Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ
για το "ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ"
από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.















Με γοήτευε πάντα η ονειρική Σμύρνη του άλλοτε, η ζωντάνια της, ο ερωτισμός της, η λάμψη, η καλοζωία της, όπως τη γνωρίσαμε μέσα από αγαπημένα μυθιστορήματα και μαρτυρίες των ανθρώπων της. Οι ήρωές μου είναι ήρωες-σύμβολα του ανθρώπινου πάθους μέσα στη δίνη της Ιστορίας. Για ένα τανγκό στη Σμύρνη περνούν μέσα από τις συμπληγάδες της μοίρας αλλά και της Ιστορίας. Είναι το ακριβό όνειρο της Λευκιώς που της δίνει δύναμη και αντοχή όταν όλα γύρω της και μέσα της σκοτεινιάζουν τρομακτικά. Είναι η λύτρωση του Αναστάση ένα βράδυ αποκριάς στη Σμύρνη. Αλλά είναι και η στιγμή που ο άτεγκτος Βίκτωρας ομολογεί το βασανιστικό του πάθος. Το πεπρωμένο των τριών αυτών βασικών ηρώων τους οδηγεί στη λαμπερή Σμύρνη την ώρα που το όραμα της Μεγάλης Ιδέας βρίσκεται στο απόγειό του.   
Όμως, για τη Μικρασία κρατούσα πάντα στην καρδιά μου ένα μεγάλο “γιατί”. Γιατί κατέληξε στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία του ελληνισμού η υπόσχεση της λύτρωσής της; Πώς φτάσαμε ως εκεί; Ερευνώντας τα ιστορικά ντοκουμέντα, διαπιστώνω το μέγεθος της τραγωδίας, την ηθική κατάπτωση του πολιτικού κόσμου της εποχής που συμπαρέσυρε στον όλεθρο  τη Μικρασία κι άφησε ανεπούλωτες πληγές στις γενιές έκτοτε. Οι ήρωές μου είναι αναπόδραστα  δεμένοι στο άρμα της Ιστορίας. Η Λευκιώ είναι το πρόσωπο της Μικρασίας, προσφυγοπούλα - θύμα των πρώτων διωγμών που μεθόδευσαν οι Νεότουρκοι καθοδηγούμενοι από τους Γερμανούς επιτελάρχες. Πασχίζει να στεριώσει στη νέα της πατρίδα, κάπου στα μέρη του Αχελώου, παλεύει για τη ζωή και την αγάπη, βιώνει μέσα από την προσωπική της περιπέτεια την περιπέτεια ενός ολόκληρου έθνους. Ο λοχαγός Βίκτωρας Δουμάνης βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Μαζί του, ο αναγνώστης ζει συγκλονιστικές μέρες δόξας, ηρωισμού και προδοσίας στην άνυδρη Αλμυρή έρημο, στις όχθες του Σαγγάριου, στην κόλαση του Αληβεράν, στη θλιβερή οπισθοχώρηση. Δίπλα του, ο νεαρός Αναστάσης, σωτήρας του και μισητός αντίζηλος στην καρδιά της Λευκιώς. Τρεις ήρωες που παλεύουν λυσσαλέα για τη ζωή και την αγάπη.
Εύχομαι ο αναγνώστης να ζήσει την ίδια συγκλονιστική εμπειρία που έζησα κι εγώ γράφοντας αυτό το βιβλίο.    


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Ένας μεγάλος έρωτας στην αγκαλιά της Ιστορίας

Ανήμερα του Ευαγγελισμού του 1917, ο παπα-Κυριάκος ψάλλει το ανάθεμα «στον προδότη Βενιζέλο», ενώ η νεαρή Λευκιώ, προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη μετά τους πρώτους διωγμούς στη Μικρασία, ακούει να ψιθυρίζουν ένα συνταρακτικό νέο: η μάνα του καλού της, η τρομερή Καλογρίβαινα, έπεσε του θανατά από τη φονική επιδημία που θέριζε την περιοχή. Η Καλογρίβαινα, με λυσσαλέα έχθρα για τις «παστροσμυρνιές» που εγκαταστάθηκαν κατατρεγμένες στα μέρη τους, ήταν το αξεπέραστο εμπόδιο στον έρωτα των δύο παιδιών. Και τώρα έβγαινε από τη μέση.
Όμως, την κρίσιμη στιγμή το κακό συμμαχεί με τη μοίρα και το γαϊτανάκι των δραματικών εξελίξεων φέρνει τη Λευκιώ αντιμέτωπη με το φάσμα της κρεμάλας. Πάνω στην αγωνία της να σωθεί, η Λευκιώ θα συρθεί σε άλλους τόπους, στο σκοτάδι και στην ατίμωση, ενώ η βοή του πολέμου πλησιάζει.

Ονειρική Σμύρνη, μεγαλοαστική Αθήνα, δημοτικιστές, καθαρευουσιάνοι, σοσιαλιστές, Μικρασιατική εκστρατεία, οι κομβικοί σταθμοί του πεπρωμένου της. Και το όνειρο για ένα τανγκό με τον αγαπημένο της στο Και της Σμύρνης, ο φωτεινός της φάρος μέσα στη θύελλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου