Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Φλόγα και Άνεμος:Το νέο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου που με κέρδισε ακόμα από το εξώφυλλο -οπισθόφυλλο, όταν διάβασα πως ο συγγραφέας φέρνει στο φως  μέσω ανέκδοτων επιστολών,αρχειακού υλικού(που παραθέτει στο τέλος του βιβλίου) και μαρτυρίες, τη ζωή της θρυλικής ηθοποιού Κυβέλης,της Κυβέλης Ανδριανού που έμεινε στην ιστορία μόνο με το μικρό της όνομα και τη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, το Γέρο της Δημοκρατίας, πατέρα του Ανδρέα.
Με γοητεύει να διαβάζω για πρόσωπα που έγραψαν ιστορία και έχοντας στο μυαλό τα δύο τελευταία μυθιστορήματα του συγγραφέα και κυρίως το Ιστορία χωρίς όνομα-Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα,και τον τρόπο που το απέδωσε-χειρίστηκε ήταν μονόδρομος να το αποκτήσω και να το διαβάσω αμέσως!!!

Ο συγγραφέας επιλέγοντας ως επίκεντρο τις 4 μέρες από το  θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου ως την κηδεία του,και  χρησιμοποιώντας εκτός από το θρυλικό αυτό ζευγάρι πρόσωπα ανώνυμα και επώνυμα ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής  τους,της γνωριμίας τους,της σχέσης τους και με την κινηματογραφική γραφή του  μας χαρίζει την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής.
Με ταξίδεψε μαγικά στην Ελλάδα από το 1920 ως το 1968 έμαθα ιστορικά στοιχεία που αγνοούσα,παρακολούθησα την παράσταση Ντον Ζουάν με τον μοναδικό Δημήτρη Χορν,βρέθηκα σε μια σκοτεινή αίθουσα μαζί με τον Γαβρά,τον Βασιλικό,τον Ιβ Μοντάν όπου ετοίμαζαν την ταινία Ζ,συνάντησα τη Μελίνα και τον Τζούλι στο λόμπι του Σαβόι και ταυτόχρονα βρέθηκα στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών των συνταγματαρχών, έμαθα για την επιχείρηση Μαύρο Στάχυ, αψήφησα  τις απαγορεύσεις τις δικτατορίας και ήμουν στην κηδεία του Γέρου της Δημοκρατίας μαζί με χιλιάδες κόσμου(διάσημους και μη)και φώναξα Αθάνατος!!!!

 "Γνώρισα" τον Φώντα(υπασπιστή του Παττακού ),τον κ.Μιχάλη και την κ.Φωτεινή,τον ηθοποιό Αλέξανδρο Κροντηρά,την παντρεμένη και εγκυμονούσα Όλγα που όλοι με κάποιο τρόπο συνδέονταν με την Κυβέλη καθώς και την δισέγγονη της Βαλεντίνη και μέσω όλων αυτών γνώρισα καλύτερα την ίδια!!!

Ο συγγραφέας έχτισε με προσοχή τον κάθε ήρωα του, πραγματικό ή μυθιστορηματικό,και με κατέστησε μάρτυρα γεγονότων που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της πατρίδας μας και ταυτόχρονα μάρτυρα ενός μεγάλου έρωτα,μιας μεγάλης αγάπης!!Χρησιμοποιώντας,όπως προσωπικά πιστεύω, την σωστή αναλογία ανάμεσα στο ιστορικό, κοινωνικό και αισθηματικό κομμάτι στο μυθιστόρημα του, με κράτησε δέσμια από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Πολλές οι φράσεις-αποσπάσματα που σημείωσα!!! (το συνηθίζω σε κάθε βιβλίο που διαβάζω ),
θα παραθέσω-χρησιμοποιήσω μόνο το παρακάτω:

"Γιαγιά θέλω να σας κάνω μία ερώτηση..."
"Σε ακούω".
"Πως πρέπει να αποφασίζουμε τελικά;Με την καρδιά ή με το μυαλό;"
Η Κυβέλη μένει σιωπηλή.
"Αχ Βαλεντίνη..."λέει."Νομίζω ότι εσύ ειδικά γνωρίζεις ποια είναι η απάντηση".(σελ.420)

και χωρίς να αναλύσω πως εγώ έκρινα τις σκέψεις,συναισθήματα,πράξεις των ηρώων αυτού του μυθιστορήματος (άλλοτε βασίστηκα στη λογική και άλλοτε στο συναίσθημα) θα σας προτρέψω να το διαβάσετε  μια και πιστεύω θα μιλήσει και στα δύο,και την καρδιά και το μυαλό σας!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μπορεί μια γυναίκα που είχε όλο τον κόσμο απλωμένο στα πόδια της να γίνει έρμαιο του ανέμου που έφερε ένας και μόνο άντρας στην καρδιά της;
Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.
Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας... Άραγε μπορείς να διεκδικήσεις ένα θαύμα όταν όλα τα σημάδια είναι εναντίον σου;
Το ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου