Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑ'Ι'ΡΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ ΕΡΩΤΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


 
 ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑ'Ι'ΡΗ 

για το "ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ ΕΡΩΤΑ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.






Κάνω συλλογή από ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων. Τις κρύβω προσεκτικά στα κουτάκια του νου και της καρδιάς μου. Εύθραυστες είναι, ευάλωτες. Τις προσέχω σαν τα μάτια μου, τις νανουρίζω στην αγκαλιά μου κι έπειτα τις ζωντανεύω.

Αντικρίζω τους ήρωές μου με ένα καθάριο βλέμμα. Τους ακούω. Με προσοχή. Τους νιώθω. Χρωματίζω τις εμπειρίες τους, παλεύω να αναδείξω την πολυπλοκότητα κάθε απόφασής τους.

Μια ματιά στη ζωή των άλλων είναι η γραφή μου. Γράφω και σκέφτομαι τι θα είχε γίνει αν βρισκόμουν εγώ στη θέση τους.

Το "Δυο νύχτες έρωτα" είναι η ιστορία μιας οικογένειας που γνωρίζω. Δεν έχει σημασία ποια είναι.

Στα χνάρια της βάδισα σε αυτό το μυθιστόρημα. Ξεκίνησα να γράφω από χρόνια πολέμου, χρόνια δύσκολα για την πατρίδα μας, έφτασα ως το σήμερα. Πρόκληση ήταν για μένα να αφηγηθώ τη ζωή και τις περιπέτειες κάθε μέλους της οικογένειας. Άλλους τους αντίκρισα από κοντά κι άλλους λίγο πιο μακριά.

Το "Δυο νύχτες έρωτα" κρύβει μέσα του όλα όσα βίωσαν, φέρνει στην επιφάνεια όμορφες και δύσκολες εποχές, πλημμυρίζει τις σελίδες συναισθήματα. Ταξιδεύει στις εμπειρίες τους, στην ορφάνια, στον πόνο, στην μοναξιά, αλλά και στις χαρές, τα γέλια και τα κλάματα τους, στα μονοπάτια του έρωτα, στο μεγαλείο της αγάπης. Παλεύει να ακούσει τις ανάσες της ψυχής τους ανάμεσα στις σκέψεις , στα λόγια, στις πράξεις τους.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει στο Κιλκίς στα χρόνια του πολέμου. Προχωράει στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 60, ώσπου συναντιέται με την εποχή που ζούμε.

Είναι όμως το Σκρα κι η Γαλάζια Λίμνη που φέρνουν στην επιφάνεια όλες τις πτυχές της προσωπικότητας κάθε μέλους τους. Είναι η Χίος κι η Θάσος. Κι ύστερα η Χαλκιδική. Υπέκυψα μεμιάς στη γοητεία αυτής της «μικρής χώρας των θαυμάτων», τελειωμό δεν έχουν τα παραδεισένια της μέρη, οι εξωτικές της παραλίες. Γιόρτασα το κατάλευκο λευκό που λαμπυρίζει, σε ένα νησί ευλογημένο, πρόσχαρο, καλόκαρδο, σαγηνευτικό: την Πάρο.

Στάθηκα στην Οξφόρδη, στη Ρώμη, στο Κολόρνο, στην Πάρμα, αποτύπωσα με φωτογραφικά κλικ την Ινδία, την Υεμένη, τη Σιέρα Λεόνε. Ο κόσμος είναι τεράστιος, γεμάτος από εκπλήξεις όμορφες κι άσχημες και μας έχει τόση ανάγκη.

Σε αυτό το μυθιστόρημα σελίδα τη σελίδα υφαίνεται ο ιστός που οδηγεί σε δυο νύχτες έρωτα.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές μας, σημαντικές ή ασήμαντες. Επιλέγουμε την ευτυχία ή τη δυστυχία μας. Αγαπάμε άραγε ειλικρινά τον εαυτό μας, ώστε να αποφασίσουμε σωστά, να του προσφέρουμε όλα όσα έχει ανάγκη;

Και στις προσωπικές μας σχέσεις; Πρέπει να διαλέξουμε με βάση τη λογική ή την καρδιά μας; Τι θα συμβεί αν θα βρεθούμε σε δίλημμα; Η αγάπη εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις, δεν εξαναγκάζεται, δεν ορίζεται.

Επιμένει, ονειρεύεται, παρασέρνει.

Προτιμούμε άραγε αυτόν που θα καθορίσει την προσωπική μας ιστορία ή διστάζουμε; Πανίσχυροι οι φόβοι μας, παθιασμένες οι επιθυμίες μας, άπειρα τα αντικρουόμενα συναισθήματά μας.

Τι κάνει τη ζωή μας πολύτιμη; Γιατί δεν αφουγκραζόμαστε τα θέλω της ψυχής  μας; Μήπως τελικά αυτό που έχει σημασία είναι τα μικρά, καθημερινά πράγματα; Εκείνος ο αέρας ο πλημμυρισμένος από τη μυρωδιά των λουλουδιών που μας ξετρελαίνει; Οι ηλιαχτίδες που χαϊδεύουν τρυφερά την πλάτη μας; Μια γουλιά από το αγαπημένο μας κρασί; Η λαχτάρα στα μάτια ενός ανθρώπου ερωτευμένου μαζί μας;

Παράξενο δεν είναι; Σαστίζουμε όταν ακούμε ένα γέλιο τρανταχτό. Αντίθετα ένα γοερό κλάμα δε μας παραξενεύει. Κουνάμε το κεφάλι μας σαν να νοιαζόμαστε περισσότερο για τη δυστυχία του συνανθρώπου μας. Γιατί έχουμε ταυτίσει τη ζωή μας περισσότερο με τη λύπη, παρά με τη χαρά; Γιατί χτίζουμε τις πολύτιμες στιγμές μας πάνω στη γη επενδύοντας στον αρνητισμό;

Μοιάζει άραγε με το φεγγάρι ο άνθρωπος; Έχει μια ορατή, φωτεινή πλευρά και μια σκοτεινή, αθέατη, που δεν μπορεί κανένας να δει; Μήπως το αληθινό του πρόσωπο δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος; 

Η ανατομία της κοινωνίας, η ανατομία του ανθρώπου δεν αλλάζει ανά τους αιώνες. Οι ήρωες του βιβλίου αντιμετωπίζουν τις καλύτερες και τις χειρότερες μέρες τους.

Ταξιδεύουν στα λόγια του Σεφέρη, όπως όλοι μας. Γιατί η ζωή μας είναι καμωμένη από καιρούς. Καιρός να σπείρουμε, καιρός να θερίσουμε, καιρός της θλίψης, καιρός της χαράς, καιρός της αγάπης, καιρός της μοναξιάς.

Μας πλημμυρίζουν ελπίδα τα λόγια του σπουδαίου ποιητή, παλεύουμε να αντέξουμε και τη χαμηλότερη στιγμή, σίγουροι πως ανήκει σε έναν από τους καιρούς της ζωής μας…

Το "Δυο νύχτες έρωτα" βουτάει και στην ιστορία μιας σπάνιας φιλίας.

Η μοίρα ένωσε με έναν άρρηκτο δεσμό τον Λουκά και τον Αλέξη, τους δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου. Γεννήθηκαν την ίδια μέρα, μεγάλωσαν στο ίδιο χωριό, έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.

Ώσπου έμαθαν ένα συγκλονιστικό μυστικό, ώσπου αγάπησαν παθιασμένα την ίδια γυναίκα: Τη Μαρίνα.

 

Ευχαριστώ όλους εσάς, τους φίλους αναγνώστες μου.

Ευχαριστώ που είσαστε το μελάνι της γραφής μου. 

Εύχομαι να βουτήξετε κι εσείς σε «Δυο νύχτες έρωτα». Εύχομαι να σας προτρέψουν να ακούτε πάντοτε όσα φωνάζει η καρδιά σας. Χρειάζεται τόλμη να την καθαρίζετε απ’ τα αγκάθια.

Εύχομαι ακόμα οι δυο νύχτες έρωτα στη δική σας ζωή, να σας οδηγούν στον δρόμο της σωστής επιλογής, να απολαμβάνετε κάθε μέρα το θαύμα...

Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη

 

 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα  ΕΔΩ

Ήμουν ερωτευμένη με δύο άντρες. Τους ήθελα και τους δύο. Ο Αλέξης ξύπνησε μέσα μου το πάθος. Άγρια θύελλα ήταν, με συγκλόνιζε, με έσπρωχνε να νιώσω το καθετί με όλο μου το είναι. Ο Λουκάς ήταν το λιμάνι που λαχταρούσα, η γαλήνη, η στοργή. Μούλιαζα στην αγάπη κοντά του. Έζησα δυο νύχτες έρωτα. Με τους δύο άντρες της ζωής μου. Ήταν ανάγκη να διαλέξω ανάμεσά τους. Και γρήγορα μάλιστα. Τι έπρεπε να κάνω;

Η ιστορία μιας οικογένειας από την εποχή του πολέμου ως σήμερα. Η ιστορία μιας σπάνιας φιλίας που άντεξε στον χρόνο.

Γιατί η αγάπη δεν εξαναγκάζεται, δεν ορίζεται.
Επιμένει, ονειρεύεται, παρασέρνει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των φερώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 20 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 200 παιδικά, ενώ τα βιβλία της, που έχουν κυκλοφορήσει τόσο από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ όσο και από άλλους εκδοτικούς οίκους, ξεπερνούν τα 1.300.000 αντίτυπα. Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Λογοτεχνίας 2015 (Όμιλος Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον») για την απήχηση του συγγραφικού της έργου και τη διαδραστική σχέση της με τους αναγνώστες της. Έχει κερδίσει δύο βραβεία PUBLIC για τα μυθιστορήματά της: ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Βραβείο Κοινού 2015) και ΑΛΜΥΡΑ – Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΛΛΙΩΣ (Βραβείο Μυθιστορήματος Βιβλιοπωλείων PUBLIC 2023). Τα βιβλία της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ και ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου