Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

ΕΥΗ ΠΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ "Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

ΕΥΗ ΠΑΤΣΕΛΗ
για το "Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ"
από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

  











 Η ιστορία του βιβλίου αφορά τη ζωή της Ραφαέλας αλλά και της οικογένειάς της που βίωσαν τη σφαγή στο Αϊβαλί το 1922 και τον βίαιο εκριζωμό από τα πάτρια εδάφη. Ο σταυρικός τους δρόμος, θα σκορπίσει τον καθένα από αυτούς σε άλλες πατρίδες. Η ζωή κάθε ανθρώπου ορίζεται από τις επιλογές που έχει κάνει και από τις διαδρομές που κλήθηκε ν’ ακολουθήσει. Στη ζωή της δικής μου ηρωίδας, οι επιλογές δεν ήταν πάντοτε δικές της αλλά αναγκαστικές εκ των πραγμάτων κι οι δρόμοι της έκρυβαν επώδυνες εξελίξεις και τραγικές απώλειες. Ένα κουβάρι χαρακτήρων, τόπων κι αναπόδραστων γεγονότων μπλέκεται, παρακολουθώντας μέσα από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας τη ζωή της ηρωίδας, που ψάχνει να βρει την ταυτότητά της, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να καταφέρει να φτάσει στην ολοκλήρωση μέσα από τη δυσκολότερη άσκηση της ζωής που είναι η συγχώρεση. Ο κύριος ιστός του βιβλίου δηλαδή τα ιστορικά γεγονότα και κάποια από τα πρόσωπα έχουν πραγματική υπόσταση και βασίζονται στις αφηγήσεις φιλικού μου προσώπου. Για να υπάρχει όμως αλληλουχία και ροή στο κείμενο, προστέθηκαν κάποιες μυθοπλαστικές πινελιές. Ο διωγμός από τη Μικρά Ασία, η γέννηση στη Λέσβο, τα ιδρυματικά χρόνια στο ορφανοτροφείο του Πειραιά, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η Αθήνα, το Κάϊρο. Κάθε τόπος, κάθε εμπειρία κι ένας σταθμός μοιραίος που επιφυλάσσει θύελλες και σπαραγμό. Στο βιβλίο περιγράφεται ένας ολόκληρος κύκλος ζωής που στροβιλίζει μέσα του τη γέννηση και τον θάνατο, την οικογένεια και την ορφάνια, τον πόλεμο και την ειρήνη, την ένωση και τη διάλυση, την αγάπη και τον χωρισμό. Πρόκειται για την εξέλιξη της ζωής μέσω του κυκλικού χρόνου που ξεκινάει από τη λήθη και καταλήγει στη γνώση και στη σοφία. Ο κύκλος είναι το σύμβολο της ολότητας. Αντιπροσωπεύει τον γύρο της ύπαρξης, την ασταμάτητη αλλαγή και την τελειοποίηση. Η ηρωίδα του βιβλίου μου μέσα από τη λήθη αρχικά, τις ψυχολογικές διαδρομές και τη συγχώρεση, θα καταλήξει στην αποδοχή του εαυτού της. Αυτό θα την οδηγήσει στο κλείσιμο του δικού της κύκλου ζωής.    Η φόρτισή μου ήταν πολύ μεγάλη τις στιγμές της εξομολόγησης του φιλικού μου προσώπου. Η συγκίνησή μου ήταν εντονότερη τις ώρες της συγγραφής, όταν τα λόγια της εκμυστήρευσης προσπάθησαν ν’ αποτυπωθούν στο χαρτί. Λύτρωση τελικά αισθάνθηκα όταν το βιβλίο πήρε σάρκα και οστά, τυπώθηκε και κυκλοφόρησε. Νομίζω ότι είναι μία ιστορία που θ’ αγγίξει τον αναγνώστη και θα τον κάνει να βιώσει δυνατά συναισθήματα.
  
Θα ήθελα να κλείσω μ’ ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου:

Γυναίκα εσύ,
Σε είδα πάνω στο τρένο, την ώρα που κίνησες γι’ άγνωστα μέρη, με την αποσκευή σου γεμάτη νοσταλγία και πόνο. Εσύ που έγειρες στην κουκέτα, αγκαλιά με τη θλίψη, εκείνη που γεννιέται μετά από ώρες μοναξιάς. Με τα φαντάσματα της ζωής σου να τρέχουν πίσω από το στερνό βαγόνι, να γαντζωθούν απελπισμένοι λαθρεπιβάτες της νέας πορείας σου. Δεν ξέρω αν θέλω να ξανανταμώσω πια αυτά τα μάτια, τα γεμάτα απ’ το νέο ταξίδι που κίνησες να πας...

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Από τη μήτρα της μάνας έως το κατώφλι του θανάτου, ο άνθρωπος ορίζει την οντότητά του και πλέκει τη ζωή του πάνω στο τελάρο όπου είναι υφασμένες οι ζωές και των άλλων ανθρώπων. Ένα κουβάρι χαρακτήρων, τόπων και αναπόδραστων γεγονότων μπλέκεται, παρακολουθώντας μέσα απ’ τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας τη ζωή της Ραφαέλας που ψάχνει την ταυτότητά της και προσπαθεί μέσα από δύσβατα μονοπάτια να φτάσει στη λύτρωση. Ο διωγμός της οικογένειας απ’ το Αϊβαλί το ’22, η γέννησή της στη Λέσβο, τα παιδικά χρόνια στον Πειραιά. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος. Κάθε πόλη, κάθε εμπειρία κι ένας σταθμός μοιραίος που επιφυλάσσει θύελλες και σπαραγμό. Ένας κύκλος ζωής που στροβιλίζει μέσα του τη γέννηση και τον θάνατο, την οικογένεια και την ορφάνια, τον πόλεμο και την ειρήνη, την ένωση και τη διάλυση, την αγάπη και τον χωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου