Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΦΟΥ!!!


Νίκος Καζαντζάκης

               Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο Ηράκλειο έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωση κι έπειτα το 1897 γράφτηκε στη Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στη Νάξο, όπου διδάχθηκε τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα και ήρθε σε μία πρώτη επαφή με τον δυτικό πολιτισμό. Το 1899 επέστρεψε στο Ηράκλειο και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του.

               Εκτός από συγγραφέας υπήρξε και πολλά άλλα όπως, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως, έχοντας συγγράψει έργα όπως «Οδύσσεια», «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Ασκητική», «Αναφορά στον Γκρέκο» κ.α.

               Ο Νίκος Καζαντζάκης κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε, μετά από περιπέτειες, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου τελικά η ταφή του έγινε στο Μαρτινέγκο. Κατόπιν δικής του επιθυμίας, στον τάφο χαράχθηκε η δική του φράση, «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».
               Πολλές από τις φράσεις- αποφθέγματα του, χρησιμοποιούνται καθημερινώς. Τα βλέπουμε αναρτημένα σε πολλές σελίδες του Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γραμμένες σε τοίχους, σε τετράδια, σε βιβλία. Τις έγραψε σε μία άλλη εποχή, αλλά πόσο πολύ μας αγγίζουν ακόμη. Πιστεύω πως δεν θα σταματήσουμε να εκφραζόμαστε μέσα από τις δικές του φράσεις. Εκφράζουν τι θέλουμε, τι ελπίζουμε, πως νιώθουμε. Αποφθέγματα που εκφράζουν την ψυχή και καρδιά, την αγωνία και τους φόβους μας αλλά και αλήθειες.




           Κάποιες από αυτές είναι:
1.   «Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε»
2.   «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή»
3.   «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα»
4.   «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;". Πολέμα!»
5.   «Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μόνο ξέρω: Είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος»
6.       «Δεν υπάρχει βαρύτερη τιμωρία από τούτη: Να απαντάς στην κακία με καλοσύνη»
7.       «Ποιο είναι πάνω από τα λόγια; Η πράξη. Ποιο είναι πάνω από την πράξη; Η σιωπή»
8.      «Το μεγαλύτερο ταξίδι μας το κάνουμε με την ψυχή μας»
9.      «Αξιοπρέπεια δεν είναι στο να κατέχω τιμές, αλλά στο να τις αξίζω»
10.   «Φτάσε όπου δεν μπορείς!»
11.   «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο»
12.      «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα! »





Προσωπική αγαπημένη μου φράση είναι η τελευταία που ανέφερα. Η δική μου ερμηνεία είναι να φτιάξουμε την ζωή μας όπως μας αρέσει και να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Η δική σας άραγε ποια είναι; 


Δείτε τη σελίδα της συγγραφέως ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου