Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ" ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

για τη διλογία "ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ"

από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.








Η διλογία ‘Σκουριά και χρυσάφι’ είναι ένα μυθιστόρημα που διαπραγματεύεται τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα , όπως και τη θέση της γυναίκας και την εξέλιξή της στο δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα.

 

‘Όχημα’ για αυτή τη διαδρομή είναι η ιστορία της οικογένειας  Βαμβακά, δημιουργού ενός σπουδαίου ποτού  που η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο.

Ο Αγγελής Βαμβακάς, ο ιδρυτής της δυναστείας, από σκλάβος στους Τούρκους, γίνεται επαναστάτης, πρόσφυγας, αγρότης και καταλήγει έμπορος.

Ένα από τα παιδιά του, ο Αντώνης, ονειρεύεται να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της οικογένειας, της Χαλκίδας και του λιανεμπορίου.

Με συνεργάτη την ετεροθαλή αδελφή του Αυγουστίνα, δεσποινίδα επί των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας,  ‘υποθηκεύοντας’ την ομορφιά της, την εξυπνάδα  και τις γνωριμίες του παλατιού και του πολιτικού συστήματος θα κατορθώσει να υλοποιήσει το όνειρό του.

 

Στα δυο μέρη του ‘Σκουριά και χρυσάφι’, το ‘Νεγρεπόντε’ και το ‘Πόρτο Λεόνε’ παρακολουθούμε τους ήρωες αλλά και το ελληνικό κράτος να ωριμάζουν, να ευτυχούν και να δυστυχούν, να διαπρέπουν και να καταποντίζονται  γύρω και μέσα από το τρίπτυχο ‘εξουσία – δύναμη- έρωτας’.

 

Στην υγειά σας , να το απολαύσετε γουλιά γουλιά.

 

Μαίρη Κόντζογλου

ΠΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ



 

 




ΑΘΗΝΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ



Δείτε περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ 


Το πρώτο μέρος της διλογίας: "Σκουριά και χρυσάφι"

Τα Ψαρά και η θυσία των κλεισμένων στο γενοβέζικο Κάστρο. Το ενετικό Νεγρεπόντε, η Χαλκίδα με τα «τρελά νερά», που είναι πια ελληνική. Ο Πειραιάς ανερχόμενο λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Η Αθήνα, υπό τη σκιά του Παρθενώνα, πρωτεύουσα του βασιλείου.

Σ’ αυτά τα μέρη και στη φωτιά των γεγονότων του πολυτάραχου 19ου αιώνα θα ζήσουν τα μέλη της οικογένειας του Αγγελή Βαμβακά, επιζώντα της καταστροφής των Ψαρών.
Ο γιος του Αντώνης, με σύμμαχο την ετεροθαλή αδελφή του Αυγουστίνα, αγαπημένη Δεσποινίδα των Τιμών της Αμαλίας, θα αλλάξει τη μοίρα της πολυμελούς οικογένειας, δημιουργώντας «το καλύτερο ποτό του κόσμου».

Οι Βαυαροί βασιλιάδες και οι οπλαρχηγοί του ’21, οι Φαναριώτες, οι πολιτικοί·βασιλόφρονες και αντιφρονούντες·, οι εφοπλιστές, οι έμποροι, οι εργάτες και οι ξωμάχοι, στο οικογενειακό αυτό έπος, θα γίνουν η φιλοσοφική λίθος που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι, για να γεννηθεί ένα ποτό εξίσου πολύτιμο.

Χρυσάφι ατόφιο που, κατά λάθος –αλλά μπορεί και εσκεμμένα–, μέσα του έπεσε λίγη σκουριά.
Το κόκκινο της σκουριάς τού έδωσε τη γλύκα, την πλάνη της αμαρτίας.
Και έτσι, καθώς τίποτα δεν υπάρχει ατόφιο, ούτε χρώμα ούτε χαρά, μα ούτε και λύπη, όλοι σταλάξαμε λίγη σκουριά στη ζωή μας.
Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ


Στα χρόνια που το Πόρτο Λεόνε, όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί τον Πειραιά, αρχίζει να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σηµαντικότερα λιµάνια της Μεσογείου, ο Αντώνης Βαµβακάς χτίζει µια αυτοκρατορία κάτω από την οποία, όπως ήταν η επιθυµία των γονιών του, στεγάζονται όλα τα µέλη της πολυπληθούς οικογένειας.

Για την επίτευξη του στόχου του να δηµιουργήσει το καλύτερο Ποτό στον κόσµο, δεν θα διστάσει να εκµεταλλευτεί όποιον µπορεί να του φανεί χρήσιµος, ούτε να θυσιάσει τις επιθυµίες και τα όνειρα της αφοσιωµένης συµµάχου του, της αγαπηµένης του αδελφής Αυγουστίνας.

Το Ποτό που παράγεται χάρη στο πάθος και το µεράκι ενός οινοποιού, τελειοποιείται µε τις γνώσεις ενός χηµικού, ξεκινάει το νικητήριο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό µε την ώθηση που του δίνουν οι καινοτόµες εµπνεύσεις της Αυγουστίνας.

Πρόσωπα, όπως ο αναρχικός Mάρκος Πόθος και ο αρχαιολάτρης Ροµάν Σεβαλιέ, η Σιµόν, η γυναίκα-όπιο, ο µοιραίος Μάνος, ο αφοσιωµένος στην πολιτική Φίλιππος Παλαιολόγος , ο «Ρώσος» Ανδρέας Σινάνογλου, o βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα· γεγονότα-σταθµοί, όπως το «λαυρεωτικό ζήτηµα» και «η υπόθεση Νίκολσον», το δαιδαλώδες πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια των κοµµάτων· τόποι µυθικοί, όπως η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών.

Στιγµατισµένοι από τους συµβιβασµούς τους, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα ζήσουν στιγµές δόξας και ανείπωτου πόνου.

Γιατί τελικά...

Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Άγνωστη χώραΜεσονύκτιοΜεσουράνησηΧίλιες ζωές απόψε (2013), την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία Τα Παλιά Ασήμια (2014), Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια (2015), Πέρα από τα Παλιά Ασήμια (2015), Οι Μαγεμένες (2017) και τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020) που αποτελείται από τα μέρη Νεγρεπόντε και Πόρτο Λεόνε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου