Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ;" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ 

για το "ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ;"

από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.








Όταν οι εκδόσεις Μίνωας μου ανακοίνωσαν την απόφασή τους να επανεκδώσουν το μυθιστόρημά μου «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;», η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Η χαρά αυτή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ένας συγγραφέας βλέπει τα βιβλία του σαν παιδιά του και επομένως χαίρεται με ό,τι καλό τους συμβαίνει, αλλά κυρίως στον ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό που έχω με το συγκεκριμένο βιβλίο. Η ιδέα για την «Ιφιγένεια» γεννήθηκε μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου πριν από πολλά χρόνια. Βρισκόμουν εκεί μαζί με τρεις-τέσσερις γυναίκες και περίμενα να έρθει η σειρά μου για τη θεραπεία μου, καθώς την εποχή εκείνη αντιμετώπιζα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συζητούσαμε, λοιπόν, με τις άλλες γυναίκες, μιλούσαμε για τους φόβους μας, για την αγωνία μας, για τις ελπίδες μας. Κάποια στιγμή, μια από τις γυναίκες είπε: «Θα κάνω τα πάντα για να γίνω καλά». Αυτή η κουβέντα (τόσο λογική και φυσιολογική για την περίσταση) καρφώθηκε στο μυαλό μου και απέκτησε άλλη διάσταση. Αλήθεια, πού  θα μπορούσε να φτάσει κανείς, προκειμένου να σώσει τη ζωή του; Πόσες εκπτώσεις στην ηθική του θα ήταν διατεθειμένος να κάνει, πόσα όρια θα παραβίαζε, πάνω σε πόσους ανθρώπους θα πατούσε για να γλιτώσει ο ίδιος; Όσον καιρό κράτησε η περιπέτειά μου, δούλευα την ιστορία του βιβλίου στο μυαλό μου. Ήταν κι αυτός ένας τρόπος για να δραπετεύει ο νους μου από την προσωπική μου δυσκολία, να προσπαθεί να μετουσιώσει σε κάτι δημιουργικό το άγχος και τη στενοχώρια. Και, πιστέψτε με, με βοήθησε πολύ!

          Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η συγγραφή του «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;». Η Κλαίρη, μια νεαρή γυναίκα που ζει μόνιμα στο εξωτερικό και κουβαλά μια τραγική προσωπική ιστορία, επιστρέφει στην Ελλάδα όταν ο αδελφός της, Κωστής, δολοφονείται. Ο Κωστής πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθειά του να σταματήσει το έργο μιας ομάδας επιστημών που, προκειμένου να ανακαλύψουν θεραπεία για τον καρκίνο, χρησιμοποιούν ανθρώπους ως πειραματόζωα. Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν γνωρίζουν ότι παίρνουν μέρος σε ένα πείραμα, είναι άστεγοι, «περιθωριακοί» (όπως με ευκολία τους αποκαλούμε όλοι) και πιστεύοντας ότι βρίσκουν καταφύγιο και παρηγοριά στο ίδρυμα  «Άγιος Σώστης» θυσιάζονται, ως άλλη «Ιφιγένεια», στον βωμό του κέρδους. Κανείς δεν τους αναζητά, κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, εκτός από τον Κωστή, που το πληρώνει με την ίδια του τη ζωή. Με τη βοήθεια του Φίλιππου, φίλου του Κωστή, η Κλαίρη θα αναζητήσει τους δολοφόνους του αδελφού της και θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με ένα αδίστακτο κύκλωμα αλλά και με το ίδιο της το παρελθόν.

          Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του βιβλίου. Στις σελίδες του κρύβονται αγωνία, μυστήριο, συγκίνηση, ανθρωπιά. Οι ήρωες κουβαλούν μυστικά και πάθη που κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις τους, άλλοι βρίσκουν ξανά τη χαμένη τους ανθρωπιά και άλλοι την υποτάσσουν στο συμφέρον και στο ένστικτο της επιβίωσης, άλλοι θυσιάζονται χωρίς δεύτερη σκέψη και άλλοι θυσιάζουν δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό. Όλοι, όμως, πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους και ανακαλύπτουν πως η αλήθεια, όσο πικρή αν είναι, στο τέλος πάντα λυτρώνει. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά και η Κλαίρη: «Το φως είναι πάντα πολύ δυνατό∙ μπορεί να νικήσει και το πιο πυκνό σκοτάδι».

          Από την πρώτη έκδοση του βιβλίου έχουν περάσει αρκετά χρόνια, μέσα στα οποία ωρίμασα τόσο εγώ όσο (θέλω να πιστεύω) και η γραφή μου. Με πιο ώριμη γραφή και ματιά, λοιπόν, με την εξαιρετική επιμέλεια της Χριστίνας Τούτουνα, το συγκλονιστικό εξώφυλλο του Ιάκωβου Ψαρίδη, και -ασφαλώς- με τη φροντίδα και την εγγύηση των εκδόσεων Μίνωας, η «Ιφιγένειά» μου ξεκινά το νέο της ταξίδι. Αν θέλετε να μάθετε «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια», δεν έχετε παρά να γίνετε συνεπιβάτες στο ταξίδι αυτό…

 

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα… Ένα ερώτημα που θα στοιχειώσει τη φαινομενικά ήρεμη ζωή της Κλαίρης και θα στοιχίσει τη ζωή του αδελφού της, του νεαρού Κωστή Αυγέρη…
«Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;»

Η Κλαίρη επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένη να ανακαλύψει τον δολοφόνο του Κωστή, έρχεται όμως αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο κύκλωμα που, στο όνομα της επιστήμης, σκορπίζει τον θάνατο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Με σύμμαχο τον ιατροδικαστή Φίλιππο Ηλιάδη, ρίχνεται με πάθος στο κυνήγι του αόρατου εχθρού που ξέρει καλά να κρύβεται πίσω από το προσωπείο της φιλανθρωπίας και της προσφοράς.

Το παρελθόν απλώνει τη σκιά του στο παρόν, οδυνηρές μνήμες ξυπνούν πάλι και όλες οι ισορροπίες της ανατρέπονται. Γύρω της στήνεται ένας χορός θανάτου, μέσα στον οποίο δεν μπορεί πλέον να διακρίνει τους αθώους από τους ένοχους…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής Διομήδη Φωτιάδη και του τμήματος Δημοσιογραφίας του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1. Εργάστηκε ως ηθοποιός, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ως ασκούμενη δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ως φιλόλογος σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων και με μεταγλωττίσεις ξένων τηλεοπτικών σειρών. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ. (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) και μιλάει Αγγλικά. Το διήγημά της με τίτλο Το τελευταίο ταξίδι απέσπασε έπαινο στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Όταν μιλούν τα φεγγάρια, Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά, Μην κοιτάξεις πίσω, Σπασμένος καθρέφτης και Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, ενώ από τις εκδόσεις Μίνωας τα μυθιστορήματα Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης, Αθώοι Ένοχοι, Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά (επανέκδοση), Το χέρι του Θεού και Ο θησαυρός της Σμύρνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου