Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΘΕΑ" ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΛΩΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 29/11/2019 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, Θεσσαλονίκη, oι εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Μαρίνα Κλωνάρη (Εξόριστη Θεά Μαρίνα Κλωνάρη) σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της, με τίτλο "Εξόριστη Θεά" την Παρασκευή 29 Νεομβριου 2019!!!
Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσει η Άννα Πατέρα, (blogger της βιβλιοφιλικής σελίδας–ομάδας "ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!!") και η Evgnossia O’Hara (bookstagrammer και booktuber).


      1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
      Θυμάμαι να μας ενθαρρύνουν στο σχολείο να διαβάζουμε βιβλία από την εποχή που ήμουν στο δημοτικό ακόμη. Τότε μας πρότειναν να διαβάζουμε αγαπημένους έλληνες συγγραφείς όπως η Ζωρζ Σαρρή, η Άλκη Ζέη και η Πηνελόπη Δέλτα. Ήταν τα δικά τους βιβλία τα πρώτα μυθιστορήματα που διάβασα ως παιδί. Το πρώτο βιβλίο που επέλεξα να αγοράσω όμως ως έφηβη πλέον και κάνοντας τη δική μου μικρή έρευνα στην πρώτη μου εξόρμηση μόνη μου σε βιβλιοπωλείο ήταν Το Σπίτι των Πνευμάτων της Ιζαμπέλ Αλλιέντε. Φυσικά το λάτρεψα.

   2) Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
          Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία που με ταξιδεύουν σε κάποια άλλη χώρα και σε κάποια άλλη εποχή. Βιβλία των οποίων η υπόθεση περιλαμβάνει δράση και μυστήριο. Επίσης μου αρέσει η κατηγορία fantasy την οποία άλλωστε υπηρετώ και εγώ, όπως και τα αστυνομικά και η λογοτεχνία τρόμου. Δεν μου αρέσει η ερωτική λογοτεχνία, ούτε και ιστορίες που έχουν να κάνουν με βασανισμένες γυναίκες σε αδιέξοδους έρωτες και αποφεύγω τα δράματα γενικότερα.

     3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;Λόγω των ειδών της λογοτεχνίας που μου αρέσουν και που ανέφερα και προηγουμένως, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι προτιμώ συγγραφείς του εξωτερικού. Αγαπημένοι μου είναι ο Carlos Ruiz Zafon, η Anne Rice, ο Umberto Eco, ο Graham Masterton, ο Neil Gaiman, ο Bernard Cornwell και πολλοί άλλοι. Η δυσκολία στην ερώτηση είναι μάλλον ότι δεν θα μπορούσα να τους αναφέρω όλους. Υπάρχουν όμως στη λίστα με τα αδιάβαστα και Έλληνες συγγραφείς που μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον με αυτό το νέο που θέλουν να προσφέρουν στην ελληνική λογοτεχνία όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κέλλης.

    4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
     Όταν ήμουν έφηβη ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο μιας άλλης αγαπημένης μου συγγραφέας της Robin Hobb. Καθώς διάβαζα λοιπόν τη σειρά βιβλίων της «Ο οίκος των Φαρσίερ» θαύμασα την ικανότητά της και το μοναδικό ταλέντο της να φτιάχνει νέους φανταστικούς κόσμους και απίθανους χαρακτήρες. Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό σαν εμπειρία ήταν για μένα ότι ήταν αργότερα ο Χάρι Πότερ για τα νεότερα παιδιά. Ήθελα λοιπόν να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάχνω δικούς μου φανταστικούς κόσμους, ήταν μια πρόκληση για μένα και στρώθηκα στο γράψιμο.

      5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Εξόριστη θεά" και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;  
       Η ιδέα για τη συγγραφή της Εξόριστης Θεάς προέκυψε σε μία φάση της ζωής μου που διάβαζα πολύ σχετικά με τη μυθολογία των λαών και συγκεκριμένα σχετικά με τη μυθολογία των λαών της Μεσοποταμίας. Το μυαλό μου άρχισε να λειτουργεί συγκριτικά εντοπίζοντας ομοιότητες μεταξύ της δικής τους μυθολογίας και της δικής μας και έτσι προέκυψε η ιδέα. Ο τίτλος αφορά στο βασικό γυναικείο χαρακτήρα ο οποίος είναι μια Θεά που έφυγε κυνηγημένη από την πόλη της όταν ένας άλλος Θεός ήρθε και πήρε τη θέση της κι εκείνη φεύγοντας από εκεί αποφάσισε να κατακτήσει τη μία πόλη μετά την άλλη. Το εξώφυλλο μου το πρότειναν από τον εκδοτικό μαζί με δύο άλλα. Επέλεξα όμως το συγκεκριμένο γιατί ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το κείμενο. Η έκφραση της γυναίκας δείχνει τα συναισθήματα της Θεάς, την περηφάνια και τη φιλοδοξία της. Κατά τα άλλα, περιέχει επίσης πολλά στοιχεία από την ιστορία όπως το φίδι που είναι το σύμβολο της Θεάς και την αλυσίδα που παίζει ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Το εξώφυλλο σίγουρα είναι εντυπωσιακό και εύχομαι να τραβήξει την προσοχή των εν δυνάμει αναγνωστών. Από κει και πέρα απευθύνομαι κυρίως στους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας και στους λάτρεις των ιστοριών με στοιχεία μυθολογίας   ελληνικής και ας πούμε πιο ανατολίτικης μυθολογίας. Ο συνδυασμός φανταστικής λογοτεχνίας με τέτοιου είδους στοιχεία μυθολογίας είναι κάτι σπάνιο και πρωτότυπο. Πόσο μάλλον από Έλληνες συγγραφείς. Απευθύνομαι επίσης σε όσους αγαπούν την περιπέτεια και τη γρήγορη πλοκή σε ένα βιβλίο. Αλλά και σε όσους αναζητούν ένα μυθιστόρημα με διαφορετικά επίπεδα. Υπάρχει σαφώς η υπόθεση η οποία είναι μια περιπέτεια για την αναζήτηση αυτής της Εξόριστης Θεάς, αλλά υπάρχει και ένα άλλο επίπεδο το οποίο προσφέρει τροφή για σκέψη και επεξεργασία κάποιων ζητημάτων. Η βασική ιδέα πατάει στο εξής ερώτημα: Πώς αλλάζει στην αντίληψη των πιστών της μια θεότητα ανάλογα με την κοινωνία στην οποία ζουν αυτοί και ποια χαρακτηριστικά της αποδίδουν ανάλογα με τα γνωρίσματα και τη δομή της κοινωνίας στην οποία ζουν.


7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από το έργο σας και γιατί?
       Νομίζω ότι θα ξεχώριζα τον πρωταγωνιστή, τον πρίγκιπα Αρές ο οποίος ξεκινάει το ταξίδι του για να βρει την εν λόγω Θεά. Είναι ο κυρίαρχος χαρακτήρας στην ιστορία και είναι φυσικό να είναι αυτός με τον οποίο έπρεπε να δουλέψω περισσότερο. Δέθηκα πολύ μαζί του και τον ταλαιπώρησα ακόμη περισσότερο.

       8)Το τελευταίο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα , αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες?
      Δουλεύω εδώ και αρκετό καιρό ένα άλλο κείμενο το οποίο έχει φτάσει ήδη τις 370 ηλεκτρονικές σελίδες. Θα μπορούσα να είχα εκδώσει ήδη ένα πρώτο μέρος αυτού αλλά επειδή σέβομαι τον αναγνώστη, δε θα ήθελα να εκδοθεί κάτι πριν να είναι ολοκληρωμένο σαν ιστορία από τη δική μου μεριά. Δεν είναι σωστό να έχεις κάποιον που σε τιμάει με την προτίμησή του στη δουλειά σου στο περίμενε.

       9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
       Διαβάζω το «Η υπηρεσία κήπων και λιμνών» του Didier Decoin από τις εκδόσεις Στερέωμα. Μου αρέσει πολύ αλλά δυστυχώς λόγω αυξημένων υποχρεώσεων τον τελευταίο καιρό, μια το πιάνω και μια το αφήνω.

          10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία.Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά...
       Η φράση που με εκφράζει είναι τα λόγια του Αννίβα: «Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε». Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αποφασιστικοί, ευρηματικοί, να επεξεργαζόμαστε νέες ιδέες, να είμαστε ευέλικτοι, πρωτοπόροι και να καταβάλλουμε ενέργεια και σκέψη για πράγματα που μας ενδιαφέρουν και θέλουμε να πετύχουμε. Όσον αφορά στη μουσική δεν έχω ένα συγκεκριμένο αγαπημένο τραγούδι, αλλά ακούω κυρίως ξένη μουσική, αγγλόφωνη και ισπανόφωνη. Κάποιες από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι το «Interview with a vampire» βασισμένη στο βιβλίο της Anne Rice, η ρώσικη «The night watch» του Timur Bekmambetov και το «The last emperor» του Bernardo Bertolucci. Μου αρέσουν και οι ταινίες του Tim Burton.    




«Το νερό πηγάζει, κυλάει, ανεβαίνει, πλημμυρίζει, υποχωρεί και την τυλίγει, της δίνει δύναμη, την κάνει Θεά, λατρευτή και μισητή, ζωοδόχο και τιμωρό. Το νερό βρίσκεται παντού, όπως κι εκείνη που κυλάει μαζί του. Προσαρμόζεται σε κάθε πέρασμα, ταξιδεύει μακριά, αλλάζει μορφή αλλά εξακολουθεί να υπάρχει… Και το όνομα αυτής;»

Όταν ο νεότερος πρίγκιπας Αρές, παρακινούμενος από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του, προκαλεί τον μεγαλύτερο αδερφό του για το θρόνο της Ιμούρ, εκείνος, προκειμένου να του τον παραχωρήσει, του αναθέτει ως αποστολή να βρει και να φέρει πίσω στην πόλη τους την ημίθεη Ιέρεια που ζούσε στον Αρχαίο Ναό της Ιμούρ πριν από πεντακόσια χρόνια.

Έτσι, κυνηγημένος από τους εχθρούς του, ξεκινάει την αναζήτηση της μυστηριώδους αυτής γυναίκας, ακολουθώντας βήμα προς βήμα το ταξίδι μιας εξόριστης Θεάς, ψάχνοντας τα ίχνη της, ερευνώντας παλιότερες δοξασίες, ξεχασμένες ή και αλλαγμένες στο πέρασμα των χρόνων. Στην αναζήτησή του αυτή θα περιπλανηθεί σε διαφορετικές πόλεις στον επάνω αλλά και στον κάτω κόσμο, όπου θα ξυπνήσει τρομερά μυθικά τέρατα και θα τα βάλει με πεισματάρηδες Θεούς.

«Πώς είναι δυνατό να βρεις μια Θεά στην οποία δεν πιστεύεις;»



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρίνα Κλωνάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων την οδήγησε στις δικές της συγγραφικές απόπειρες στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, με πηγή έμπνευσης κυρίως τη μυθολογία των λαών. Το 2006 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο. Ακολουθεί η δημοσίευση μικρότερων ιστοριών σε ισπανόφωνη εφημερίδα. Η «Εξόριστη Θεά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου