Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
για το "ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΞΈΝΩΝ"
από τις εκδόσεις BELL.












Η έμπνευση για να γραφεί το μυθιστόρημα «Στην πόλη των ξένων» ήρθε μέσα από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παρακολουθούσα πριν από πέντε χρόνια με διδάσκουσα τη Σώτη Τριανταφύλλου. Στο πλαίσιο μιας άσκησης, έπρεπε να συντάξουμε το σχεδιάγραμμα ενός μυθιστορήματος όπου μία πόλη παίζει βασικό ρόλο. Επειδή δυσκολευόμουν, ζήτησα διευκρινίσεις και η Σώτη μου απάντησε ότι θα μπορούσε να είναι μία φανταστική πόλη. Τότε γεννήθηκε στο μυαλό μου μία πόλη-φυλακή περιφραγμένη και φυλασσόμενη, μία πόλη όπου περιορίζονται προσωρινά οι μετανάστες που επιθυμούν να μπουν στην Ευρώπη. Από εκεί κι έπειτα άρχισα να σκέφτομαι τους βασικούς χαρακτήρες και τη δράση τους μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτής της περίεργης πόλης, που ήθελα να παίζει ένα ρόλο άδηλο αλλά σημαντικό, σχεδόν μεταφυσικό.
Από τη στιγμή που έγραψα το σχεδιάγραμμα, η ιστορία δεν έφευγε από το μυαλό μου. Σκεφτόμουν συνεχώς σκηνές κι επεισόδια, διαδρομές της πλοκής, επιλογές της δράσης, συγκρούσεις, διαλόγους κλπ. Ήταν φανερό ότι το μυθιστόρημα ζητούσε επίμονα να γεννηθεί. Καθώς όμως ήταν η πρώτη φορά που οι συγγραφικές μου ανησυχίες έβρισκαν διέξοδο σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και ολοκληρωμένο από τα λίγα διηγήματα που είχα γράψει ως τότε, η πορεία ήταν πολύ διστακτική, σαν να περπατούσα στο σκοτάδι ψηλαφώντας τον τοίχο. Οι αμφιβολίες για την αξία του γραπτού μου όπως και τα ερωτήματα αν αφορά κάποιον κι αν θα βρει το δρόμο του προς το κοινό ήταν βασανιστικά, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που σκέφτηκα να σβήσω τα πάντα και να τα παρατήσω. Γι’ αυτό ακριβώς το γράψιμο κράτησε αρκετά: η πρώτη μορφή γράφτηκε από τον Ιανουάριο του 2015 ως τον Ιούλιο του 2016 και οι αναθεωρήσεις και διορθώσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2017.  Τουλάχιστον τελειώνοντας ένιωσα ότι πέτυχα αυτό που συμβουλεύουν στους νέους συγγραφείς: «Προσπάθησε να γράψεις κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις».

Στην ερώτηση «τελικά τι μυθιστόρημα είναι το “Στην πόλη των ξένων”;» νομίζω ότι αρκούν ως απάντηση αυτά που σημειώνονται στο οπισθόφυλλο. Το μόνο που θα προσέθετα, σαν μικρή βοήθεια στον αναγνώστη που θα θελήσει να εμβαθύνει λίγο στην ιστορία, είναι ότι προσπάθησα να παίξω με τις έννοιες του ξένου και του οικείου όπως και με τις έννοιες του καλού και του κακού. Πάντως, πάνω απ’ όλα στόχος μου ήταν αυτό που πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι ο στόχος κάθε πεζογράφου: να αφηγηθώ μία ολοκληρωμένη, ενδιαφέρουσα ιστορία και να την πω με όσο γίνεται πιο όμορφο τρόπο. 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ


Ξένοι στην ίδια τους τη ζωή, σε μια πόλη για ξένους

Μια πόλη διαφορετική. Αυτή είναι η Ξενιάδα. Μια πόλη στα σύνορα, περίκλειστη από φράχτες και συρματοπλέγματα, όπου ζουν οι μετανάστες που απελευθερώνονται από τα γειτονικά κέντρα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άδειας διαμονής ή της απέλασης. 

Σ' αυτή την πόλη-στρατόπεδο ή πόλη-φυλακή συναντιούνται τα τρία πρόσωπα της ιστορίας: Ο Αλέξανδρος, αστυνόμος της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, που μετατέθηκε στην Ξενιάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει ένα επώδυνο διαζύγιο, η Ζαχρά, που ήρθε στην πόλη αναζητώντας νέα για το γιο της που έδωσε από εδώ τα τελευταία σημεία ζωής, και η Μαριάνα, δικηγόρος και μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά μετανάστες.

Μεταξύ του Αλέξανδρου και της Μαριάνας δημιουργείται μια εξ ορισμού επισφαλής ερωτική σχέση, ενώ η Ζαχρά, αναζητώντας μάταια κάποιο νέο για την τύχη του γιου της, θα συναντήσει τη Μαριάνα, από την οποία θα βρει συμπαράσταση και βοήθεια. Παράλληλα η έρευνα του Αλέξανδρου για την εξαφάνιση θα αποκαλύψει ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξενιάδας. 

Ένα μυθιστόρημα για τη μετανάστευση; Ή μήπως ένα δυστοπικό μυθιστόρημα; Ερωτική ιστορία; Αστυνομικό μυστήριο; Το Στην πόλη των ξένωνείναι όλα αυτά μαζί. Κυρίως όμως είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που –για τον δικό του λόγο ο καθένας– αισθάνονται ξένοι στην ίδια τους τη ζωή και που κατά σύμπτωση συναντήθηκαν σε μια πόλη που δημιουργήθηκε για ξένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου