Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΣΜΥΡΝΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ 

για το ''Η ΣΜΥΡΝΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


 






 Αυτό το βιβλίο είναι «σταθμός»  στη συγγραφική μου καριέρα.  Ξεκίνησα να το γράφω πριν από 2 χρόνια  όταν πλέον γνώριζα ότι κάποια μέλη της ευρύτερης οικογένειας μου  είχαν έρθει από την Σμύρνη εκείνες τις φοβερές ημέρες που οι Τούρκοι είχαν βάλει φωτιά στην πόλη.  Είχαν γλιτώσει από του «χάρου τα δόντια» και μετά από χρόνια κατάφερα και βρήκα  διάφορα τεκμήρια,  όπως επιστολές, φωτογραφίες, και άλλα πράγματα  που για μένα αποτέλεσαν έμπνευση  για να ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο μου ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ. Όσο ερευνούσα  στα αρχεία, τόσο έβρισκα πληροφορίες για τη Σμύρνη εκείνης της εποχής κι έτσι αποφάσισα να γράψω τούτο το βιβλίο που αντανακλά όχι μόνο τα ιστορικά στοιχεία που είχα βρει αλλά και τα συναισθήματά μου απέναντι σε αυτή την πόλη σύμβολο για τον ελληνισμό. Δύο είναι οι κύριες ηρωίδες του βιβλίου, οι οποίες έχουν και το ίδιο όνομα.  Δύο Πελαγιές,  η γιαγιά η οποία ζούσε στη Σμύρνη το 1922 και η εγγονή η οποία ζει στο σήμερα. Η δεύτερη καταφέρνει και βρίσκει τα γράμματα και τις επιστολές της γιαγιάς της στη Σμύρνη, αλλά και παλιούς φίλους της γιαγιάς. Μαζεύει στοιχεία και μέσα από αυτά καταφέρνει και ανακαλύπτει την προσωπική ιστορία της οικογένειας της  αλλά και της Σμύρνης γενικότερα.  Όλα αυτά αντανακλούν και σε μένα σε κάποιο βαθμό, επειδή κι εγώ κάπως έτσι έκανα μία τέτοια έρευνα για να ανακαλύψω την ιστορία της οικογένειάς μου. Σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει και λίγες σταγόνες ιστορίας από την προσωπική μου ιστορία. Η γιαγιά Πελαγία έζησε τραγικές στιγμές στη Σμύρνη και όταν έφτανε το τέλος, θα φιλοσοφήσει την κατάσταση των Ελλήνων γενικότερα  και σε ένα σημείο θα πει : «Στην εποχή μου στη Σμύρνη περίσσευε το χρήμα και μας έλειπε η αγάπη συναμεταξύ μας...».  Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα αγγίξει κάθε ευαίσθητο αναγνώστη ο οποίος διαβάζοντας τις σελίδες του θα ανακαλύψει όχι μόνο την Ιστορία της Σμύρνης αλλά και τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων της,  θα φιλοξενηθεί στα σπίτια τους,  θα μάθει τις παραδόσεις τους  και θα ζήσει μαζί τους μέχρι την τελευταία ημέρα που έζησε η πόλη!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ


Σμύρνη, 13 Σεπτεμβρίου 1922.
Λίγο πριν από το μεσημέρι οι πρώτες φλόγες υψώνονται πάνω από την ελληνική πόλη της Ιωνίας. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά όλοι το υποψιάζονται. Το απόγευμα η φωτιά κατακαίει στο διάβα της όλες τις χριστιανικές συνοικίες, και χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στην προκυμαία για να σωθούν. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Constantine Brown, που είδε από κοντά τη φωτιά, θα γράψει ένα άρθρο και θα αποκαλύψει τον ένοχο της πυρπόλησης: «[…] ένα έγκλημα που θα σημαδέψει τους Τούρκους για πάντα διαπράχθηκε την Τετάρτη, όταν οι Τούρκοι στρατιώτες, αφού τελείωσαν τη λεηλασία και το πλιάτσικό τους, έβαλαν φωτιά στην πόλη […]» Ξένοι αυτόπτες μάρτυρες ζουν τη φωτιά της Σμύρνης από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 1922 και την περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο και συγκινητικά λόγια. Τίποτα δεν μπορεί πια να κρύψει την αλήθεια που για εκατό χρόνια διαστρεβλώνουν οι Τούρκοι. Η πυρπόληση και η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά εσκεμμένη ενέργεια προκειμένου οι Έλληνες της Σμύρνης να οδηγηθούν μακριά από την προαιώνια εστία τους. 
Το χρονικό της πυρπόλησης της Σμύρνης όπως δε γράφτηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου