Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΣΙΧΛΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΜΟΥ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΑΝΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

για το "ΤΣΙΧΛΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΜΟΥ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.







Σαν τσίχλα κόλλησε στο μυαλό μου πριν μερικά χρόνια η φράση «Τσίχλα κολλημένη στο παπούτσι μου». Τη θεώρησα ιδανικό τίτλο για παιδικό βιβλίο. Ικανό να τραβήξει την προσοχή των παιδιών και να τα κάνει να θέλουν να το διαβάσουν.

Δε γράφω πάντα τα βιβλία μου με τον ίδιο τρόπο. Κάποτε παίρνω έναυσμα από έναν χαρακτήρα, άλλοτε από ένα γεγονός. Αυτή τη φορά ξεκίνησα με έναν τίτλο. Τίποτα άλλο δε γνώριζα εκείνη τη στιγμή για το βιβλίο που ήθελα να γράψω. Με αφορμή λοιπόν τον τίτλο αυτό αποφάσισα να χτίσω μια ταιριαστή ιστορία.

Δε μου βγήκε εύκολα η πλοκή. Ξεκίνησα πολλές φορές τη συγγραφή της, αλλά δε μου άρεσε η τροπή που έπαιρνε. Την παρατούσα συχνά, μα ο τίτλος παρέμενε κολλημένος στον νου μου. Όπως ακριβώς μια τσίχλα που δύσκολα ξεκολλάει από τη σόλα του παπουτσιού σου. Ώσπου, εμπνεύστηκα τους χαρακτήρες της Θεοδώρας και του Βαγγέλη και η ιστορία άρχισε να αποκτά ροή.

Η Θεοδώρα και ο Βαγγέλης είναι δέκα χρονών και φοιτούν στην Ε’ Δημοτικού. Η Θεοδώρα είναι τελειομανής και ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να αλλάξει τον κόσμο. Ο Βαγγέλης από την άλλη δεν έχει-για την ώρα τουλάχιστον-τέτοιες επιθυμίες. Αυτό που θέλει είναι να τον αφήσει η μαμά του στην ησυχία του για να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαπημένα του γαριδάκια.

Παρόλο που η Θεοδώρα και ο Βαγγέλης είναι συμμαθητές, δεν κάνουν παρέα. Όχι επειδή αντιπαθούν ο ένας τον άλλο. Κυρίως επειδή δεν έχουν κοινούς φίλους ή κοινά ενδιαφέροντα. Ακόμη και τα κατοικίδιά τους είναι διαφορετικά. Η Θεοδώρα έχει τον Ψουψού, τον γάτο και ο Βαγγέλης τον Αλύχτη, τον σκύλο.

Μέχρι που φτάνει η Ημερίδα Επινοήσεων που οργανώνει το σχολείο τους ένα σαββατιάτικο πρωινό  και με έναν πολύ περίεργο τρόπο η επινόηση του καθενός από τα δύο παιδιά  θα τους φέρει πιο κοντά!

Τα κεφάλαια είναι μικρά σε έκταση και εναλλάξ γραμμένα, εστιασμένα τη μια στη ζωή της Θεοδώρας και την άλλη στη ζωή του Βαγγέλη. Διαβάζοντάς τα μαθαίνουμε τι προηγήθηκε της Ημερίδας Επινοήσεων, τι έγινε κατά τη διάρκειά της και τι ακολούθησε έπειτα.

Από νωρίς στη διαδικασία συγγραφής της ιστορίας γνώριζα ότι ήθελα να προσανατολιστώ στο θέμα των viral βίντεο και την αξία που δίνουν στη διαδικτυακή δημοφιλία τους τα παιδιά και οι έφηβοι. Επειδή πιστεύω πως είναι κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή τους.

Όταν τέλειωσα το κείμενο, το έστειλα στις Εκδόσεις Ψυχογιός. Λίγες μέρες μετά, έμαθα πως πήρε έγκριση να εκδοθεί και χάρηκα αφάνταστα. Διασκέδασα πολύ γράφοντάς το. Τα δύο παιδιά μού κράτησαν την καλύτερη παρέα. Εύχομαι εξίσου καλή παρέα να κρατήσουν και σε όσους επιλέξουν να το διαβάσουν!


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Θεοδώρα: δέκα ετών, μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού, έχει αδυναμία στις γάτες, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ονειρεύεται μια μέρα να αλλάξει τον κόσμο.

Βαγγέλης: δέκα ετών, μαθητής της Ε΄ Δημοτικού, έχει αδυναμία στους σκύλους, τα αφήνει όλα στην τύχη, ονειρεύεται μια μέρα να γλιτώσει από την γκρίνια της μαμάς του.

Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες είναι ποτέ δυνατόν να τα βρουν μεταξύ τους; Ένα ζευγάρι βρομερά αθλητικά παπούτσια, μια ροζ μασημένη τσιχλόφουσκα και μερικά αυτοσχέδια στιχάκια που γίνονται viral θα σταθούν αφορμή να δοθεί απάντηση στο καυτό τούτο ερώτημα.

Και όλα αυτά ένα σαββατιάτικο πρωινό σε μια σχολική Ημερίδα Επινοήσεων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άντρη Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1980. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα.

Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Κύπρου και Ελλάδας, των Λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και των Βραβείων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2017 το όνομά της συμπεριελήφθη στη λίστα των «Aarhus39», μιας λίστας 39 νέων Ευρωπαίων υποσχόμενων συγγραφέων. Ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award για το 2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου