Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η κ.ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/6/2017 ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΜΕ ΕΝΑ "ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ" ΑΦΟΥ!!!

Η κ.Λένα Μαντά αύριο στο 36ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΑΦΟΥ!!!!
 Θα είναι εκεί στις 8.00 για ένα ..."ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ"!!!

Πριν την συναντήσω  αύριο, θέλησα να την "ανακρίνω" απευθύνοντας της ερωτήσεις όχι τόσο για το τελευταίο της έργο "Γράμμα από χρυσό" αλλά λίγο πιο...προσωπικές ώστε να μάθω τις δικές της προτιμήσεις σε συγγραφείς,αναγνώσματα αλλά και τραγούδια,ταινίες!!!


ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 
Ήμουν στην τρίτη δημοτικού, όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο. Μου το αγόρασε η μητέρα μου και είχε τίτλο «Φαν Φαν και Κλοντινέ»! Δεν το τέλειωσα ποτέ! Δεν μου άρεσε καθόλου! Το παράδοξο είναι ότι παρ’ όλο που η πρώτη μου επαφή με το βιβλίο ήταν τόσο απογοητευτική, δεν μ’ εμπόδισε στην συνέχεια να γίνω φανατική αναγνώστρια! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:2) Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Όχι! Αγαπώ κάθε είδος, με δυσκολεύει όμως απίστευτα η ποίηση και δεν είμαι φανατική. Επιπλέον είναι πλέον γνωστό ότι αγαπώ να διαβάζω Έλληνες συγγραφείς και δη το ιστορικό μυθιστόρημα.  

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα; 
Καμιά δυσκολία! Φόβος μόνο, ότι θα ξεχάσω ν’ αναφέρω κάποιον! Θα προσπαθήσω…. Δεν χάνω βιβλίο της Γιώτας Φώτου, του Γιώργου Πολυράκη, της Σόφης Θεοδωρίδου, της Σοφίας Βόικου, της Ελένης Τσαμαδού, της Ευαγγελίας Ευσταθίου, του Κώστα Κρομμύδα, της Έλενας Ακρίτα…. Και φυσικά λατρεμένη μου η αείμνηστη Καίτη Οικονόμου! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Δεν θυμάμαι πια! Ξεκίνησα στο δημοτικό να γράφω παραμύθια και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ! Στα χρόνια που πέρασαν συνειδητοποίησα ότι το να γράφω ήταν ο δικός μου τρόπος να ταξιδεύω μακριά απ’ ότι με πονούσε. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας ''Γράμμα από χρυσό'' γιατί  επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; 
Το γράμμα ξεκίνησε από μια ιδέα του άντρα μου και βασίστηκε σ’ ένα υπαρκτό κόσμημα, που μου έχει κάνει δώρο εκείνος όταν γνωριστήκαμε. Ήταν φυσικό λοιπόν να δώσει τον τίτλο στο μυθιστόρημα, αφού γύρω από αυτόν τον χρυσό φάκελο, περιστρέφεται η ιστορία μου. Όσο για το εξώφυλλο, τα τελευταία χρόνια και πάντα με την σύμφωνη γνώμη των εκδόσεων Ψυχογιός, έχω επιλέξει πιο λιτά εξώφυλλα, με την έννοια της έλλειψης του καθιερωμένου εικαστικού. Στο Γράμμα από χρυσό, δημιουργήθηκαν δύο εξώφυλλα και…. μεγάλη αναποφασιστικότητα! Έτσι τολμήσαμε να κυκλοφορήσουμε και τα δύο και αφήσαμε την επιλογή στους αναγνώστες! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί;
Αξεπέραστη μέσα στην καρδιά μου θα παραμείνει η Ντάτα από το ομώνυμο βιβλίο. Την λάτρεψα αυτή την γυναίκα για το θάρρος της, για το θράσος της, για την σκληρότητά της, για την παράδοξη και εντελώς προσωπική αίσθηση δικαίου που την διακατείχε! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Υπάρχει κάποιο έργο σας που σας δυσκόλεψε στην ολοκλήρωση του;
Όχι! Ίσως επειδή δεν βιάζομαι να ξεκινήσω ένα νέο μυθιστόρημα. Το αφήνω να ωριμάζει μέσα μου κι έτσι όταν το ξεκινήσω…. βιάζεται να βγει και ξέρω και πού θα το πάω… περίπου! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Λαμβάνετε μηνύματα με απόψεις αναγνωστών; Πόσο σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις τους?
Φυσικά και μιλάω με τους αναγνώστες, αλλά όχι, δεν επηρεάζομαι. Ίσως γιατί κάθε νέο μυθιστόρημα είναι ένας μεγάλος έρωτας! Όταν είμαστε τρελά ερωτευμένοι και ζούμε με πάθος την νέα σχέση, πόσο πρόθυμοι είμαστε να ακούσουμε το παραμικρό; 

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Νομίζω γεννιέσαι με κάποια στοιχεία που μπορούν να σε κάνουν καλό συγγραφέα. Το χάρισμα όμως, το έχεις μέσα στα κύτταρά σου. Την ζωηρή φαντασία, το ταλέντο της έκφρασης ίσως. Από εκεί και μετά όμως, θέλει να δουλέψεις πάνω σε αυτό, ώστε να φτάσεις να γίνεις συγγραφέας. Θέλει διάβασμα, εξάσκηση και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μεγάλη αυτοπειθαρχία! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες?
Το επόμενο βιβλίο μου, έχει ήδη παραδοθεί στις εκδόσεις Ψυχογιός και θα ετοιμαστεί για τον προσεχή Μάιο, όπως πάντα. Σαφώς και έχω στα συρτάρια μου ανέκδοτες ιστορίες, που θα μείνουν ανέκδοτες. Μια βασική αρχή που διδάχθηκα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ότι δεν εκδίδονται όσα γράφουμε! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Μόλις τελείωσα της Αλκυόνης Παπαδάκη το «Σ’ ένα γύρισμα της ζωής» και ξεκίνησα της αγαπημένης μου Ελένης Τσαμαδού: «Οι άνεμοι του χρόνου»!

ΕΡΩΤΗΣΗ:12)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά…
Η φράση είναι «Ψυχή βαθιά, να τους χωράει όλους», το τραγούδι της Νατάσας Θεοδωρίδου «Κόκκινη γραμμή» (έχω τραβήξει πολλές κόκκινες γραμμές στην ζωή μου) και η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος»  (γιατί αγάπησα της Σκάρλετ!).



Θα ήθελα να την ευχαριστήσω και από εδώ για την όμορφη κουβέντα μας και να ανανεώσω το ραντεβού μας για  αύριο περίπου στις 8.ΟΟ κοντά στον Πύργο τον Λευκό όπου θα μιλήσουμε  για ένα "Γράμμα από χρυσό"  ΑΦΟΥ!!!

Σ' αγαπώ… Μια τόση δα φράση, χαραγμένη σ’ ένα γράμμα… από ατόφιο χρυσάφι. Ένα κόσμημα που δημιουργήθηκε από έρωτα και προκάλεσε τη μοίρα τριών γυναικών. Η προγιαγιά Σμαράγδα, η κόρη της Χρυσαφένια και η εγγονή Σμαράγδα. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Δύο οικογένειες που δεν έπρεπε ποτέ να συναντηθούν. Ένας έρωτας που πέρασε από γενιά σε γενιά. Η Φένια, απόγονος και κληρονόμος, ανακαλύπτει τα μυστικά και τα λάθη που κατέστρεψαν και τη δική της ζωή. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη του 1910 μέχρι την Ελλάδα του 2016. Παντού και πάντα παρόν το γράμμα…
Η Λένα Μαντά, αγαπημένη συγγραφέας 1,7 εκατομμυρίων αναγνωστών, επιστρέφει με το Γράμμα από Χρυσό, ένα μυθιστόρημα για έναν έρωτα που πέρασε από γενικά σε γενιά, για δύο οικογένειες που δεν έπρεπε ποτέ να συναντηθούν! Το βιβλίο κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις με διαφορετικά εξώφυλλα σε χρυσό ή μαύρο χρώμα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. To βιβλίo της ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ έχει μεταφραστεί και στα τουρκικά, ενώ το μυθιστόρημά της ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κυκλοφορεί στα αλβανικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα εκδοθεί και στα αγγλικά. Το ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ κυκλοφορεί στα αλβανικά και σύντομα θα εκδοθεί και στα ιταλικά, ενώ το ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ, που έγινε τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο και την Ελλάδα, έχει μεταφραστεί στα κινεζικά και στα βουλγαρικά. Επίσης, το ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ έχει κυκλοφορήσει στα αλβανικά και στα σερβικά, και το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ πρόκειται να εκδοθεί στα αλβανικά. Τέλος, το μυθιστόρημά της ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ έχει γίνει τηλεοπτική σειρά, που προβάλλεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί άλλα δεκατρία μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου