Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ "Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ


 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΓΩΝΑ

για το "Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"

από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.








Ο Κουρέας των Χριστουγέννων κρύβει ένα σημαντικό παράδοξο στην ιστορία του. Γεννήθηκε μια κρύα βραδιά του χειμώνα, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, αλλά γράφτηκε σε καύσωνα, μέσα στο κατακαλόκαιρο! Ήταν τέλη Γενάρη όταν περπατούσα ένα βραδάκι σε μια συνοικία της Θεσσαλονίκης, όταν ξαφνικά το βλέμμα μου έπεσε σ’ ένα πανέμορφο, ρετρό κουρείο, με "παλιομοδίτικα" έπιπλα, πραγματικά σαν να ήταν βγαλμένο από άλλη εποχή! Κοντοστάθηκα και σαν τα μικρά παιδιά, κόλλησα το πρόσωπό μου μου στο τζάμι, για να εξερευνήσω καλύτερα το εσωτερικό του. Ήταν σαν σκηνικό από παλιά ταινία και άρχισα να φαντάζονται ήρωες να ζωνταντεύουν μέσα του! Αμέσως "είδα" τον κουρέα μου, τον Κυρ Στέφανο και τους τόσο διαφορετικούς πελάτες του! Είναι απίστευτο πως κάποια μέρη μπορούν όχι μόνο να μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές αλλά και να λειτουργήσουν καταλυτικά για τη φαντασία μας. 

Έλα όμως που ο Κυρ Στέφανος είχε πολλές φούριες, και δεν ήταν έτοιμος ακόμη να μου πει την ιστορία του! Είχα τον ήρωα, είχα την ατμόσφαιρα, είχα το σκηνικό - θα ήταν σίγουρα Χριστούγεννα - όμως μου έλειπε το πώς και το γιατί... το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να κρατήσω κάποιες σημειώσεις και να αφήσω το χρόνο να κάνει τα μαγικά του. Κάποια στιγμή, μέσα καλοκαιριού, έκανα το λάθος ν’ ανοίξω τηλεόραση και να δω για λίγο ένα δελτίο ειδήσεων: δεν χρειάστηκε πάνω από 10 λεπτά για να μαυρίσει η ψυχή μου. Άρχισα να θυμώνω με το πόσο προβάλλεται παντού γύρω μας το κακό, πόσο εύκολα χάνει κανείς το κουράγιο του όταν βλέπει συνεχώς να χάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους και να καταλύονται αξίες και αρχές, πόσο μας λείπουν τα πρότυπα όμορφων ανθρώπων... 

Στην ουσία λοιπόν, ο χαρακτήρας αυτός γεννήθηκε από μια ανάγκη νοσταλγίας για το καλό που κρύβουμε μέσα μας. Είχα την τύχη να γνωρίσω τέτοιους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους στη ζωή μου και τα οφέλη τους στην ψυχή μου ήταν αναρίθμητα. Έτσι λοιπόν, φαντάστηκα τον Κυρ Στέφανο, έναν άνθρωπο απλό, ανεπιτήδευτο, ανοιχτόκαρδο, αθώο - αλλά όχι αφελή. Έναν άνθρωπο που ξέρει να εκτιμά τις μικρές ομορφιές της ζωής, που θα σου πει καλημέρα και θα το εννοεί! Οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά όντα... Σκέφτηκα λοιπόν πως ίσως ο κυρ Στέφανος καταφέρει να μας μεταδώσει λίγη από την ομορφιά του. Έτσι, αποφάσισα ότι με την ελάχιστη δύναμη που έχω στα χέρια μου, μ’ ένα στυλό και ένα μολύβι, μπορώ να δείξω και την άλλη πλευρά του νομίσματος: μπορώ να πω στα παιδιά ότι ναι, υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι εκεί έξω. Αυτούς να αναζητάτε. Και πιστέψτε με, τα παιδιά τους αναγνωρίζουν αυτούς τους ανθρώπους από χιλιόμετρα. Γιατί στον πυρήνα τους, έχουν πολλά κοινά με πρώτα την αυθεντικότητα και τον αυθορμητισμό.  Το μαγικό είναι ότι γράφοντας, όσο ζωντάνευε ο κυρ Στέφανος έφευγε ο θυμός, ηρεμούσε το μέσα μου, ένιωθα ξανά τη αίσθηση της αγάπης και της αισιοδοξίας που μας περιβάλλει τα Χριστούγεννα.

Ο Αλμπέρ Καμύ, είχε πει πως "Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα ανίκητο καλοκαίρι…" Παραφράζοντάς τον, μου αρέσει να λέω πως χάρη στον Κυρ Στέφανο "Στη μέση του καλοκαιριού, ανακάλυψα πως μέσα μου υπάρχει η ανίκητη δύναμη των Χριστουγέννων".

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Η Παραμονή εκείνων των Χριστουγέννων
θα ήταν σαν όλες τις άλλες για τον κυρ Στέφανο,
τον κουρέα με τα μαγικά χέρια και τη χρυσή καρδιά,
αν ένας παράξενος άντρας δεν χτυπούσε την πόρτα του,
φέρνοντάς τον μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα...
Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι
που μοσχομυρίζει κολόνια και γαρίφαλο,
μια τρυφερή ιστορία για όλους εκείνους τους ήρωες
της διπλανής μας πόρτας, που υπηρετούν ασίγαστα
το ομορφότερο μήνυμα της ανθρωπότητας με πράξεις.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γράφει, σβήνει, σβήνει, γράφει... κόσμους από λέξεις φτιάχνει.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως σεναριογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Από μικρή μιλούσε με ρίμες και ομοιοκαταληξίες... Ως στιχουργός συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές ενώ διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Το 2017 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη συλλογή της με 25 παιδικά ποιήματα για παιδιά Δημοτικού. Από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ κυκλοφορούν τα βιβλία της Αποστολή ΤΕΡΑΤΕΞΟι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο ενώ έχει γράψει τους στίχους στα 12 παιδικά τραγούδια που περιλαμβάνονται στο CD «Το νησί της φαντασίας».
Η αγάπη της για τους νέους, τα ταξίδια, τους ανοιχτούς ορίζοντες και η πίστη της ότι παίζοντας μαθαίνεις πάντοτε καλύτερα, την ενέπνευσαν να συνιδρύσει την ΑΜΚΕ You in Europe, όπου ως σύμβουλος νέων σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα κινητικότητας και διά βίου μάθησης για νέους σε όλη την Ευρώπη.
Ζει στη Χαλκιδική με την οικογένειά της και πιστεύει ότι η ζωή είναι ωραία επειδή της χάρισε όλα τα παραπάνω, συν τα βιβλία του Τζιάνι Ροντάρι, τα βράδια με ξαστεριά και το παγωτό κεράσι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου