζοφερά επεισόδια, που διατρανώνουν την ανθρώπινη κτηνωδία. Μέσα στη γενικευμένη αναταραχή, μια ομάδα χαμινιών παλεύει απέναντι σε στερεότυπα, θρησκευτικά πάθη και προκαταλήψεις, θέλοντας να διασώσει την αλήθεια και να περισώσει την ανθρωπιά.

Κέρκυρα 1944. Η εβραϊκή κοινότητα του νησιού σχεδόν αφανίζεται από τους ναζιστές, με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας και των Αρχών, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Τελικής Λύσης, το αποκορύφωμα της δίωξης των Εβραίων και βασικό συστατικό του ολοκαυτώματος. Ωστόσο ένα ιερό χρέος φωτίζει τη ζωή μέσα στον όλεθρο, ενώ όλα προοιωνίζονται την καταστροφή.

Κέρκυρα 2008. Ένα ξεχασμένο χειρόγραφο στην Οβριακή γίνεται η αφορμή να ξεδιπλωθεί το χρονικό αυτής της περιπλάνησης στα μάτια μιας ανυποψίαστης γυναίκας, η οποία αναζητά απαντήσεις για το οικογενειακό της παρελθόν. Μια διαδρομή σε θολά μονοπάτια, από τον ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα φόνο της μικρής Ρουμπίνας έως την παιδική υπόσχεση των χαμινιών και το Ολοκαύτωμα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1971. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Κρεμάλα (2005), Με τον έρωτα περνάει ο καιρός με τον καιρό ο έρωτας (2009), Το τάγμα της ελπίδας (2011), Ο κανόνας της ορθής γωνίας (2014) και Το Σταυροδρόμι των Ηρώων (2019), τη συλλογή διηγημάτων Ο σκαλιστής των μπαστουνιών (2016) και το αφήγημα Φάρος ζωής (2017). Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, είναι παντρεμένος κι έχει μια κόρη κι έναν γιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου